Siatik sinir ezisi uygulanmış ratlarda immobilizasyonun aksonal rejenerasyon üzerine etkisi
Effect of immobilization on axonal regeneration of sciatic nerve injury performed rast
- Tez No: 129719
- Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: siatik sinir, immobilizasyon, aksonal rejenerasyon IV, sciatic nerve, immobilization, axonal regeneration
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Periferik sinir harabiyeti oluşturmak için pekçok alet kullanımaktadır. Yalnız kullanılan bu aletlerin standardizasyonu konusunda çok az çalışma literatürde bildirilmiştir. Standardizasyon ile ilgili problemler gruplar arası ve laboratuarlar arasındaki bulgu ve yorumları etkilemektedir. Biz çalışmamızda ticari olarak elde edilebilen ve standardize bir alet olan Yaşargil-Phyox anevrizma klibinin siatik sinir ezisi oluşturma potansiyeli araştırılmıştır. Ayrıca, bu standard alet ile yapılan ezi sonrası immobilizasyonun aksonal rejenerasyon üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda 120 dişi wistar sıçan kullanılmıştır. 5 ve 10 dakika siatik sinir ezisi uygulanmış sıçanlara 2, 4 ve 6 hafta immobilizasyon uygulandı. Siatik sinir rejenerasyonu fonsiyonel, duyusal testler ve histomorfometrik analiz ile değerlendirildi. Fonksiyonel ve duyusal test ile histomorfometrik analiz sonuçlarının birbirlerini doğrular nitelikte olduğu saptandı. Siatik sinir ezisi uygulanmış ekstremitenin immobilizasyonunun aksonal rejenerasyonu kötü yönde etkilediği saptandı. Yaşargil-Phnox anevrizma klibinin siatik sinir ezisi uygulamak için uygun bir alet olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca, siatik sinir ezisi sonrası uygulanan immobilizasyonun aksonal rejenerasyon üzerine zararlı etkisi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Various devices have been used to make a peripheral nerve injury. However, in the literature, there is few study on the standardization of these devices. Standardization problems effect the intergroups and interlaboratories' results. We used a commercially available and standardized device, Yasargil-Phynox aveurysm clip, to test its potential on making a sciatic nerve crush injury. Additionally, after the crush injury by this standardized device, the effect of the immobilization on the axonal regeneration was studied. 120 female Wistar rats were used in the present study. 2nd, 4th, and 6th week immobilization were performed in the rats in which the sciatic nerve were crushed at 5 and 10 minutes. Sciatic nerve regeneration were evaluated by functional, sensorial tests and histomorphometric analysis. We found that the functional, sensorial and histomorphometric analyses confirmed each other. The results revealed that immobilization of the hindlimb in which the sciatic nerve was crushed lead to impaired axonal regeneration. We found that yasargil-phnox aneurysm clip is an appropriate device to perform a sciatic crush injury. We found that the immobilization performed after the sciatic nerve crush had a detrimental effect on axonal regeneration.