Begg intraoral distalizasyon sisteminin dentofasiyal yapılar üzerine olan etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of Begg intraoral distalization system on dentofacial structures
  1. Tez No: 129836
  2. Yazar: FETHİ ARDA ALAÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf II malokluzyon, ağız içi kuvvet, molar distalizasyonu, Begg intraoral distalizasyon, Class II malocclusion, intraoral forces, molar distalization, Begg intraoral distalization
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
103 ÖZET Begg intraoral Distalizasyon Sisteminin Dentofasiyal Yapılar Üzerine Olan Etkilerinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı; Angle sınıf II molar ilişkiye, iskeletsel sınıf I veya sınıf II malokluzyona ve düzgün veya minimal çapraşıklığı bulunan mandibuler dental arka sahip bireylerde, üst birinci molar distalizasyonu için ağız içi kuvvet uygulayan intermaksiller bir yöntem olan Begg intraoral distalizasyon sisteminin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin incelenmesidir. Bu amaçla, 17 bireye çift sarımlı tek looplu Begg intraoral distalizasyon arkları uygulanmıştır. Alt dental arkta ankrajı arttırmak için premolar dişlere kronu distale doğru eğecek şekilde doğrultucu zemberekler uygulanmıştır. Begg intraoral distalizasyon sistemi ile tedavi gören bireylerde sınıf II molar ilişkinin sınıf I molar ilişkiye taşınma süresi ortalama 6,5 ay, toplam tedavi süresi ise ortalama 12,08 aydır. Toplam tedavi süresinin uzun olması nedeniyle, toplam tedavi döneminin sonuçlan anabilim dalımız arşivinden seçilen, tedavi grubuna benzer gelişim kriterlerine sahip 14 dişsel ve iskeletsel sınıf I bireyden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Kontrol grubunun kontrol süresi 11,76 aydır. Lateral sefalometrik filmlerde iskeletsel yapı, dentoalveoler yapı ve yumuşak doku profiline ait 13 açısal, 38 boyutsal, 2 orantısal ölçüm yapılmıştır. Sınıf I molar ilişkiye üst birinci molar distalizasyonu ve alt birinci molar mesializasyonu ile ulaşılmıştır. Begg intraoral distalizasyon sistemi içerisinde kullanılan sınıf II elastiklerin etkisi ile üst kesici dişlerde ekstrüzyon gözlenmiştir. Üst birinci ve ikinci molar dişler distale devrilmişler ve dentoalveoler yükseklikleri azalmıştır. Alt kesici dişlerde sınıf II elastiklerin etkisi ile protrüzyon, alt birinci ve ikinci molar dişlerde ise ekstrüzyon ve mesializasyon izlenmiştir. Mandibuler düzlem açısında önemli bir artış tespit edilmiştir. Overjet ve overbite önemli miktarda azalmış, okluzal düzlem eğimi ise artmıştır. Alt dudak protrüze olan alt kesici dişlerin etkisi ile ileri hareket etmiştir.
Özet (Çeviri)
104 SUMMARY Evaluation of the Effects of Begg Intraoral Distalization System On Dentofacial Structures The purpose of this study was to evaluate the effects of Begg intraoral distalizing system which is an intraoral intermaxillary molar distalization technique on dentofacial structures of cases with Angle class II molar relationship, skeletal class I or class II malocclusion and well aligned or minimally discrepancied mandibular dental arches. In the study, Begg intraoral distalization arches with a loop which has two helixes were applied to 17 individuals. On the lower arch uprightining springs which applies distal force to the crown were inserted on the premolars to increase anchorage. The period for moving molars from class II relationship into class I relationship was 6.5 months and the total treatment time was 12.08 months. As the treatment period is lasted long, the results of the treatment group were compared with the control group from the archive of our department composed of 14 dental and skeletal class I individuals presenting similar growth characteristics with the treatment group. The average control period of the control group was 1 1.76 months. 13 angular, 38 linear and 2 proportional parameters related with skeletal structures, dentoalveolar structures and soft tissue profile have been measured on the lateral cephalometric radiographs. Class I molar relationship was achieved with upper first molar distalization and lower first molar mesialization. The maxillary incisors were extruded significantly by the effect of intermaxillary class II elastics used in the system. The maxillary first and second molars were slightly tipped distally and molar dentoalveolar height was decreased. The mandibular incisors were protruded significantly and extrusion and mesial movement of lower first and second molars were observed by the effect of class II elastics used in the system. A significant increase was observed at the mandibular plane angle. The overjet and the overbite was reduced significantly and the occlusal plane angle was increased significantly. The lower lip was protruded by the effect of protruded mandibular incisors.