Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde izlenen bazı akciğer hastalarının tanı ve tedavi sağlık harcamaları
Health care expenditures for diagnosis and treatment of some patients with lung cancer treated in Hacettepe University hospital
  1. Tez No: 129742
  2. Yazar: AYŞEGÜL ESİN ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ BİLİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, sağlık harcaması, sağkalım, sigara içme, uzman görüşü, Lung cancer, health care expenditures, survival, smoking, expert opinion
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
IV ÖZET Esin A, Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi'nde İzlenen Bazı Akciğer Kanseri Hastalarının Tanı ve Tedavi Sağlık Harcamaları, Hacettepe Üniversitesi, Halk Sağlığı A.D., Uzmanlık Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma; akciğer kanserli hastalarda tanı konuluncaya kadar ve daha sonra tedavi süresince yapılmış olan sağlık harcamalarının hesaplanması amacı ile yapılan 1998- 2002 yıllarında HÜEH'nde izlenen ölmüş, 83 akciğer kanseri hastasının bazı sosyodemografik özellikleri, sigara içme durumları, akciğer kanseri ile ilgili özellikleri, sağlık harcama tutarlarının özellikleri hastane arşivindeki dosyalardan değerlendirilerek ve uzmanların akciğer kanseri tam ve tedavisindeki sağlık harcamaları ile ilgili görüşleri alınarak saptanmıştır. Araştırma kapsamında HÜEH'nde izlenen 83 akciğer kanserli hastanın %86.6'sı erkek ve % 13.4'ü kadındır. Erkeklerin %94.4'ü ve kadınların % 54.5'i sigara içmektedir. Günde ortalama 26 adet sigara içen %89.2 hasta vardır. İzlenen 83 akciğer kanserli hastanın 78 tanesi ortalama 2.4 kez hastaneye yatmıştır, S hasta hiç hastaneye yatmadan ayaktan tedavi almıştır. Hastalar ortalama 31.4 gün hastanede yatmışlardır. Yalanmalar başladıktan yaklaşık 4.5 ay sonra tam alabilen hastaların, yalanmalardan sonra yaşamı yaklaşık 1 1 ay, tam konduktan sonra yaşamı yaklaşık 7 aydır. HÜEH'nde ilk tanısını alan 50 hastanın ortalama 2.22 milyar TL. tam sağlık harcaması olmuştur. KHAK tam sağlık harcaması ortalaması 0.64 milyar TL. 'sidir. KHDAK tam sağlık harcaması ortalama 2.53 milyar TL.'sıdır. Toplam 83 hastanın tam sağlık harcaması tutan 1 12.59 milyar TL.'dır. Tedavi için yapılan sağlık harcamaları incelendiğinde, toplam 830.15 milyar TL. ve hasta basma ortalama olarak 10 milyar TL. bulunmuştur. Tam ve tedavi için yapılan sağlık harcamaları birlikte değerlendirildiğinde; 83 hastanın toplam 942.74 milyar TL. ve kişibaşma ortalama 11.36 milyar TL. sağlık harcaması tutan saptanmıştır. Görüşülen 6 uzmanın KHAK tanısı için sağlık harcaması tutan ortalaması 0.69 milyar TL. iken, HÜEH'nde izlenen KHAK hastalarının ortalaması 0.64 milyar TL. olarak bulunmuştur. Görüşü alman 6 ıramanın KHDAK tanısı için sağlık harcaması tutan ortalaması 1.50 milyar TL. iken HÜEH'nde izlenen 42 hastanın ortalaması 2.53 milyar TL. olarak bulunmuştur. Uzmanlar tam harcamalarım yaklaşık doğru tahmin etmişler, tedavi harcamalarında izlenen hastaların 2-2.5 kat fazla tutar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Esin A., Health Care Expenditures for Diagnosis and Treatment of Some Patients with Lung Cancer Treated in Hacettepe University Hospital. Hacettepe University, Department of Public Health, Specialty Thesis, Ankara, 2003. The aim of this study is to assess the health care expenditures in lung cancer patients from diagnosis to death. Expert opinions and hospital records of 83 patients treated in Hacettepe University (H.U.) Hospital between 1998 and 2002 are evaluated for some sociodemographic factors, smoking habits, factors associated with lung cancer and health care expenditures. Eighty-six percent of this 83 patients were men and 13.4% were women. Ninety-four percent of men and 54.5% of women smoked. Eighty-nine percent of these patients smoked 26 cigarettes a day. Seventy-eight out of 83 patients were hospitalized a mean of 2.4 times and five patients were treated only in outpatient clinics. The mean number of hospital stays were 31.4 days. The diagnosis was set approximately 4.5 months after the onset of complaints and the patients survived approximately 7 months after the diagnosis and 1 1 months after the onset of complaints. The average health care expenditures for diagnosis of fifty lung cancer patients diagnosed in H.U. Hospital were 2.22 billion TL. The average health care expenditures for diagnosis were 0.64 billion TL. and 2.53 billion TL. for small cell lung cancer (SCLC) and non-small cell lung cancer (NSCLC), respectively. The total health care expenditures for diagnosis was 1 12.59 billion TL. The total health care expenditures for treatment was 830.15 billion TL., approximately 10 billion TL. for each patient When the health care expenditures for diagnosis and treatment were evaluated together, the total was 942.74 billion TL. and 1 1.36 billion TL. per patient The average health care expenditures assumed by six experts interviewed for diagnosis of SCLC was 0.69 billion TL. while it was found to be 0.64 billion TL. in the lung cancer patients diagnosed in H.U. Hospital. The average health care expenditures assumed by the experts was 1.5 billion TL. for NSCLC, but it was found to be 2.53 billion TL. in the 42 NSCLC patients treated in H.U. Hospital. In conclusion, the actual diagnosis expenditures were approximately the same while the actual treatment expenditures were 2.5 times higher than that of the experts' assumptions.