Bazı semptom ve bulguların idrar yolu enfeksiyonu tanısındaki geçerliliğin değerlendirilmesi
Validity of various symptoms and for the diagnosis of urinary tract infections
  1. Tez No: 129733
  2. Yazar: EYLEM ITIR EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlilik, Semptom, Bulgu, İdrar yolu enfeksiyonu, Validity, Symptom, Sign, Urinary Tract Infection
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
IV BAZI SEMPTOM VE BULGULARIN İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TANISINDAKİ GEÇERLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Bu araştırma bazı semptom ve bulguların İdrar Yollan Enfeksiyonlarında geçerliliğinin değerlendirilmesi amacı ile planlanmıştır. Araştırma 2001 Nisan ve Haziran döneminde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Mikrobiyoloji laboratuvanna idrar kültürü için başvuran 15 yaş ve üzeri 500 hastada yapılmıştır. Araştırma grubundaki kişilere İdrar Yollan Enfeksiyonlan ile ilgisi kabul edilen çeşitli yakınmalar sorulmuştur. Araştırma grubundaki kişilerin %66.2'si kadın, %33.8'u erkektir. Medeni durum ve cinsiyete göre İdrar Yolu Enfeksiyonu arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Yaş ortalamalan kadınlarda 36.7 ± 0.8, erkeklerde 47.1 ± 1.4'dir. Merkez laboratuvanna başvuran kişilerde yaş gruplan açısından anlamlı fark bulunmuştur. İdrar Yollan Enfeksiyonlan ile ilgisi bilinen yakınmaların geçerlilik ölçütleri hesaplanıp, en yüksek olanlar alındıktan sonra, seri ve paralel yöntemlerle en uygun 4 yakınma birlikte kullamldığmda geçerlilik ölçütleri yüksek sonuçlar elde edilmiştir. Bu 4 yakınmadan hematüri (Duyarlılık:26.9 Özgüllük:91.0), noktüri (Duyarlılık:46.7 Özgüllük:73.1), bulanıklık (Duyarlılık:69.2 Özgüllük:68.7), ateş (Duyarlılık: 64.1 Özgüllük:59.5), paralel ve seri kullanımda birlikte değerlendirildikten sonra seri kullanımda özgüllüğü (özgüllük: 99. 8) yüksek, paralel kullanımda ise duyarlılığı (duyarlılık:91.0) yüksek değerler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VALIDITY OF VARIOUS SYMPTOMS AND SIGNS FOR THE DIAGNOSIS OF URINARY TRACT INFECTIONS ABSTRACT The study is planned with the aim of validity of some symptoms and signs for the diagnosis of Urinary Tract Infections. This study has been applied on 500 patients aged 15 and over who referred to the microbiology laboratory of Erciyes University Medical Faculty for urinary culture. The complaints which are agreed to be related with urinary tract infections are questioned to study group. The 66.2% of study group are female, 33.8% of them are male. At this study Marital status and sex were not significant to Urinary Tract Infections. The mean age of the women is 36.7 ± 0.8 and men is 47.1 ± 1.4. There weren't any significant difference of people who referred to microbiology laboratory according to age groups. After calculating the validity criterions related with Urinary Tract Infections and selected the highest ones, the more fitting values are used together and with cerial and parallel methods so the highest reasons have gotten. When of four complaints hematury (Sensivity:26.9 Specifity:91.0 ), nokturia (Sensivity:46.7 Specifity:73.1 ), turbidity (Sensivity:69.2 Specifity:68.7 ), fever (Sensivity:64.1 Specifity:59.5 ) used together it has seen that sensivity is high level at cerial method and spesifity is high level at parallel method.