Facility location decisions under vehicle routing considerations
Dağıtım araçları rotası düşünülerek tesis yerleri belirlenmesi
  1. Tez No: 129158
  2. Yazar: BARIŞ SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Programlama, Algoritma, Tesis Yeri Problemi, Araç Rotası Problemi. iv, Location - Routing, Integer Programming, Greedy Heuristic, Facility Location, Vehicle Routing. iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET DAĞITIM ARAÇLARI ROTASI DÜŞÜNÜLEREK TESİS YERLERİ BELİRLENMESİ Barış Selçuk Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Osman Oğuz Aralık, 2002 Son yıllarda gelişen ve dağıtım verimliliğini artırmayı amaçlayan bütünleşmiş lojistik sistemleri kavramı yeni bir yönetim felsefesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavram, tesis yerleri, müşterilerin ve tedarikçilerin bu tesislere paylaştırılması ve müşteriler, tedarikçiler ve tesisleri birleştiren araç rotaları arasındaki yakın ilişkiyi ön plana çıkarır. Bu çalışmada araç rotaları ve tesis yerleri kararları arasındaki yakın ilişkinin detaylı analizi yapılmıştır. Araç rotaları ve tesis yerleri- kararlarının bütünleşmesine ilişkin bir model kurulmuştur. Üzerinde çalıştığımız problem yapısı gerçekçi tahminlere dayandırılmıştır. Örneğin, herhangi bir tesise bağlı araç sayısı karar değişkeni olarak alınmış ve bir tesisin kurulum maliyeti o tesise verilmiş araç sayısına bağlanmıştır. Araç rotaları göz önüne alınmadan tesis yerleri belirlenmesinin dağıtım sisteminin maliyeti üzerine etkileri araştırılmış ve eş zamanlı çözüm yolunun sayısal performansı gösterilmiştir. Bütün bunlara ek olarak yeni yapılandırılmış bir tasarruf fonksiyonuna dayalı olan bir algoritma sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACILITY LOCATION DECISIONS UNDER VEHICLE ROUTING CONSIDERATIONS Bans Selçuk M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Osman Oğuz December, 2002 Over the past few decades, the concept of integrated logistics system has emerged as a new management philosophy, which aims to increase distribution efficiency. Such a concept recognizes the interdependence among the location of facilities, the allocation of suppliers and customers to facilities and vehicle route structures around depots. In this study, in order to emphasize the interdependence among these, we build a model for the integration of location and routing decisions. We propose our model on realistic assumptions such as the number of vehicles assigned to each facility is a decision variable and the installing cost of a facility depends on how many vehicles will be assigned to that facility. We also analyze the opportunity cost of ignoring vehicle routes while locating facilities and show the computational performance of integrated solution approach. We propose a greedy type heuristic for the model, which is based on a newly structured savings function.