Anne yoksunluğunun yetişkin sıçanda hippocampal seroton in 1A reseptörü üzerine etkileri
Effects of maternal deprivation on hippocampal serotonin 1A receptors at adult rats
- Tez No: 129789
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Anne yoksunluğu, Hippocampus, immnohistokimya, LHPA aksı, serotoninlA reseptörü, Maternal Deprivation, Hippocampal CA1 Region, Immunohistochemistry, LHPA Axis, SerotoninlA receptor
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Anne yoksunluğunun yetişkin sıçanda hippocampal serotoninlA reseptörü üzerine etkileri Bu çalışma, infant dönemde oluşturulan anne yoksunluğunun erişkin dönemde hippocampal serotoninlA reseptörleri üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla 16 Wistar albino tipi sıçanda yapıldı. Bu amaçla sıçanlar 1 kontrol grubu ve 3 deney grubuna ayrıldı. Kontrol grubu olarak kabul edilen 1. grup annelerinden ayrılmazken, diğer 3 grup sırası ile postnatal 4, 9 ve 18. günlerde 24 saat süre ile annelerinden ayrıldılar. 24 saatlik anne yoksunluğu süresinin bitiminden hemen sonra yavrular De anneleri aynı kafeste tekrar bir araya getirildiler. Kontrol ve deney grubunda, postnatal 21. günde sütten kesilen yavrular cinsiyetlerine göre ayrı kafeslere yerleştirildikten sonra, postnatal 7. aya kadar rutin yaşamlarını sürdürdüler. 7. ayda, sıçanlara perfuzyon yapılarak beyinleri çıkarıldı ve beyinler %4'lük paraformaldehid ile tespit edildi. Tespit edilen beyinlerin dorsal hippocampus seviyelerinden alman 15 mikron kalınlığındaki frozen kesitler anti-serotoninlA reseptör antikoru ile immunohistokimyasal yöntemle boyandı. Kontrol ve deney gruplarına ait kesitlerin ışık mikroskobu ile değerlendirilmesinde, CAİ bölgesinde nöronal gövde ve dendritik uçlarda pozitif immunohistokimyasal boyanma saptandı. Pozitif boyanma yoğunluğu açısından, kontrol grubu ile deney grupları karşılaştırıldığında postnatal 4. günde oluşturulan anne yoksunluğunun CAİ bölgesi serotoninlA seviyesinde değişiklik yapmadığı, postnatal 9 ve 18. günlerde oluşturulan anne yoksunluğunun ise bu reseptörlerde azalmaya yol açtığı tespit edildi. Ayrıca postnatal 9 ve 18. günde oluşturulan anne yoksunluğunun erişkin dönemde CAİ bölgesindeki serotoninlA reseptörlerinde yaptığı azalma istatistiksel olarak da anlamlı bulunurken (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of maternal deprivation on hippocampal serotoninlA receptors at adult rats This study was held on 16 Wistar albino type rats to observe the effects of maternal deprivation, performed at infant ages, on the serotoninlA receptors of hippocampus, at adult age. Rats were divided in to 1 control and 3 experimental groups. Group 1 which was accepted as control group was left undisturbed with their mother, 3 experimental groups were seperated from their mothers for 24 hours at postnatal 4, 9 and 18 days, respectively. After 24 hours deprivation period infant rats and their mothers were reunited in the same cage. After weaning at postnatal 21 day infants were placed to different cages according to their sexes in both control and experimental groups and left to survive routine lives till the age of 7 months. At 7* month brains were removed after perfusion and fixed in 4% paraformaldehyde. Frozen sections were cut from the level of hippocampal dorsal levels at IS micron thickness and then serotoninlA receptor antiboy were aplied. Light microscobic examinations of the sections showed pozitif immunochemical staining in neuron somas and dendritic endings at CA1 region in control and experimental groups. By corresponding the density of positive staining in experimental groups with control group, light microscopic observations showed no difference at serotoninlA levels at the postnatal 4 day deprived group, but decrease in number at postnatal 9 *, 18 * day deprived groups. The decrease was found also statistically significant in postnatal 9and 18 day deprived group (p0.05).