Quantum properties of multipole radiation
Çok kutuplu ışınımın kuvantum özellikleri
- Tez No: 129204
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEXANDER S. SHUMOVSKY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Quantum multipole radiation, Polarization matrix, SU(2) invariance, Local polarization matrix, Zero point oscillations, Stokes parameters, Local photon operators. n
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Özet ÇOK KUTUPLU IŞINIMIN KUVANTUM ÖZELLİKLERİ Öney Orhunç Soykal Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Alexander Shumovsky Temmuz 2002 Bu çalışmada, fiziğin, yörüngesel açısal momentum hallerinin dolaşıklığı, tuzağa düşürülmüş atomlarla yapılan son deneyler ve belirli açısal momentum- larda atomik, moleküler geçişler gibi bazı modern araştırma alanlarına paralel gelişim içinde, kuantum elektromanyetik ışınımın çok kutuplu formülasyonu oluşturulmuş ve kuvantize edilmiştir. Ayrıca, kaynak konumuna bağlı olarak kuvantum alanının 5/7(2) ve polariza syon vakum gürültüsünün rotasyonal simetri değişmezlikleri gösterilmiştir. Herhangi bir noktada polarizasyonun uygun bir referans sistemi seçimi ile geleneksel (2 x 2) polarizasyon matrisine dönüştüğü gösterilmiştir. Elektrik ve manyetik sıfır noktası osilasyonlarınm tuhaflıkları incelenmiş ve sonuç olarak bütün modlar ve çeşitler için, kuvantize edilen hacim içinde, monokrom sıfır noktası osilasyonlarınm sabit bir seviyesi olduğu gösterilmiştir. Son olarak da, yakm-alan optiğinin yararına olacağına inanılan, herhangi bir noktada verilen açısal momentuma sahip foton hallerine karşılık gelen, fotonlarm lokal betimlemesi oluşturulmuştur. mAnahtar Çok kutuplu kuvantum ışınımı, polarizasyon matrisi, SU(2) sözcükler: değişmezliği, lokal polarizasyon matrisi, sıfır noktası osilasy- onları, Stokes parametreleri, lokal foton operatörleri. iv
Özet (Çeviri)
Abstract QUANTUM PROPERTIES OF MULTIPOLE RADIATION Oney Orhunç Soykal M. S. in Physics Supervisor: Prof. Alexander Shumovsky July 2002 In this study, multipole expansion of quantum electromagnetic radiation is constructed and quantized by canonical transformation with increasing demand of some modern research areas of physics such as entanglement of the orbital angular momentum states, novel experiments with trapped atoms, and the atomic and molecular transitions with given angular momentum. Also, the SU(2) invariance of quantum field and the rotational symmetry of vacuum noise of polarization with respect to source location are proved. It is shown that, at any point we can construct a proper frame in which the description of polarization is reduced to a conventional (2 x 2) polarization matrix. And peculiarities of electric and magnetic-type zero-point oscillations were examined, and as a result it is shown that the monochromatic zero- point oscillations of all types and modes, have constant level in the volume of quantization. Finally, the complete local representation of photon operators, which correspond to the states of photons with given projection of angular momentum at any point, is constructed for the possible utility of near-field optics. tiBSB&te,