Anne yoksunluğunun yetişkin sıçanda hipokampal dendritik yapı üzerine etkileri
The effects of maternal deprivation on the hippocampal dendritic structure in adult rats
- Tez No: 129780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. GÜLHAL BOZKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Anne yoksunluğu, Dendritik yumru, Hipokampus, Limbik- hipotalamo-pituiter-adrenal aks, Stres. VI, Maternal Deprivation, Dendritic spine, Hippocampus, Limbic-hypothalamo- pituiter-adrenal axis, Stress. vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Anne Yoksunluğunun Yetişkin Sıçanda Hipokampal Dendritik Yapı Üzerine Etkileri Memelilerde stres sonucu limbik-hipotalamo-pituiter-adrenal aksı aktive olmaktadır. Öğrenme ve hafizadaki fonksiyonel önemi bilinen hipokampus ise bu döngünün merkezi yapısıdır. Çalışmamızda, sıçanlarda limbik-hipotalamo-pituiter-adrenal aksı geüşiminin belli dönemlerinde, bir stres faktörü olan anne yoksunluğu prosedürü uygulanarak, bu stresin yetişkin dönemde hipokampusta oluşturduğu morfolojik değişikliklerin elektron mikroskobik düzeyde araştırılması amaçlandı. Bu amaçla Wistar albino tipi sıçanlar çiftleştirilerek elde edilen yavru sıçanlar 4 gruba ayrıldı. 1. grubumuz anneden ayrılmayan kontrol grubunu oluştururken, 2., 3. ve 4. gruplarımız sırasıyla postnatal 4., 9. ve 18. günlerde anneden 24 saat süreyle aynldı. Daha sonra tüm gruplar sütten kesildikleri postnatal 22. günde anneden tamamen ayrılarak cinslerine göre farklı kafeslere yerleştirildi. Yetişkin döneme geldikleri 3. ayda derin anestezileri sağlanarak perfüzyon yapıldı. Perfüzyondan sonra beyinleri çıkarılarak hipokampusun CAİ ve CA3 bölgelerinden örnekler alındı ve elektron mikroskobik incelemeler için uygun yöntemlerle hazırlandı. Birinci grubumuzun mikrograflannda hipokampusta her iki bölgede de morfolojik bir farklılık gözlenmezken, 2. deney grubumuzda ise bazı dendritlerde iç içe geçmiş membranlar şeklinde olan membranöz whorl yapılan bulunmaktaydı. Üçüncü grubumuzun ultrastrüktürel incelenmesinde çekirdek ve çekirdek kılıfı ile kromatin dağılımı normaldi. Son grubumuzun mikrograflannda ise çekirdek içerisine doğru çok sayıda derin invaginasyonlar ve filamentöz yapılar görülmekteydi. Semikantitatif olarak CAİ bölgesinde sayılan aksodendritik sinapslann ortalama değerleri, 1., 2., 3. ve 4. gruplarımızda sırasıyla 38.3±1.9, 35.7±2.2, 33.1±2.1, 38.7±2.2 olarak bulunurken, CA3 bölgesinde ise sırasıyla 38.1Ü.7, 34.6±2.7, 31.9±2.6, 38.3±2.1 idi. Sonuç olarak çalışmamızda, anne yoksunluğunun 2. ve 3. gruplarımızda hem kantitatif hem de kalitatif değişikliklere neden olduğu saptandı. 4. grubumuzda ise değişikliklerin azalmış olduğu şeklinde veriler elde edildi. Bu durum stresin etkilerinin geri dönüşümlü olduğunun bir göstergesi olarak değerlendirildi. Aynca limbik-hipotalamo-pituiter-adrenal aksı gelişiminin tamamlanmasının da bu azalmada bir etken olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effects of maternal deprivation on the hippocampal dendritic structure in adult rats In mammals, the limbic-hypothalamo-pituiter-adrenal axis activated to stress response. Hippocampus whose functional importance in learning and memory is known, is the central structure of this circuit. In our study, the electron microscopic research of the morphological variations at hippocampus in adult rats is aimed by applying procedure of maternal deprivation as a stress factor in certain periods of limbic-hypothalamo-pituiter-adrenal axis. For this purpose, Wistar Albino rats have been mated, and then pups have been divided into four groups. The first group has been our control group which do not leave from the mother, the second, third and fourth groups have been seperated from the mother for 24 hours at postnatal 4, 9 and 18 days respectively. Then, all groups have been settled into different cages according to their genders on the postweaning on 22th day. At the third month when they become adult, perfusion has been done by providing deep anesthesia. After perfusion, the samples have been taken from CA1 and CA3 regions of the hippocampus at brains. And they have been prepared for electron microscopical examinations. While there were no morphological variation in both area at hippocampus on the micrographs of our first group, there were membranous whorl in some dendrites on our second experiment group. At the ultrastructural examination of third group, the cytoplasm and nucleus were observed normal. On the micrographs of the last group, there has been seen filamentous structures and a lot of deep invaginations in the nucleus. The mean values of axodendritic synapse counted at CA1 area semiquantitatively in our 1,2,3, and 4 groups has been found 38,3±1,9, 35,7±2,2, 33,1±2,1, 38,7±2,2 respectively, and at CA3 area they were 38,1±1,7, 34,6±2,7, 31,9±2,6, 38,3±2,1 respectively. As a result, in our study maternal deprivation causes both quantitative and qualitative variations at our second and third groups. At fourth group, it has been observed that the variation has been reduced. These data showed that the effects of stress were reversible. Moreover, we thought tiiat the completing of development of the limbic-hypothalamo-pituiter-adrenal axis was the factor of this reduction.