Multi-ring SDH network design over optical mesh networks
Optik ağ şebekeler üzerine çoklu halka SDH şebeke tasarımı
  1. Tez No: 129208
  2. Yazar: TUBA AKINCILAR TAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SDH over optical networks, multi-ring SDH networks, ring selection, resilient ring mapping over mesh networks IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET OPTİK AĞ ŞEBEKELER ÜZERİNE ÇOKLU HALKA SDH ŞEBEKE TASARIMI Tuba Akıncılar Tan Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ezhan Karaşan Ocak 2002 Telekomünikasyonda şebeke evrimi, uzun ömürlü ve uygun maliyetE ulaşım ağlan elde etmek için tasarım tekniklerinin gelişmesine neden olmuştur. Bu tezde, optik ağ şebekesi üzerinde birbirine bağlı çoklu halka yapısındaki eşzamanlı sayısal hiyerarşi halka tasannu üzerinde çalışılmıştır. Problem iki alt probleme ayrılmıştır: ilk problem eşzamanlı sayısal hiyerarşi halka seçimi, ikinci problem ise bu halkaların fiziksel ağ topolojisi üzerine haritalanmasıdır. Bu yapıda, mantıksal topoloji eşzamanlı sayısal hiyerarşi ekle/çıkar çoklayıcılarından ve sayısal çapraz bağlantılardan oluşur, fiziksel topoloji ise optik çapraz bağlantılardan oluşur. Halka seçim problemi, şebekedeki en düşük halkalar arası trafiği verecek halkalan seçmektir. Halkalar arası trafik, şebekenin maliyetini ve karmaşıklığını artırdığı için, halkalar arası trafiği en aza indirmeyi hedefledik. Bu problem için her halkadaki düğüm sayısı sınırlamasına sahip bir çözüm bulan buluşsal bir algoritma öngörüldü. Farklı topolojiler için halka tasarım probleminin sayısal sonuçlan sunulmuştur. Mantıksal topoloji elde edildikten sonra, eşzamanlı sayısal hiyerarşi halkalarının fiziksel ağ topolojisi üzerine esnek haritalanması karma tamsayılı doğrusal programlama ile formüle edildi. Bütün tek hatalara karşı eşzamanlı sayısalhiyerarşi halka korumasının uygun çalışmasını garanti altına almak için, bir eşzamanlı sayısal hiyerarşi halkasının her bağlantısı aynı halkayı kapsayan diğer tüm ışıkyollarından, bağlantı ve düğüm ayrık olacak şekilde bir ışıkyoluna haritalandı. Bu haritalamanın hedefi şebekedeki toplam fiber maliyetini en aza indirgemektir. Ayrıca, gereksiz halkaları ortadan kaldırmak için bir işlem sonrası algoritma uyguladık. Bu işlem sonrası algoritma maliyeti düşürmek için çok kullanışlıdır. Tasarım algoritmamızın performansını farklı şebekeler için değerlendirdik. Anahtar Kelimeler, optik şebekeler üzerinde eş zamanlı sayısal hiyerarşi, çoklu halka eşzamanlı sayısal hiyerarşi şebekeleri, halka seçimi, ağ şebekeleri üzerine esnek halka haritalama VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTI-RING SDH NETWORK DESIGN OVER OPTICAL MESH NETWORKS Tuba Akıncılar Tan M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ezhan Karaşan January 2002 The evolution of networks in telecommunications has brought on the importance of design techniques to obtain survivable and cost-effective transportation networks. In this thesis, we study Synchronous Digital Hierarchy (SDH) ring design problem with an interconnected multi-ring architecture overlaid over an optical mesh network. We decouple the problem into two sub-problems: the first problem is the SDH ring selection, and the second problem is the mapping of these rings onto the physical mesh topology. In this structure, the logical topology consists of SDH Add/Drop Multiplexers (ADMs) and Digital Cross-Connects (DXCs), and the physical topology consists of Optical Cross-Connects (OXCs). The ring selection problem is to choose the rings that give minimum inter-ring traffic in the network. Since inter-ring traffic increases the network cost and complexity, we aim to minimize the inter-ring traffic. We propose a greedy heuristic algorithm for this problem that finds a solution subject to the constraint that the number of nodes on each ring is limited. Numerical results on the ring design problem are presented for different topologies. ffıtvjjÇ; IllOnce the logical topology is obtained, resilient mapping of SDH rings onto the mesh physical topology is formulated as a Mixed Integer Linear Programming (MTLP) problem. In order to guarantee proper operation of SDH ring protection against all single failures, each link on an SDH ring must be mapped onto a lightpath which is link and node disjoint from all other lightpaths comprising the same ring. The objective of this mapping is to minimize the total fiber cost in the network. We also apply a post-processing algorithm to eliminate redundant rings. The post processing algorithm is very useful to reduce the cost. We evaluate the performance of our design algorithm for different networks.