Identifcation of the interacting domain of P53 family members with P33 ING1 protein
P53 protein ailesinin P33 ING1 proteini ile ilişkiye giren bölgesinin belirlenmesi
  1. Tez No: 129213
  2. Yazar: DENİZ DİNÇEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENGÜL ÇETİN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: 2>2>mGX, p53, p63, p73, tumor suppressor protein, protein-protein interaction, GST pulldown, Far Western Blotting 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET p53 PROTEİN AİLESİNİN pSS1T31 PROTEİNİ İLE İLİŞCİYE GİREN BÖLGESİNİN BELİRLENMESİ DENİZ DİNÇEL Yüksek Lisans Tezi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Tez yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Rengül Çetin-Atalay Ocak 2002, 106 Sayfa p53, insan kanserlerinin yaklaşık %50' sinde mutasyona uğrayan bir tümör baskılayıcı gendir. p53 gen ürünü, DNA dizisi özgünlüğü olan bir transkripsiyon faktörüdür. p53 tarafından transkripsiyonu aktive edilen genlerin protein ürünleri, hücre bölünmesini önleyici yönde görev yapan kontrol elemanları ya da DNA tamir mekanizması elemanlarıdır. İki yeni protein, p63 ve p73 p53 protein ailesinin üyeleri, p53 proteinine hem gen seviyesinde hem de protein seviyesinde büyük benzerlik göstermektedir.p53 proteini bir çok hücresel ve viral protein ile etkileşime girer ve bu etkileşimler p53'ün işlevlerinin düzenlenmesinde ya da düzensizliğinde önemli yer tutar. ING1 (“Inhibitor of Growth l”:Büyüme İnhibitörü 1) adlı yeni bir gen, apoptoz ve hücre döngüsün durdurulmasında ki rolleri dolayısıyla tümör baskılayıcı gen adayı olarak tanımlanmıştır. INGVm protein ürünlerinden biri olan p24ING1 m p53'ün büyüme baskılayıcı işlevlerini arttırdığı gözlemlenmiştir. Dahası, p53 ile pSS11^01, diğer bir ING1 protein ürünü, arasında fiziksel bir etkileşim, immunopresipitasyon yöntemiyle belirlenmiştir. Bu çalışmada, p53 protein ailesinin üyelerinin, P33T ile etkileşen bölgelerini belirlemek amacıyla bu proteinler arasındaki fiziksel etkileşimi in vitro yöntemlerle inceledik. İlk adım olarak, normal p53 cDNA'sı ve birçok değişik p53 delesyon mutantı cDNA'ları, p53'ün p33 l ile etkileşen bölgesini belirlemek amacıyla 'GST pulldown' sisteminde ve 'Far Western Blotting' sisteminde kullanılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlara bağlı olarak iki yeni p53 delesyon mutantı yaratılmış ve protein-protein etkileşiminin belirlenmesinde kullanılmıştır. p53 protein ailesinin diğer iki üyesi olan p63 ve p73 proteinlerinin P23ING1 proteini ile etkileşimi ve etkileşim bölgeleri C-terminali delesyon mutantları yaratılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları p53 proteinin, p33mG1 ile oligomerizasyon bölgesi aracılığı ile etkileşime girdiğine İşaret etmektedir. Buna ek olarak, p63 ve p73 protezlerinin, p33ING1 proteini ile etkileşime girdiği ve bu etkileşimin p63 proteininin C-terminalinden olduğu gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler. y?>?>mGX, p53, p63, p73, tümör baskılayıcı, protein-protein etkileşimi, GST-pulldown, Far Western Blotting iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION OF THE INTERACTED DOMAIN OF p53 FAMILY PROTEESfS WITH pSS1T31 DENİZ DİNÇEL M.S. in Molecular Biology and Genetics Supervisor: Assist. Prof. Rengül Çetin-Atalay January 2002, 106 Pages p53 is a tumor suppressor gene, which is mutated, in about 50% of human cancers. The product of p53 gene encodes a sequence specific transcription factor. The genes transactivated by p53 code for proteins that are implicated in the negative regulation of cell proliferation and DNA damage repair. Two proteins, p63 and p73 members of p53 family, show striking homology to p53. p53 protein interacts with several viral and cellular proteins and these interactions are important in the regulation and dysregulation of the functions of p53. Another gene named, ING1 was identified as a candidate tumor suppressor gene due to its functions in apoptosis and cell cycle arrest. p24ING1, one of the protein product of ING1, was shown to enhance the growth suppressor functions of p53. Furthermore a physical association between p53 and p33mG1, another ING1 transcript, proteins has been detected by immunoprecipitation. In this study, we investigated the physical interaction between p53 family proteins and pSS“”*01 using in vitro techniques in order to determine the region(s) of p53 family proteins and pSS11^01 that enabled this interaction. As a preliminary step for the study, the wild-type p53 cDNA and its several deletion mutant constructs were used in GST pulldown assays and Far Western assays with purified GST-p33 protein to map the interacting region on p53 protein. New deletion mutant constructs of p53 protein were created and cloned into expression vectors for the detailed analysis of the interacting domain of p53 protein. Also the other members of p53 protein family, p63 and p73 were examined in vitro for interaction with p33ING1. Deletion mutants of these proteins were created and cloned into expression vectors for protein-protein interaction assays. The results of this study shows that p53 protein interacts with pSST01 and suggests that oligomerization domain of p53 protein is needed for this interaction. In addition, for the first time, it was showed that p63 and p73 proteins interact with p33mG1 and in p63 the C-terminus region is the primary determinant region, involved in these interactions with pSS11"101.