Yedi-on dört yaş arası hafif persistan ve orta persistan astımlı çocuklarda inhale kromolin sodyum ve inhale budesonid kullanımının karşılaştırılması
Comparison of the use of inhalet chromolin sodium and inhaled budesonid in seven to fourteen years old children with mild persistent and moderate persistent asthma
- Tez No: 129623
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronşial astım, inhale budesonid, inhale kromolin sodyum, ekokardiyografi, Bronchial asthma, inhale budesonid, inhale chromolin sodium, echocardiography. 12
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yedi - on dört yaş arası hafif persistan ve orta persistan astımlı çocuklarda inhale kromolin sodyum ve inhale budesonid kullanımının karşılaştırılması Dr.Dilek Orbatu Bronşial astım tekrarlayan öksürük, hışıltı (vizing) atakları ve değişik derecelerde hava akımında azalmayla seyreden, tedavili veya tedavisiz düzelebilen ve çoğu kez bronş hiperreaktivitesinin eşlik ettiği, eozinofil ve mast hücrelerinin ön planda olduğu hava yollarının kronik inflamatuvar hastalığıdır. Astımda inflamasyon oluştuktan sonra hiperreaktivite oluşmakta, buna bağlı bronkospazm ve sonuçta semptomlar oluşmaktadır. Astım tedavisinde önceleri sadece semptomları giderici tedaviler ön planda iken, günümüzde hastalığın patogenezinin daha iyi anlaşılması ile semptomları yaratan inflamatuvar durumu düzeltmek önem kazanmıştır. Çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji Bilim Dalı'nda en az bir yıldır hafif persistan ve orta persistan astım nedeni ile izlenen 63 çocuk üzerinde yapıldı. Hastalar üç gruba ayrıldı: Grup l'e inhale kromolin sodyum (lOmg/gün), grup 2'ye inhale budesonid (400ueg/gün), grup 3'e inhale kromolin sodyum (lOmg/gün) ile birlikte inhale budesonid (400ueg/gün) başlandı. Çocuklar bu tedaviye altı ay aralıksız devam ettiler. Tedaviye başlamadan önceki iki haftalık hazırlık safhasında fizik muayeneleri, solunum fonksiyon testleri, P-A akciğer grafileri, hemogram, karaciğer-böbrek fonksiyon testleri, total IgE, total eozinofil ölçümleri, epidermal deri testleri ( skin prick test) yapıldı. Hastaların klinik düzelme, egzersiz kapasitesinde artma, gece uykudan uyanma sıklığında azalma, eliminasyona uyum ve duygu durumlarım içeren semptom skorları oluşturuldu. Aylık p-2 agonist gereksinimleri saptandı. Tedavi başlangıcı ve sonunda kardiyak fonksiyonları ekokardiyografik olarak değerlendirildi. Aktif tedavi periyodunda hastalar altı ay boyunca her ay görülerek klinik bulguları, solunum fonksiyon testleri, semptom skorları kaydedildi. Çalışmaya 26'sı (%41.26) kız, 37'si (%58.74) erkek toplam 63 hasta alındı. Toplam 63 hasta ile başlanan çalışma, bir hasta takipsizlikten, bir hasta da durumu kötüleştiği için 61 (%96.82) hasta ile tamamlandı. Her bir grubu oluşturan hastaların sayısı, cinsiyetleri, ortalama yaşlan, ağırlıkları ve boylan arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Çalışma öncesi iki hastada (%3.17) nezle, iki hastada (%3.17) farenjit, iki hastada (%3.17) karın ağrısı mevcuttu. Yedi hastada (%11.1) klinik ve water's grafisi ile uyumluakut sinüzit, dört hastada (%6.3) boğaz enfeksiyonu saptanıp tedavileri yapıldıktan bir ay sonra çalışmaya dahil edildiler. Tedavi öncesi ve sonrası grup içi ve gruplar arasında hematolojik, biyokimyasal ve serolojik parametreler açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Tedavinin başında çekilen P-A akciğer grafilerinde patolojik bulgu saptanmamış olup, epidermal deri testleri pozitif olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Her üç tedavi grubunun solunum fonksiyon testlerinin FVC, FEVı, FEF25-75 ve PEF parametrelerinde yükselme saptanmış olup, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Hastaların duygu durumları tarafımızca değerlendirilerek, hiçbirşeyi yoksa“0”, çok iyi ise“1”, iyi ise“2”, aym ise“3”, kötü ise“4”, çok kötü ise“5”, çok çok kötü ise“6”olarak skorlandı. Verilen cevapların tutarlılığı istatistiksel analiz ile tedavi öncesi ve sonrasında karşılaştırıldı. Buna göre duygu durum ile ilgili olarak verilen cevapların tutarlılığı açısından grup 1 ve 3'te istatistiksel anlamlı farklılık saptanmış olup (p0.05). Takipte aylık bakılan klinik bulgular, solunum fonksiyon testleri, semptom skorlarında her üç grupta da grup içi ve gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı düzelme sağlanmıştır (p0.05). Düzenli tedavi alan bronşial astımlı hastalarda kardiyak fonksiyonları ve tedavide kullanılan ilaçların kardiyak fonksiyonlar üzerine olan yan etkilerini değerlendirmek amacıyla tedavi başında ve sonunda yapılan elektrokardiyografik (EKG) ve ekokardiyografik incelemede, kullanılan parametrelerde ortaya çıkan değişiklikler açısından her üç grupta da istatistiksel anlamlı farklılık mevcut değildir (p>0.05).Sonuç olarak; hafif ve orta persistan astımlı çocukların hastalık aktiviteleri tek başına inhale kortikosteroid ve inhale kortikosteroid ile birlikte inhale kromolin sodyum alan tedavi gruplarında daha belirgin olmak üzere, her üç tedavi rejimi ile de kontrol altına alınmıştır. Hafif persistan astımda kromolin sodyum tek başına kullanılabilir ancak semptomlar düzelmiyorsa inhale kortikosteroide geçilmesi gerekmektedir. Inhale kortikosteroid ve inhale kortikosteroid ile birlikte kromolin sodyum alan iki tedavi grubu arasında klinik düzelme, solunum fonksiyon testi parametrelerinde yükselme benzer olduğundan inhale kortikosteroid başlanması gereken olgularda kromolin sodyum ilave etmenin tedaviyi etkilemeyeceği ortaya çıkmaktadır. Düzenli tedavi alan bronşial astımlı olgularda yapılan EKG ve ekokardiyografik incelemede, kardiyak fonksiyonlarda değişiklik ve astım tedavisinde kullanılan ilaçların uzun süreli kullanımda kardiyak yan etkileri mevcut değildir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the use of inhaled chromolin sodium and inhaled budesonid m seven to fourteen years old children with mild persistent and moderate persistent asthma Dr. Dilek Orbatu Bronchial asthma is a chronic inflamatuar disease characterized by recurent cough, wheezing, hyperreactivity of the airways to a variety of stimuli and a high degree of reversibility of the obstructive process, which may occur either spontaneously or as a result of treatment. Mast cells and eosinophils have key roles in the chronic inflamation of asthma. The hyperresponsiveness manifests itself as bronchoconstriction on naturel exposures to several factors, including viral infections, genetic and enviromental factors. Spesific curative threapy can be realized only when basic pathalogic mechanisms are understood. Then therapeutic modalities can be devised rationally to reverse the underlying pathagenic process. This study was carried out on 63 children who have been followed up in Department of Pediatric Allergy Dokuz Eylül University Medical Faculty for at least one year with mild persistant and moderate persistent asthma. The patients were divided in to three groups: Group 1st used inhaled chromolin sodium 10 mg/per day, group 2nd used inhaled budesonid 400mcg/per day, group 3 used inhaled chromolin sodium 10 mg/per day and inhaled budesonid 400 meg/per day. All the groups were treated for six months. Physical examinations, bazal pulmonary function tests, liver-kidney function tests, serum total eosinophil count, epidermal skin tests ( skin prick tests), complete blood count anteroposterior chest roentgenogram were evalueted before the study during run in period. Symptom scores were constructed including clinical well being, exercise tolerance, compliance to elimination, state of mood and the freqency of night time awakenings. Monthly |3-2 agonist requirements were determined. The cardiac functions were evaluated echocardiographically both before and after treatment. The patients were seen monthly during the treatment period and pulmonary function tests, physical examinations and symptom scores were recorded. Of the 63 patients in the study, 26 (41.26%) were girls and 37 (58.74%) were boys. The study was completed with 61 patients, since one was unavailable for follow up and one other was excluded due to worsening of asthma.. There was no statistically significant difference between the groups with respect to age, sex, weight and height (p>0.05). 10Two patients 3.17%) had the common cold, two patients (3.17%) had pharyngitis, and two patients (3.17%) had abdominal pain before the treatment started. Eleven patients (17.46%) were included in the study after they were treated with antibiotics (seven for acute sinusitis and four for pharyngitis). Pre and post- treatment hematological, biochemical and serological parameters were not different between the groups (p>0.05). All of chest roentgenograms were normal and skin prick test were positive. Post-treatment FVC, FEV1, FEF 25-75 and PEF values, increased statistically significant in all three groups (p< 0.05). Monthly bronchodilatotor requirement decreased significantly in all groups, but statistically significant improvement was possible in the group which using inhaled corticosteroids (p 0.05). The state of mood of our patients was evaluated and scored as below:“0”normal (there is nothing wrong),“1”very good,“2”good,“3”the same,“4”bad,“5”very bad,“6”very very bad. The validity of the answers given was compared statistically pre and post- treatment. There was no statistically significant difference with respect to mood in group 2 (p>0.05), but were statistically significant difference in group 1 and 3 (p< 0.05). A statistically significant improvement was found in all three groups, with respect to clinical findings, pulmonary function tests and symptom scores (p0.05). Pre and post-treatment electrocardiographic and echocardiographic parameters were evaluated in order to see the cardiac functions in patients using regular treatment and to see the cardiac side effects of the drugs used in the treatment. There was no statistically significant difference in all groups (p>0.05). In conclusion, the result of this study demonstrate that disease activity of the children with mild and moderate persistent asthma could be controlled all three treatment regimens, being more prominent in the groups given inhaled corticosteroids alone and inhaled corticosteroids together with inhaled chromolin sodium. Chromolin sodium could 11be used with safety in mild asthma but if the symptoms do not improve it is necessary to start inhaled corticosteroids. Since the improvement in pulmonary function tests and in the clinical course is similar between the group 2 and 3. This study shows that; adding chromolin sodium in the group which need to use inhaled corticosteroids doesn't affect the treatment. In patients using regular treatment for asthma, the electrocardiographic and echocardiographic parameters don't show any change in cardiac functions. Also, the Ion- term use of the drugs do not have any cardiac side effects.