An Inventory model for recyclable goods with a disposal option
  1. Tez No: 129174
  2. Yazar: ÇERAĞ PİNÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ GÜRLER, YRD. DOÇ. DR. EMRE BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter kontrolü, Geri kullanılabilir mallar, Geri dönüşüm, Elden çıkarma, Brownian rassal süreci, Nakit akışı yönetimi, Inventory Control, Reusable products, Recycling, Disposal, Brownian Motion, Cash flow management
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Özet GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALLAR İÇİN ELDEN ÇIKARMA SEÇENEKLİ BİR ENVANTER POLİTİKASI Çerağ Pinçe Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Ülkü Gürler Eylül 2002 Bu çalışmada, sürekli gözden geçirilen envanter sistemlerinde, geri dönüşümlü mallar için, elden çıkarma seçenekli bir kontrol politikası geliştirilmiş ve analiz edilmiştir. Geri dönüş ve talep akışlarının birbirinden bağımsız olduğu ve net talebin Brownian rassal sürecine göre hareket ettiği varsayılmıştır. Sabit tedarik süresi ve geri ısmarlama varsayımı altında, net talep oranının sıfır ve pozitif olduğu değerler için ortalama maliyet fonksiyonun analitik ifadesi bulunmuştur. Net talep oranının politika parameterleri üzerindeki etkisini ve modelin kullanımının yaralarını görebilmek için sayısal analiz verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abstract AN INVENTORY MODEL FOR RECYCLABLE GOODS WITH A DISPOSAL OPTION Çerağ Pinçe M. S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Ülkü Gürler September 2002 In this study, we develop and analyze a control policy for a continuous review inventory system of recyclable goods with a disposal option. We assume that the return and demand flows are independent and the net demand pattern is governed by a Brownian motion process. Under the fixed procurement lead-time and backordering assumptions, we derive the analytical expressions of the cost rate function for the cases where the net demand rate is zero and positive. A numerical analysis is conducted to see the effects of the net demand rate over the policy parameters and to illustrate the advantages of using the model.