Taşıt araçlarında ekonomik malzeme seçimi
  1. Tez No: 129478
  2. Yazar: MEVLİT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yakıt ekonomisi, güvenlik, maliyet, emisyon, mekanik özellikler, hafiflik, Fuel economy, safety, cost, emissions, mekanical properties, lightweight Xi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET Otomotiv endüstrisinde gelişen teknoloji ve yeni malzemelerin araç üretiminde kullanılması; yakıt tüketimi düşük, emniyet ve güvenliği artırılmış üretim- montaj ve kullanım süresince düşük maliyet gerektiren, çevreye düşük emisyon veren ve yüksek konforda araç üretimine imkan vermiştir. Araç imalatında kullanılan çeliğin türü ve miktarı geçmişten günümüze değişmiş olsa dahi en çok kullanılan malzeme grubudur. HSLA,DUAL faz,IF ve BH çeliklerinin araç üzerinde ki kullanım miktarı artmaktadır. Araç üretiminde alüminyum en fazla ağırlık tasarrufu potansiyeline sahip metaldir ve çok değişik araç parçalarında kullanılabilmektedir. Magnezyum metali, sahip olduğu düşük yoğunluk ve hafiflik yanında dökülebilirliğinin iyileştirilmesi sonucu araç üzerinde kullanımı artacaktır. Birleşmiş ortalama yakıt ekonomisi (CAFE) standardını yükselterek yakıt ekonomisi sağlayabilecek malzemelerden olan kompozitler, matris ve katkı malzemelerinin tür ve miktarı değiştirilerek çeliklere eş değer mekanik özellikler kazanabilir. Askeri fabrikada üretilen 4x4 Jeep aracında kullanılan döküm ve sac parçalar ile üretildikleri malzemeler üzerinde yapılan çalışmalar sonucu klasik çelikler yerine yeni nesil çelik malzemelerin kullanılması halinde %19, küresel grafitli dökme demir parçalar yerine alüminyum alaşımlarının kullanılması halinde %6.6 ağırlık tasarrufu potansiyeli mevcuttur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The developments parallel to the technology in automotive industry and the use of new materials in car production, led to very comfortable cars with low fuel consumption, high safety, low production costs during assembly and use and in hormany with environment. Although the type and corrasponding of the steel used in the production of car from past to today, it is still the most used material group. The use of HSLA, DUAL PHASE, IF, BH in car production steadly increases steels. Alumiinium is the materials with the most weight saving and it can be used in very different car parts. The use of magnesium will be increased with its low density, light weight and the improvement of casting. One of the materials which proves fuel economy by increasing the standarts of CAFE, is composite materials. The composites can gain mechanical properties like steels and can be used by car prodution through the change of reinforcement of the matrix and reinforcement materials. As a result of the studies carried out of the materials which are produced by cast and sheet parts used in the 4x4 Jeeps produced by military factories, new generation steels is esed instead of classical ones which provides savings up to % 19 on the sheet parts used in car production. On the other hand, by the use of aluminium alloys instead of cast iron, % 6.6 weight could potentially be saved.