Extending constrainded hierarchical layout for drawing UML activity diagrams
Bütünleşik modelleme pili aktivite diyagramlarını çizebilmek için kısıtlanmış hiyerarşik yerleşim planının geliştirilmesi
  1. Tez No: 129155
  2. Yazar: HACI MEHMET YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR DOĞRUSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çizge çizimi, UML aktivite diyagramları, kısıtlanmış çizim, hiyerarşik yerleşim düzeni. iv, Graph layout, UML activity diagrams, constrained layout, hierarchical layout. iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET BÜTÜNLEŞİK MODELLEME DİLİ AKTİVİTE DİYAGRAMLARINI ÇİZEBİLMEK İÇİN KISITLANMIŞ HİYERARŞİK YERLEŞİM PLANININ GELİŞTİRİLMESİ H. Mehmet Yüksel Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğur Doğrusöz Ocak, 2002 Nesneye Yönelik bir yazılımı modellerken, Bütünleşik Modelleme Dili (UML) adında görsel bir dil kullanılabilir. UML, yazılım sistem modellerinin belirtilmesi, yapılandırılması, görselleştirilmesi ve dökümasyonu amaçlı bir dil ve notasyondur. UML, sınıf ve aktivite diyagramları da dahil olmak üzere birçok çeşit diyagramdan oluşmaktadır. Çizge yerleşim düzeni Bilgisayar Bilimi'nde son yirmi yıldır önemli bir araştırma alanı haline gelmiştir. Veri yapıları, veri tabanları, yazılım mühendisliği, VLSI teknolojisi, elektrik mühendisliği, üretim planlama, kimya ve biyoloji gibi alanlar dahil olmak üzere, çizge yerleşim düzeniyle ilgili geniş bir uygulama alanı vardır. Diyagramlar ilgisel veriyi daha etkin açıklama yollarıdır ve otomatik çizge yerleşim düzeni, diyagramları daha anlaşılabilir yapmaktadır. Diğer bir deyişle, çizge yerleşim düzeni teknikleri sayesinde, çizgelerin okunabilirliği ve anlaşılabilirliği artmakta ve karmaşıklığı azalmaktadır. Bu durum UML diyagramları için de geçerlidir. Bu tezde, UML aktivite diyagramları için çizge yerleşim düzeni algoritmaları sunulmaktadır. UML aktivite diyagramlarını çizmek için varolan bir kısıtlanmış hiyerarşik yerleşim düzeni uygulaması kullanılmıştır. Ayrıca, önerilen çizim algoritmalarının sonuçları sunulmuş ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXTENDING CONSTRAINED HIERARCHICAL LAYOUT FOR DRAWING UML ACTIVITY DIAGRAMS H. Mehmet Yüksel M.S. in Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Uğur Doğrusöz January, 2002 While modeling an object-oriented software, a visual language called Unified Modeling Language (UML) may be used. UML is a language and notation for specification, construction, visualization, and documentation of models of software systems. It consists of a variety of diagrams including class diagrams and activity diagrams. Graph layout has become an important area of research in Computer Science for the last couple of decades. There is a wide range of applications for graph layout including data structures, databases, software engineering, VLSI technology, electrical engineering, production planning, chemistry, and biology. Diagrams are more effective means of expressing relational information and automatic graph layout makes them to be more comprehensible. In other words, with graph layout techniques, the readability and the comprehensibility of the graphs increases and the complexity is reduced. UML diagrams are no exception. In this thesis, we present graph layout algorithms for UML activity diagrams based on constrained hierarchical layout. We use an existing implementation of constrained hierarchical layout to draw UML activity diagrams. We analyze and present the results of these new layout algorithms.