Güzelbahçe bölgesinde koroner kalp hastalığı sıklığı, insidansı ve risk faktorleri ile ilişkisi
Coronary heart disease prevalence, incidance and correlation with risk factors in Güzelbahçe district
  1. Tez No: 129739
  2. Yazar: OKAN BADILLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN UÇKU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Kalp Hastalığı, koroner kalp hastalığı sıklığı, koroner kalp hastalığı insidansı, risk faktörleri. VII, Coronary heart disease, prevalance- coronary heart disease, incidence- coronary heart disease, risk factors. IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Güzelbahçe Sağlık Ocağı bölgesi'nde 1997 yılında yapılan, 30 yaş ve üzeri populasyonda Koroner Kalp Hastalığı (KKH) sıklığının ve risk faktörleri ile ilişkisinin belirlendiği araştırma grubundaki kişiler beş yıl sonra KKH sıklığı, insidansı ve risk faktörleri ile ilişkisi açısından kesitsel ve ileriye yönelik olarak tekrar değerlendirilmiştir. Araştırma başlangıcında ulaşılması hedeflenen 343 kişiden 267'si ile (%77.8) görüşülmüş ve kesitsel değerlendirme yapılmıştır. Geçen beş yıllık süre içinde 23 (%6.7) kişi ölmüştür. Geriye kalan 53 (%15.5) kişiye ise göç nedeniyle ulaşılamamıştır. 343 kişi içerisinden 1997 yılında KKH tanısı alanlar çıkartılarak, geriye kalan 315 kişi ileriye yönelik değerlendirme için araştırma grubunu oluşturmuştur. 315 kişiden 47'sine (%14.9) göç nedeniyle ulaşılamamıştır. Görüşülen ve ölen toplam 268 (%85.1) kişi, KKH insidansı ve beş yıl önceki risk faktörleri ile ilişkisi açısından incelenmiştir KKH sıklığı araştırma grubunda %9.0, erkeklerde %15.4, kadınlarda %5.7 olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan erkeklerle kadınlar arasında, KKH sıklığı açısından çok anlamlı bir fark vardır. Araştırma grubunda hipertansiyon %61.8, sigara içmiş-içiyor olma sıklığı %43.8, şeker hastalığı %12.7'dir. Kişilerin yaklaşık dörtte üçü spor yapmamakta ve obezite özellikle kadınlarda belirgin olarak görülmektedir. Çok değişkenli analizde erkek olma, ailede KKH öyküsü ve hipertansiyon varlığı KKH varlığının belirleyici faktörleri olarak bulunmuştur. Araştırma grubunda KKH insidansı %5.2'dir. Erkeklerde %11.7, kadınlarda %1.7 bulunan insidans göstermektedir ki erkekler için yeni KKH görülme riski bu bölgede daha fazladır. Erkeklerle kadınlar arasında KKH insidansı açısından çok anlamlı bir fark vardır. Sigara ve alkol içmiş ya da içiyor olan, şeker hastalığı bulunan, total kolesterol ve trigliserid düzeyleri yüksek olanlarda risk taşımayanlara göre KKH insidansı daha yüksek görülmüştür ancak anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In 1997, the population at the age of 30 years and over had been evaluated to determine the prevalance of Coronary Heart Disease (CHD) and correlation with risk factors in Güzelbahçe Health District. After five years, individuals in the same study group were reevaluated cross-sectionally and prospectively to investigate the prevalance, incidence of CHD and correlation with risk factors. In the beginning of this study, 343 people were aimed to be involved but 267 people (77.8%) were interviewed and evaluated cross-sectionally. In the last five years, 23 (6.7%) individuals had died. The rest of 53 (15.5%) individuals could not be reached because of migration. People among 343 individuals who had the diagnosis of coronary heart disease in 1997 were removed from the study and the rest of 315 individuals were involved for the prospective study group. 47 (14.9%) people from 315 could not be reached because of migration. In all 268 (85.1%) individuals who had died and interviewed people investigated for CHD incidence and correlation with risk factors of five years ago. Overall prevalance of CHD was 9.0%. The prevalance of CHD was significantly higher in men (15.4% in men, 5.7% in women). The prevalances were 61.8% for hypertension, 43.8% for past or current smokers and 12.7% for diabetes mellitus in the study group. 3A of the people had no leisure time physical activity and obesity was prevalent especially in women. In the multivariate analyses, being men, family history of CHD and hypertension were found to be predictive factors for CHD in this population. Overall incidence of CHD was 5.2%. The incidence of CHD was 11.7% for men and 1.7% for women which shows that the risk for new cases of CHD was higher in men in this region. There was a significant difference between men and women for CHD incidence. The people who were past or current smokers and drinkers, diabetic and with high total cholesterol and triglyceride had a higher incidence of CHD than those who were not; but the difference was not significant. VIII