Müşteri-üretim-tedarikçi zincirinde malzeme akışının yeniden düzenlenmesi ve otomotiv sanayinde uygulanması
  1. Tez No: 129479
  2. Yazar: UMUT BAKANAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİ BARAÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın üretim, çekme akışı, kanban, dönüşümlü paketleme, milk run, Lean manufacturing, pull flow, kanban, returnable packaging, milk run vi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Yalın üretim düşüncesi ve teknikleri olan çekme akışı ve kanbanla yardımcı uygulamalar olan dönüşümlü paketleme ve Milk Run karı arttırmanın ve şirket içindeki israfları önlemenin etkili bir yoludur. Konuyla ilgili incelemeler yapılmış, Fransa ve ABD'de bulunan iki otomotiv yan sanayi firmasındaki uygulamaların karşılaştırılması özetlenmiştir. Yalın üretimi Autoliv Türkiye'de hayata geçirmek için fabrika içinde ve imalatçılarla uygulamalar geliştirilmiştir. Çalışmada Toyota üretim sistemi temel alınarak benzer yöntemlerle çözümlere gidilmiştir. Autoliv üretiminde çekme akışını sağlamak için üretim düzgünleştirilmiş, kart sistemi oluşturularak müşteri talebinin üretim hattına doğrudan yansıması sağlanmıştır. Paketleme maliyetini ve atıkları azaltma hedefi doğrultusunda yerli ve üç yabancı imalatçı ile dönüşümlü paketlemeye geçilmiştir. Dönüşümlü paketler işaret olarak kullanılarak imalatçılarla kanban sipariş sistemine geçilmiştir. Sevkiyat sıklığını arttırmak ve nakliye maliyetlerini düşürmek amaçlı Milk Run kamyonları düzenlenmiş ve imalatçılardan günlük, saatlik sevkiyatlar yapılmaya başlanmıştır. Nakliye maliyetlerini ve malzemeye sahip olma maliyetini düşürmek için eldeki kaynakların en iyi şekilde kullanılması yolları hesaplanmıştır. Sistemin uygulama sürecinde Autoliv Türkiye bünyesinde stok oranı, hat duruşları ve nakliye maliyetleri... gibi göstergeler incelenerek süregelen gelişmeler izlenmiş ve gelecekte uygulamanın hedefleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This paper takes a brief look at lean manufacturing idea, its technics as pull flow and kanban, and its supplementary elements as returnable packaging and Milk Run which are the most efficient way of benefit and eliminating extravagance. Subject is researched and a benchmarking of application at two automotive companies which are located in France and USA is summarized. Applications have been developed within the plant and with suppliers in order to liven up lean manufacturing at Autoliv Turkey. At the study, Toyota production system is based and solutions are based on similar methods. Production had been smoothed to provide pull flow at Autoliv production and by building cards system, direct reflection of customer demands to production line was provided. Aiming to get cost reduction and eliminate waste, returnable packing with local and three abroad suppliers had been formed. Kanban with suppliers had been started by using returnable packages as Kanban signal. Targeting to reduce transportation costs and increase shipment frequency, Milk Run trucks have been arranged and daily, hourly dispatches were begun from suppliers. Different methods are calculated to optimize transportation cost and cost-of- ownership. By reviewing indicators like inventory turnover ratio, line stops and transportation costs progress have been monitored and targets of application in future are expressed.