Manyetik rezonans görüntülemede kullanılan sirküler tip yüzeyel koilin homojen olmayan sensitivitesinin bilgisayar programı yardımıyla düzeltilerek temporomandibular eklem ve patolojilerinin incelenmesi
Investigation of TMJ and its pathologies via correction of inhomogeneous sensitivity of circular coil which is using for magnetic resonance imaging
- Tez No: 129837
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN SEMRA PAKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sinyal Intensite, Temporomandibular Eklem, Manyetik Rezonans Görüntüleme. 92, Signal Intensity, Temporomandibular Joint, Magnetic Resonance Imaging. 93
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Temporomandibular eklemin manyetik rezonans görüntülenmesinde kullanılan sirküler tip yüzeyel koilin homojen olmayan sensitivitesinin düzeltilerek TME ve patolojilerinin incelenmesi Bu çalışmanın amacı sirküler tip yüzeyel koilin homojen olmayan duyarlılığının ve buna bağlı olarak MR görüntülerinin düzeltilmesidir. Yüzeyel koilin homojen olmayan duyarlılığının düzeltilmesi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir ve bu geliştirilen yöntemin klinik olarak kullanımı da test edilmiştir.Bu amaçla 96 eklemden ağız kapalı, parsiyel açık ve maksimum açık olarak 2 sekansda (Tl, proton ve T2 ağırlıklı görüntülerde) MR görüntüleri elde edilmiş ve elde edilen bu MR görüntülerinde TME disk sınıflandırmaları, disk morfolojileri geliştirilen orijinal program yardımıyla incelenmiştir.Elde edilen datalar Bonferroni/Dunn multi comparison metodu ile istatistiksel olarak incelenmiştir. Yüzeyel koilin homojen olmayan duyarlılığı düzeltilmiş ve böylece elde edilen MR görüntüleri iyileştirilmiştir. Düzeltme işlemi diğer çalışmalara oranla çok daha hızlı olarak yapılmıştır. Ayrıca incelenen 96 hastanın 37'si normal, 9'u redüksiyonlu anterior disk deplasmanı, 32 redüksiyonsuz anterior disk deplasmanı, 12'si parsiyel disk deplasmanı olarak saptanmıştır. Bu sonuç diğer çalışmalarda olduğu gibi TME disk deplasmanlarında en çok görülen grubun redüksiyonsuz anterior disk deplasmanı olduğunu göstermiştir. Ayrıca 90 eklemin 44'ü bikonkav, 3'ü bikonveks, 6' sı biplanar, 26'sı posterior band' in kalınlaşması, ll'i diğerleri sınıfında idi. Bu da, sonuç olarak, Temporomandibular eklem disk deplasmanlarında özellikle redüksiyonsuz anterior disk deplasmanında en çok görülen morfolojinin posterior bandın kalınlaşması ve normal TME ve parsiyel anterior disk deplasmanında disk morfolojisinin ise bikonkav olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of TMJ and its pathologies via correction of inhomogeneous sensitivity of circular coil which is using for Magnetic Resonance imaging The purpose of this study is to improve the computation procedure of sensitivity correction for the circular type TMJ coil and to determine and evaluate the signal intensity of the posterior band of the disc according to anterior band of the disc by the correcting inhomogeneous sensitivity of the surface coil and to determine disc displacements, morphology of TMJ disc via performing MR imaging in the closed- partial open and maximum open mouth positions in two sequences on 96 joints using fast-spin echo sequences (FSE). Classifications were made for TMJ status and morphology of the disc. Signal intensities of posterior band and anterior band of TMJ disk were measured with an orginal computer programme. The correlations between the groups of TMJs and disc morphology and signal intensity ratio (SIR) were statistically analyzed through use of a Bonferroni/Dunn multi comparison method test. Inhomogeneous sensitivity of surface coil was corrected. Magnetic resonance images also corrected after correction of inhomogeneous sensitivity of surface coil. Correction procedure was more rapid than any other study. Moreover we investigated TMJ disc displacement and disc morphology. The classification of 96 patients who attended this study showed 37 normal, 9 anterior disk displacement with reduction, 32 anterior disc displacement without reduction 12 partial disc displacement. Disc morphology showed 44 biconcave, 3 biconvex, 6 biplannar, 26 enlargement of posterior band, 1 1 others.