Scheduling in flexible robotic manufacturing cells
Robotlu esnek üretim hücrelerinde çizelgeleme
- Tez No: 181354
- Danışmanlar: PROF. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Robotic cell scheduling, Flexible manufacturing cells, CNC, Controllable processing times, Bicriteria schedulingiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu tezin konusu belirli sayıda makinadan ve bunlara malzeme taşıyan birsrobottan oluşan robotik hücrelerde ortaya cıkan cizelgeleme problemleridir.s u ş şMetal işleme endüstrisinde bu tür hücrelerde esnekliği sağlamak işin CNC mak-s u uu gg cinaları kullanılmaktadır. Bu tür sistemler işin esneklik, sistemin performansınıu cetkileyen temel unsurlardan olmasına rağmen, literatürde güzardı edilmiştir.g u o sBunun sonucunda, literatürde ele alınan problemler ya cok kısıtlı kullanımu şalanları işindir ya da elde edilen sonuşlar esnek sistemler işin alteniyidir. Buc c ctez değişik hücre konï¬gürasyonlarını, değişik esneklik kaynaklarının varlığındags u u gs gincelemektedir. Operasyon atama problemleri ve kontrol edilebilir işlem szamanlarının yanında ceşitli dizayn ve iki kriterli eniyileme modelleri de robotikşshücre cizelgeleme problemleri bünyesinde ilk defa bu calışmada ele alınmıştır.u ş u şs sBunların yanında, literatürde güzden kaşan yeni bir robot hareket düngüsüu o c o uutürü de ilk defa bu calışmada tanımlanmıştır. Cüzülebilir problem türleri işinuu şs s şo u u ceniyi cüzümler sağlanırken geri kalanlar işin karmaşıklık analizleri yapılmış veşo u g c s setkin sezgisel algoritmalar geliştirilmiştir.s sAnahtar süzcükler : Robotik hücre cizelgelemesi, Esnek uretim hücreleri,ou u ş ü uË kriterli cizelgelemeCNC, Kontrol edilebilir uretim zamanları, Ikiü şv
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is the scheduling problems arising in roboticcells which consist of a number of machines and a material handling robot.The machines used in such systems for metal cutting industries are highlyï¬exible CNC machines. Although ï¬exibility is the key term that aï¬ectsthe performance of these systems, the current literature ignores this. As aconsequence, the problems considered in the current literature are either toolimiting or the provided solutions are suboptimal for the ï¬exible systems. Thisthesis analyzes diï¬erent robotic cell conï¬gurations with diï¬erent sources ofï¬exibility. This study is the ï¬rst one to consider operation allocation problemsand controllable processing times as well as some design problems and bicriteriamodels in the context of robotic cell scheduling. Also, a new class of robotmove cycles is deï¬ned, which is overlooked in the existing literature. Optimalsolutions are provided for solvable cases, whereas complexity analyses andeï¬cient heuristic algorithms are provided for the remaining problems.