Çocukluk çağı enfeksiyonlarının tanı ve takibinde prokalsitonin, neopterin ve C-reaktif proteinin yeri
Usefulness of procalcitonin, neopterin and C-reactive protein for diagnosis and monitoring in infection diseases of childhood
- Tez No: 129626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYATA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı enfeksiyonları, CRP, PCT, Neopterin 61, The infection diseases of childhood, C-reactive protein, procalcitonin, neopterin. 62
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Çocukluk Çağı Enfeksiyonlarının Tanı ve Takibinde Prokalsitonin, Neopterin ve C-Reaktif Proteinin Yeri Enfeksiyonların etyolojik ayırımında kliniklerde kullanılmakta olan vücut ısısı, lökosit sayısı, ESH ve CRP özgül olmayan parametreler olup, özellikle tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde yetersiz kalabilmektedirler. Son yıllarda bu konuda yapılan çalışmaların sayısı gittikçe artmakta birlikte çocuklarda yapılan çalışma sayısı sınrlı olduğundan, bu çalışmada enfesiyon hastalığı nedeniyle hastaneye yatırılan çocuklarda bilinen ve rutin olarak kullanılan parametreler yanında PCT ve neopterinin tanı ve izlemdeki değerini araştırdık. Eylül 2001 ve Eylül 2002 tarihleri arasında, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğine enfeksiyon şüphesi ile yatırılan bir ay ile 14 yaş arasındaki 44 çocuk ile aynı yaş ve cinsiyette sağlıklı 35 çocuktan MNS, ESH, CRP, PCT ve neopterin ölçümleri yapıldı. Bakteriyel ve viral enfeksiyonların ayırımında MNS, lökositoz, ESH, CRP ve PCT'nin duyarlıkları sırasıyla % 73, % 62, % 88, % 96 ve % 73, özgüllükleri ise sırasıyla % 94, % 72, % 61, % 83 ve % 94 olarak bulundu. Neopterin duyarlı ve özgül değildi. CRP'nin bakteriyel enfeksiyonların tanısında halen pratik ve değerli bir belirteç olarak değerini koruduğu, bu hastalıkların tedavi yanıtlarını değerlendirmede ve bazı nadir klinik durumlarda prokalsitonin ölçümünün daha duyarlı bir test olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Usefulness of procalcitonin, neopterin and C-reactive protein for diagnosis and monitoring in infection diseases of childhood. Core temperature, white blood cell count, ESR and CRP are nonspesific parameters that have been used in clinics in order to differentiate the etiology of infections but especially in evaluating the treatment response they may become insufficient. Although the studies concerning this subject is increased in recent years, the studies including children are limited, we investigate the value of routine parameters as well as PCT and neopterin in diagnosis and follow up of the children that are admitted to hospital because of infectious diseases. In September 2001 and September 2002, MNS, ESR, CRP, PCT and neopterin studied in 44 children that are admitted to Süleyman Demirel University Pediatric Clinic cause of suspicious infectious disease, age 1 month to 14 year old, and 35 healthy children in same age and sex. We found the sensitivity of MNS, leukocytosis, ESR, CRP and PCT in differentiating bacterial and viral infections %73, %62, %88, %96 and %73, sensitivity %94, %72, %61, %83 and %94 respectively. We conclude that CRP is now being maintained its value as a practical and valuable determinant in diagnosis of bacterial infections and PCT is more sensitive test in evaluating the response to therapy in those diseases and in some rare clinical situations.