Gebeler ve yakınlarında kan gruplaması alloimmünizasyon riski olan gebelerin izlenmesi
Blood group typing of pregnant women and their relatives and following the pregnant women who have alloimmunization risk
  1. Tez No: 129606
  2. Yazar: N. NURİ SOLAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİ KEMAHLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: YHH, alloimmünizasyon, anti-D 51
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Gebeler ve Yakınlarında Kan Grupşaması Alloimmünizasyon Riski Olan Gebelerin İzlenmesi Eritrosit antijenlerine karşı gelişen alloimmünizasyonun Kan Bankacılığı ve Obstetrikte özel bir önemi vardır. Yanlış ve/veya yetersiz kan gruplaması nedeni ile çok ciddi transfüzyon reaksiyonları ortaya çıkabilmekte, maternal alloimmünizasyon gelişebilmektedir.Maternal alloimmünizasyona sebep olabilen yaklaşık 60 antijen varsa da en sık alloimmünizasyon oluşturan antijen tipleri Rh(D) ve Rh'ın subgrupları olan c, E ile Keli kan grubuna ait antijenlerdir. Bu çalışmada gebelerde ABO/Rh//Kell kan gruplarına tüp ve jel yöntemi kullanılarak bakılması ve gebelerde antikor taraması yapılması planlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Rh (D) negatif oranı % 30 olarak tespit edilirken beyaz ırkta gebelerin %17'sinin Rh (D) negatif olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada 6 gebede immünohematolojik önemi olan antikor varlığı (tümü anti-D) tespit edilmiş ve anti-D tirajı yapılmıştır. Olguların hiçbirinde anti-D titrajı klinik sınır olan 1/64 ü aşmamıştır. Sonuç olarak elde edilen veriler benzer çalışmalardaki verilerle uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Blood Group Typing of Pregnant Women & Their Relatives and Following The Pregnat Women Who Have Alloimmunization Risk The alloimmunisation against red blood cell antigens have a spesific imporatnce both in Blood Banking & Transfusion Medicine and Obstetrics. There can be severe hemolytic transfusion reactions and / or hemolytic diseases of new born due to insufficient or mistyped blood group determination. There are almost 60 different red blood cell antigens which have immunohematologic importance but the most important antigens are ; Rh (D), c, E and Kell antigens. In this study blood group typing of pregnant women by tube and gel test systems for ABO / Rh / Kell antigens and antibody screening were planned. We observed 6 cases who had immunohematologicaly important antibodies in this study;. All those (6 cases) cases were against anti-D. None of those cases had a antibody titration above clinicaly important level of 1/64. As a conclusion; even the number of the cases would not reach to the targeted the results of this study are observed compatible with the similar studies. Key words : HDN (hemolytic disease of newborn), alloimmunisation, anti-D 52