A Semantic data model and query language for video databases
Video verileri için anlamsal veri modeli ve sorgulama dili
- Tez No: 129154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY, YRD. DOÇ. DR. UĞUR GÜDÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: video veritabanları, anlamsal video modelleme, video veri lerinden çıkarımlar yapma, video- verilerini anlamsal sorgulama. iv, video databases, semantic video modeling, annotation of video data, semantic querying of video data
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET VİDEO VERİLERİ İÇİN ANLAMSAL VERİ MODELİ VE SORGULAMA DİLİ Umut Arslan Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticileri: Doç. Dr. Özgür Ulusoy ve Yrd. Doç. Dr. Uğur Güdükbay Ocak, 2002 Sıkıştırma tekniklerindeki gelişmeler, veri saklama maliyetlerinin düşmesi ve yüksek hızda veri transferi, videonun oluşturulması, saklanması ve dağıtılmasını kolaylaştırmıştır. Bundan dolayı, video günümüzde birçok uygulama alanında kullanılmaktadır. Uygulama alanlarında oluşturulan ve kullanılan video sayısında ve veri miktarındaki artış, hem videonun sadece bir mültimedya (çoklu iletişim aracı) veri tipi olarak daha çok ilgi çekmesini sağlamış, hem de video verilerinin daha verimli bir şekilde kullanılması gereğini doğurmuştur. Video verilerinin yönetimi, videonun yer-zaman, görsel ve anlamsal içeriklerine göre endekslenmesi ve yeniden edinilmesi gibi araştırma alanlarının oluşmasına olanak sağlamıştır. Bu tezde videonun anlamsal içeriği üzerine çalışılmıştır. Videonun anlamsal içeriği video ile ilgili bibliyografik verileri, video içinde geçen etkinlikleri, aksi yonları (hareketleri) ve ilginç nesneleri kapsar. Videonun anlamsal içeriğini mo dellemek için bir video veri modeli önerilmektedir. Videonun anlamsal içeriği bir çıkarım aracı ile elde edilir. Video verileri üzerinde anlamsal sorgular yapabilmek amacıyla bir video sorgulama dili sağlanmıştır. Bu tezin sonuçları, yer-zaman, nesne yörüngesi, nesne görünüm sorgula malarını destekleyen video veritabanı mimarisinin önerildiği bir projede kul lanılacaktır. Buradaki amaç yer-zaman, görsel ve anlamsal sorguları destekleyen eksiksiz bir video arama sistemi oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SEMANTIC DATA MODEL AND QUERY LANGUAGE FOR VIDEO DATABASES Umut Arslan M.S. in Computer Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Özgür Ulusoy and Assist. Prof. Dr. Uğur Güdükbay January, 2002 Advances in compression techniques, decreasing cost of storage, and high-speed transmission have facilitated the way video is created, stored and distributed. As a consequence, video is now being used in many application areas. The increase in the amount of video data deployed and used in today's applications not only caused video to draw more attention as a multimedia data type, but also led to the requirement of efficient management of video data. Management of video data paved the way for new research areas, such as indexing and retrieval of videos with respect to their spatio-temporal, visual and semantic contents. In this thesis, semantic content of video is studied, where video metadata, activities, actions and objects of interest are considered within the context of video semantic content. A data model is proposed to model video semantic content, which is extracted from video data by a video annotation tool. A video query language is also provided to support semantic queries on video data. The outcome of this thesis work will be used in a project, which proposes a video database system architecture with spatio-temporal, object-trajectory and object-apperance query facilities so as to build a complete video search system to query video data by its spatio-temporal, visual and semantic features.