Modeling and analysis of movement of a Turkish Armored Battalion to mobilization task area using simulation
Bir tank taburunun seferberlik görev yerine intikalinin modellenmesi ve simulasyon yoluyla incelenmesi
- Tez No: 129224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Industrial and Industrial Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Askeri Simülasyon, Harp Oyunları, Kara Birliklerinin İntikali, Deneysel Tasarım, Karar Verme, Military Simulation, War Gaming, Movement of Ground Forces, Experimental Design, Multi-criteria Decision Making. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET BİR TANK TABURUNUN SEFERBERLİK GÖREV YERİNE İNTİKALİNİN MODELLENMESİ VE SİMÜLASYON YOLUYLA İNCELENMESİ Burhan UREK Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Doç. Dr. İhsan SABUNCUOĞLU Ağustos, 2002 Soğuk savaş döneminin başlamasıyla birlikte Muharebeye Hazır Olma ve Barışı Koruma görevleri günümüz ordularının diğer görevlerinden daha çok önem kazanmıştır. Özellikle ağır zırhlı birlikler arasındaki muharebenin incelenmesi amacıyla geliştirilmiş olan Harp Oyunları ve Muharebe Simülasyonu son zamanlarda bu görevlerle daha çok ilgilenmektedir. Bütün kara birlik komutanlarının en önemli görevlerinden biri olan kara birliklerinin intikali bu görevlerin en önemli bölümlerinden birini teşkil eder. Bu çalışmada bir Tank Taburunun intikal planı sistemin bir simülasyon modeli kullanılarak incelenmiştir. Bu simülasyon modeli, askeri harekatların planlayıcıla rı olan karargah kurmay subaylarına henüz karar aşamasında iken tank taburlarının intikal planlarının hazırlanmasına, intikal planlarındaki problemlerin tespitine, bu problemler için gerekli önlemlerin alınmasına ve gerçek bir operasyon icra edilmeden önce operasyonun risk yönetiminin incelenmesine yardımcı olacaktır. iv,|\a Ih \Bu tez çalışması, sınıra yakın konuşlu bir tank taburunun alarm toplanma bölgesinden seferberlik görev yerine olan intikalinin incelenmesini, bu intikali etkileyen her bir faktörün toplam intikal süresi içindeki payının tespit edilmesini ve taburun zırhlı araçlarının taşınmasında kullanılan tank taşıyıcı araçların (çekicilerin) kullanılmasıyla ortaya çıkacak maliyet analizinin yapılmasını amaçlar. Model ARENA 3.0 simülasyon programı kullanılarak yazılmış, modelin çıktı veri analizi uygun istatistiksel metotlar kullanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND ANALYSIS OF MOVEMENT OF A TURKISH ARMORED BATTALION TO MOBILIZATION TASK AREA USING SIMULATION Burhan ÜREK M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. İhsan SABUNCUO?LU August, 2002 Beginning with the cold war era especially the Combat Readiness and Peacekeeping missions become more important than the other tasks of the armies. The War Gaming and the Combat Simulations, which are developed especially for the purpose of evaluating combat between heavily armored forces, have recently been dealing with these new missions. The movement of ground forces, which is one of the major tasks of any ground commander, becomes a very significant operation in these new missions. In this study, the existing movement plan of a Turkish Armored Battalion is studied by using a simulation model of the system. This simulation model helps staff officers of the headquarters which are the planners of military operations to build movement plans for the armored battalions early in decision process, identifies the problem areas in the movement plan, and takes necessary precautions, and evaluates the risk management before conducting a real operation. ^ 1 Ü \%l '''?** în i- - aThis thesis aims for modeling and evaluating the movement of a Turkish armored battalion emplaced next to border from assembly area to the mobilization task areas, determining the amount of time delay of each retarding event caused both by terrain and the enemy and analyzing the cost for using the semi-trailers to carry armored vehicles of the battalion. The output of the model is analyzed by appropriate statistical methods. The code of the simulation is written in Arena simulation program.