Predicting next page access by time length reference in the scope of effective use of resources
Kaynakların etkin kullanılarak bir sonraki sayfanın zaman faktörüne dayalı olarak tahmin edilmesi
  1. Tez No: 129223
  2. Yazar: BERKAN YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ALTAY GÜVENİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: erişim dosyası, kişiselleştirme, kimlik bilgisi, önerme. vı, access log file, personalization, identity information, recommendation. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET KAYNAKLARIN ETKİN KULLANILARAK BİR SONRAKİ SAYFANIN ZAMAN FAKTÖRÜNE DAYALI OLARAK TAHMİN EDİLMESİ Berkan YALÇINKAYA Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Halü Altay GÜVENİR Eylül,2002 Web erişim dosyası web kullanım madenciliği için gerekli olan değerli bilgileri içeren ve keşfedilmeyi bekleyen hazine sandığı gibidir. Bu dosyalan analiz ederek içinde saklı bu bilgileri kullanılabilir bilgi haline dönüştürebiliriz. Web erişim dosyalarının analizi, kullanıcının davranışını anlamada ve etkinliği artırmak için web sitesinin tekrar dizaynının nasıl yapılacağı hakkında bilgi sağlamaya yarar ve böylece kaynak topluluğumuzun dizaynını geliştirme imkanına sahip olabiliriz. Bu tezde ziyaretçileri web üzerinde tanıyarak ilgilerine göre önermelerde bulunacak yeni bir sistem dizayn ederek geliştirdik. Sistem tüm kullanıcı bilgilerini korur ve siteyi ziyaret eden diğer bir kullanıcıyı tanımak için bu bilgileri kullanır. Ziyaretçi tanındıktan sonra, sistem bu ziyaretçinin daha önceden web sitesini ziyaret edip etmediğini kontrol eder. Eğer ziyaretçi bu siteyi daha önceden ziyaret ettiyse bu kullanıcının geçmiş hareketlerine dayalı bir önermede bulunur. Aksi takdirde, bu kullanıcılım bağlı bulunduğu üst etki alanından gelen ziyaretçilerin ilgi alanlarına göre bir önermede bulunur. Burada,“Ata Etki Alanı”o kullanıcının bağlı olduğu üst etki alanını ifade eder. Örneğin,“bilkent.edu.tr”“cs.bilkent.edu.tr”etki alanının ata etki alanıdır. Ziyaretçilerin gerçekten en çok ilgi duydukları sayfa özelliği ve kimlik bilgisi sistemimizin iskeletini oluşturmaktadır. Bir kullanıcının bir sayfadageçirdiği zaman faraziyesi, o sayfanın kullanıcı için, geçiş veya içerik sayfası olarak sınıflandırılması ile ilgilidir. Diğer kriter, yani kimlik bilgisi tezimizin diğer önemli noktasını teşkil etmektedir. Ziyaretçinin geçmiş tecrübelerine dayalı önerme mevcut olmadığında, aynı etki alanındaki ziyaretçilerin benzer ilgilere sahip olacağını farz ettiğimizden dolayı bu kullanıcının ait olduğu ata etki alanındaki ziyaretçilerin ilgilerine göre önermede bulunabilmek için İçimlik bilgisi uygun ata etki alanı veya sınıf içerisine yerleştirilmektedir. Bunun yanında, sistem kaynaklan daha verimli kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Sistemimizde“Bellek Yönetimi”,“Disk Kapasitesi”ve“Zaman Faktörü”opsiyonları“Kaynakların Etkin Kullanımı”konsepti dahilinde kullanılmıştır. Sistemi Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği web sitesinde test ettik. Deneylerin sonucu bize sistemin verimliliği ve kullanılabilirliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTING NEXT PAGE ACCESS BY TIME LENGTH REFERENCE IN THE SCOPE OF EFFECTIVE USE OF RESOURCES Berkan YALÇINKAYA M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil Altay GÜVENİR September 2002 Access log file is like a box of treasure waiting to be exploited containing valuable information for the web usage mining system. We can convert this information hidden in the access log files into knowledge by analyzing them. Analysis of web server access data can help understand the user behavior and provide information on how to restructure a web site for increased effectiveness, thereby improving the design of this collection of resources. We designed and developed a new system in this thesis to make dynamic recommendation according to the interest of the visitors by recognizing them through the web. The system keeps all user information and uses this information to recognize the other user visiting the web site. After the visitor is recognized, the system checks whether she/he has visited the web site before or not. If the visitor has visited the web site before, it makes recommendation according to his/her past actions. Otherwise, it makes recommendation according to the visitors coming from the parent domain. Here,“parent domain”identifies the domain in which the identity belongs to. For instance,“bilkent.edu.tr”is the parent domain of the“cs.bilkent.edu.tr”. The importance of the pages that the visitors are really interested in and the identity information forms the skeleton of the system. The assumption that the amount of time a user spends on inpage correlates to whether the page should be classified as a navigation or content page for that user. The other criterion, the identity information, is another important point of the thesis. In case of having no recommendation according to the past experiences of the visitor, the identity information is located into appropriate parent domain or class to get other recommendation according to the interests of the visitors coming from its parent domain or class because we assume that the visitors from the same domain will have similar interests. Besides, the system is designed in such a way that it uses the resources of the system efficiently.“Memory Management”,“Disk Capacity”and“Time Factor”options have been used in our system in the scope of“Efficient Use of the Resources”concept. We have tested the system on the web site of CS Department of Bilkent University. The results of the experiments have shown the efficiency and applicability of the system.