Ligamentum cruciatum anterius zedelenmesinde interkondiler çentiğin rolünün manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile araştırılması
The investigation of the role of intercondylar notch on ligamentum cruciatum anterius damage using magnetic rezonance imaging
  1. Tez No: 129788
  2. Yazar: VEDAT SABANCIOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇİMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Diz eklemi, interkondiler çentik, ligamentum cruciatum anterius, manyetik rezonans görüntüleme, Knee joint, intercondylar notch, anterior cruciate ligament, magnetic rezonance imaging
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ill ÖZET Ligamentum cruciatum anterius zedelenmesinde interkondiler çentiğin rolünün manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile araştırılması Bu çalışmanın amacı, ligamentum cruciatum anterius (LCA) kalınlığı ve interkondiler çentik (İKÇ) boyutları normal değerlerinin tespiti ile LCA zedelenmesinde İKÇ'nin rolünü araştırmaktı. Ocak 2001 ve Haziran 2002 tarihleri arasında manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yöntemi ile çekilen diz eklemi filmleri optik diskten taranarak, diz eklemini oluşturan kemik yapılarla ilgili patoloji tespit edilmeyen yirmi yaş üzerindeki 257 vaka çalışmaya dahil edildi. Normal diz eklemine sahip olanların sayısı 211 iken LCA zedelenmesi olanlar 46 idi. Ölçüm yapılan her diz için, İKÇ boyutları ve LCA kalınlığı yaş, cins, ağırlık ve diz yönü belirtilerek kaydedildi. Koronal kesitlerde yapılan ölçümler ile her vaka için LCA kalınlığı belirlendi. Aksiyal kesitlerde ise her vaka için İKÇ boyutları tespit edildi. Ölçüm yapılan 118 kadın hastanın 59'unda sağ ve 59'unda da sol diz eklemi incelendi. Diz eklemleri değerlendirilen 139 erkek hastanın 78 'inde sağ ve 61 'inde de sol dizde ölçümler yapıldı. Kadınlarda LCA kalınlığı ortalama 4.6 ± 0.6 mm, erkeklerde 5.3 ± 0.9 mm bulundu. Distal femur ve çentik boyutları, kadınlarda daha küçük çıktı. Bağ kalınlığının ve çentik boyutlarının kadınlarda küçük çıkması istatistiksel olarakta anlamlı farklı bulundu. Çentik açısı ise, kadınlarda 49.4° + 7.2, erkeklerde 48.4° ± 6.1 olup istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Sağ ve sol dizler arasında ne kadınlarda ne de erkeklerde fark bulunamadı. Kadınlarda yaş artışıyla birlikte distal femur boyutlarında küçülme olduğu görüldü. LCA zedelenmesi olan grupta, çentik açıları, çentik indeksi, artikular kenarlar arasındaki çentik genişliği daha küçük bulundu. Ancak ilginç olarak LCA kalınlığı artmıştı. İstatistiksel olarakta anlamlı bulunan bu parametreler interkondiler çentiğin anterior çıkışındaki daralmayı göstermektedir. Ligamentteki kalınlık artışı ise daralmaya sekonder gelişen LCA zedelenmesindeki ödeme bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The investigation of the role of intercondylar notch on Hgamentum cruciatum anterius damage using magnetic rezonance imaging The aim of the present study was the determination of normal values of Hgamentum cruciatum anterius (LCA) thickness and the intercondylar notch dimensions along with the role of intercondylar notch on the LCA damage. Knee joint images obtained by magnetic rezonance imaging between January 2001- June 2002 were scanned with optical disc and 257 cases without any pathological finding in the knee joint and in its bones were included in this study. While 21 1 cases had normal knee joints, 46 cases had knee joints damaged. For each knee evaluated, intercondylar notch dimensions and LCA thickness were recorded along with their age, sex, weight and knee direction. LCA thicness for each case was determined using coronal sections. On the other hand, intercondylar notch dimensions for each case was determined using axial sections. Fiftynine right and 59 left knee joints were investigated in women. Where as 78 right and 61 left knee joints were evaluated in men. The mean LCA thickness in women was 4.6 + 0.6 mm whereas it was 5.9 ± 0.9 mm in men. Distal femur and notch dimensions were found smaller in women. In addition, LCA thickness and notch dimensions found in women were significantly smaller than in men when statistically evaluated. Notch angle was 49.4 + 7.2 degrees in women and 48.4 + 6. 1 degrees in men and it was significantly different. There was no significant difference between right and left knees neither in women nor in men. Distal femur dimensions were decreased with age in women and it was statistically significant. It could be postulated that this might be the result of osteoporosis caused by a decrease in oestrogen levels. In the damaged LCA group notch angels, notch index and notch width were found to be smaller in the articular sites. However, interestingly LCA thickness was found to be increased. Statistically significant differences in those parameters indicate a stenosis in the anterior exit of the intercondylar notch. The increase in the Ligament thickness could be due to the edema caused caused by secondarily developed LCA damage.