Ortodontik tedavide karşılaşılan biyomedikal işaret ve görüntülerin işlenmesi
Processing of the biomedical signal and images obtained on the orthodontical treatment
- Tez No: 129524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ortodonti, Evrimsel İzge Teorisi, Gabor Açılımı, Yapay Sinir Ağları, Kenar Belirleme V, Orthodonty, Evolutionary Spectral Theory, Gabor Expansion, Artificial Neural Network, Sutura Palatina Media, Maksilla, Edge Detection VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET ORTODONTİK TEDAVİDE KARŞILAŞILAN BİYOMEDİKAL İŞARET ve GÖRÜNTÜLERİN İŞLENMESİ Bu çalışmada ortodontik düzensizliklerin tedavisi için imge ve işaret işleme yöntemleri kullanılmıştır.Temporal kemik ve mandibula arasında sağda ve solda birer adet bulunan bulunan Temporomandibular Eklem (TME) çifti, çene hareketlerinde özellikle konuşma, yutkunma, yutma ve konuşma sırasında hareket ederek bu işlevlerin yerine getirilmesinde çok önemli bir rol oynar.Bu işlevlerin yerine getirilmesi sırasında yarattığı seslerin değerlendirilmesiyle TME bozukluklarını değerlendirme, sınıflandırma ya da teşhis koyma şansına sahip olunabilir.Bu işlemin gerçekleştirilmesi için TME seslerini meydana getiren titreşimlerin elektriksel yöntemlerle kaydedilir,bu yöntem sayesinde eklem bozukluklarının yapısı ve çeşidi hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir. Bu çalışma sırasında sınıf II bölüm 1 ve yan çapraz kapanışlı hastaların çene eklem sesleri ivme-ölçer kullanılarak kaydedilmiş ve bu hastalardan alınan sesler çok pencereli Gabor açılımına dayanan evrimsel izge zaman-sıklık dağılımları kullanılarak gerçekleştirilen yapay sinir ağları yardımıyla farklı ses gruplarına ayrıştırılmışlardır.Bu hastalarda görülen düzensizliklerin tedavi öncesi ve sırasında elde edilen bulgular incelemeye alınarak hastaların genelde hangi grupta yeraldıkları, hastalıklarının nasıl bir seyir izlediği takip edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın diğer konusu da İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na ortodontik tedavi amacıyla başvuran hastalar arasından karışık olarak seçilen kız ve erkek toplam 20 hastadan 10 hastaya Arndt Nikel Titanyum genişletme apareyi, 10 hastaya da bileşik palatal ark apareyi uygulanmsıyla üst molar dişlerin palatinal tüberkülleri alt molar dişlerin bukkal tüberküllerinin iç yüzeyine temas edinceye kadar genişletilmesi ve apareyler yardımıyla yanlara doğru açılacak şekilde kırılan Maksilla'nın imge işleme yöntemleri ile birbirinden ne kadar ayrıldığını hesaplamaktır. Bu işlem, tedavinin çeşitli safhalarında elde edilen radyografilerin sayısal ortama aktarılıp, bu görüntüler sayısal ortamda değerlendirilebilecek hale getirildikten sonra bir eşik değeri ile filtrelenmesi ile devam eder ve böylece dikey kenarlara daha duyarlı olan kenar belirleme algoritması kullanılarak dikey kenar belirleme işlemine tabi tutulurlar. Bu işlemden geçen radyografiler, gri seviyede ki değerlerde ve dikey kenarları belirlenmiş durumdadırlar. Bu imgelerin her bir satırı alt alta toplanarak, kenar belirleme işlemi sonrasında hissedilebilen birbirine en yakın iki işaret arasında ki fark hesaplanabilir. Bütün bu işlemler, hastaların tedavisi sırasında çeşitli aşamalarda alman radyografilerin işlemlenmesiyle gerçeklenebilir.İlk ve son radyografilerin karşılaştırılmasıyla tedavi sonucunda ne kadarlık bir genişlemenin elde edildiği görülür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, image and signal processing methods have been used for the orthodontical disorders' cure. Temporomandibular bone pair, locating on the left and right joints between the temporal bone and mandibula plays a very important role on jaw movements especially on swallowing, speaking and chewing. We might have the chance to diagnose, criticise or classify the TMJ disorders by interpreting the sounds created while these movements were occured. In order to realize this operation, vibrations which create the TMJ sounds, are recorded by using the electrical methods. Using this method gives us the chance to have detailed information about the type and structure of joint disorders. During this study, the jaw joint sounds of the lateral cross-bite and the class II division 1 patients were recorded by using the accelerometer and these sounds taken from the patients were classified into the different sound groups by using the artificial neural network which realized according to the evolutionary spectral time-frequency distributions based on the multi-window Gabor expansion. It was tried to follow how the disorders are going on and the patients are grouped by using the inventions of these disorders, obtained before and during the ortodontical treatment. The other subject of the study was Arndt-Nickel Titanium appareil applicating to the half of the patients and Combined Palatal Arch appareil applicating to the other half of the twenty patients, including ten girls and ten boys which applied to the Istanbul University Dentistry Faculty Orthodontical Department. Expansion would contiue until the palatinal tubercules of the upper molar teeths contact to iner surfaces of the bukkal tubercules of the lower molar teeths. Image processing methods are used to define how much the Maxilla bone cracked and slided by using the appareils. Radiographics obtained during the treatment are digitalized into the digital media and filtered with a threshold value to make the images more sensible to the vetical edge detector algorithms. The images were vertical edge detected and gray-level after all of these operations. The every row these vertical edge detected images should be summarized as the matrice operations until obtaining one-row matrice. It is possible to calculate the difference between the closest two signals seen on the graphic which shows the worths of this graphic. All of these operations were realized by using the different mage properties of these radiographics during the treatment. It can be enough to compare the radiographics taken in the beginning and at the end of the treatment to define how much the Maxillar bone were cracked and then slided.