Kolesterol kese taşlarının etyolojisinde heliobakter pilori
  1. Tez No: 129804
  2. Yazar: BAHRİ ABAYLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH Ö. ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: H.pilori, histopatolojik boyama, kolelitiazis, kültür, PCR VI, Cholelithiasis, cultivation, histopathological staining, H. pylori, PCR VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yapılan çalışmalar, kolesterol ve pigment safra kesesi taşlarının oluşmasında, farklı mekanizmaların rol oynadığını göstermektedir. Yakın zamanda, çoğu araştırmacı kolesterol kese taşlarının oluşmasında, infeksiyonun rol oynayabileceğini göstermiştir. Bu çalışmada biz, kolesterol kese taşlarının bakteryel yapısı, bu taşlarda ve kese dokusunda mikrobiyolojik kültür, histopatolojik boyama, polimeraz zincir reaksiyon (PCR) yöntemleri ile Helikobakter pilori varlığını araştırdık. Bu çalışmada safra kesesi taşı olan 48 hasta incelendi. Helikobakter pilori ve diğer bakteriler için safra kesesi kültürü yapıldı. Safra kesesi aynı zamanda 3 histopatolojik boyama metodu (Warthin-Starry, haematoxylin-eosin and gram boyama) ile H.Pilori araştırıldı. Safra kesesi taşlarında, 16S rRNA-PCR amplifikasyon ile H.pilori araştırıldı. Kontrol grubu olarak postmortem, kese taşı olmayan hastaların keselerinde 3 histopatolojik metod ile Helikobakter araştırıldı. Safra kesesi kültürlerinde, E.coli:6, pseudomonas:4, clostridium:2, H.pilori:3 hastada üretildi. Safra kesesi taşlarında, PCR amplikasyon ile 4 hastada H.pilori bulundu. Helicobacter, 3 histopatolojik metod (hemotoxilen-eozin:l, Warthin-Starry:6 and gram:l) ile toplam 7 örnekte gösterildi. Helikobakter 2 farklı histopatolojik metod ile bir örnekte bulundu. H.pilori, 3 farklı metod (safra kesesi kültürü, taş-PCR ve warthin-starry) ile 1 hastada bulundu. Sonuç: Bizim bulgular, kolesterol kese taşlarında, Hpyloriyi de içeren bakterilerin önemli rollerinin olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Many studies suggest that different mechanisms are responsible leading to the formation pathogenesis of pigmented and cholesterol gallstones. Recently, many investigators suggest that infection could have an important role in the formation of cholesterol gallstones. In this study, we aimed to investigate the presence of bacterial structures, in cholesterol gallstones and particularly presence of H.pylori infection in gallstones by microbiological cultivation, histopathological staining and polymerase chain reaction (PCR). We examined 48 patients with gallstones in this study. Gallbladder cultivations were done for Helicobacter pylori and other bacteria. Gallbladder has also been examined by 3 histopathological staining methods (Warthin-Starry, haematoxylin-eosin and gram staining) for H.pylori. 16S rRNA-PCR amplification was performed for H.pylori in gallstones. In control group, 20 post-mortem gallbladder without gallstones were investigated by 3 histopathological methods for H.pylori. While different bacteria (E.coli:6, pseudomonas:4, clostridium:2) were isolated in 10 gallbladder samples, Hpilori was found in 3 gallbladder samples by cultivation. Hpilori was found in 4 gallstones by PCR amplification. Helicobacter pylori was demonstrated by 3 histopathological methods, totally in 7 samples (hemotoxilen-eozin:l, Warthin-Starry: 6 and gram:l). Helicobacter pylori was also found in 1 samples by 2 histopathological methods. H.pylori was found in totally 1 samples by a 3 different methods (gallbladder cultivation, gallstone PCR and warthin-starry histopathological method) that we used. Conclusions: Our data have shown that bacterial population such as H.pylori could have a possible role in the formation of cholesterol gallstones.