Düşük doğum ağrılarına sahip bebek dünyaya getiren bayanlarda periodontal durumun değerlendirilmesi
Evaluation of the periodontal status in women that gave birth to low birth weight infant
- Tez No: 129838
- Danışmanlar: PROF. DR. M. NEJAT ARPAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bebek, erken doğuma bağlı düşük doğum ağırlığı, hamilelik, intrauterin gelişim geriliği, periodontal hastalık, risk faktörleri, Infant, intrauterine growth restriction, periodontal diseases, pregnancy, preterm low birth weight, risk factors
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
89 ÖZET Düşük Doğum Ağırlığına Sahip Bebek Dünyaya Getiren Bayanlarda Periodontal Durumun Değerlendirilmesi Hamilelik fizyolojik bir dönem olarak kabul edilse de, annenin ve bebeğin sağlığının titizlikle takip edilmesi ve korunması gereken bir dönemdir. Hamilelik döneminin periodontal dokularda yarattığı etkinin yanı sıra, bu dönemde meydana gelen periodontal infeksiyonlarm düşük doğum ağırlığının oluşmasında anlamlı etkileri olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Dünya genelinde farklı toplumlarda bu konuyla ilgili birçok çalışma yapılmasına rağmen, ülkemiz geneline ışık tutacak bir araştırma bulunmamaktadır. Buradan yola çıkarak iki bölümlü yaptığımız çalışmada, hamilelik döneminin birçok değişkenle birlikte periodontal durum üzerine etkisini incelemek ve bu dönemdeki periodontal durumun düşük doğum ağırlığı üzerine etkisini ortaya koymak amacımızı oluşturmaktadır. Araştırmamızın materyalini 1998-2002 yıllan arasında Ankara Zekai Tahir Burak Kadm Sağlığı ve Eğitim hastanesinde yeni doğum yapmış yaşları 14-40 arasında değişen 3633 bayan oluşturmuştur. Bireylerin kişisel ve medikal tüm bilgileri doğum sonrası anamnez ve hastane kayıt dosyalarından alınarak hazırlanan özel formlara not edilmiştir. Formlara gebelik yaşı, öğrenim seviyesi, gebelik sayısı, bulantı-kusma varlığı, doktor kontrolü, idrar yolu infeksiyonun varlığı, antibiyotik kullanımı, diabet, hipertansiyon gibi sistemik patolojilerin varlığı, sigara ve fırçalama alışkanlığına ait bilgiler detaylı olarak kaydedilmiştir. Periodontal değerlendirme CPITN indeksi kullanılarak, WHO periodontal sonduyla tek bir klinisyen tarafından yapılmıştır. Çalışmamızda iki vaka grubu belirlenmiştir. 1. vaka grubu erken doğuma bağlı düşük doğum ağırlığına sahip ( gebelik haf. 37 hafta,37 haf.,>2500 gr.) bebeği olan (NDA) bayanlardır. Doğum ağırlığı üzerine periodontal hastalık ve diğer risk faktörlerinin etkisini ortaya konmasında multivaryasyon lojistik regresyon analizleri ile değerlendirme yapılmıştır. Çalışmamızın 1. bölümünde gebelik yaşı, öğrenim durumu, gebelik sayısı artışı, kötü oral hijyenin periodontal durumu kötüleştirdiği ve tedavi ihtiyacını artırdığı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın 2. bölümünde ise, DDA ile periodontal hastalık arasında anlamlı bir ilişki bulunmasına rağmen ; bu ilişki IUGG ile periodontal hastalık arasında gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
90 SUMMARY Evaluation of The Periodontal Status in Women That Gave Birth To Low Birth Weight Infant Although, pregnancy is considered as a physiological duration health of the both mother and fetus should be strictly under control. Huge amount of study showed that in addition to effects of pregnancy on tissues, periodontal infections during this period also affect occurance rate of low birth weight. Although large amount of study were conducted in most of the country, investigations related with this subject is not enough for our country. This study can be considered as in two parts. First part is the investigations related with the effects of the pregnancy on periodontal conditions and following part is the studying the relation between this term and low birth weight. Sample studies were taken from 3633 women in Ankara Zekai Tahir Burak Women Health Hospital between age group of 14-40 between 1998 and 2002. All of the personal and medical informations of the patients have been taken from identity files from hospital. These files are composed of different parts. These are birth age, educational background, number of pregnancy, prenatal care, nausea and vomiting, genital tract infection, antibiotic use, diabet and hypertension, existency, etc. In addition to these, smoking and tooth brushing habits were also recorded. Evaluation of periodontal effects were done with CPITN index by using WHO 621 periodontal probe. There are two case in this study. First one is the low birth because of preterm birth (gestational week < 37 week, < 2500 gr) and second one is the mothers which have growth restrictions fetus (IUGG) (gestational week < 37 week, < 2500 gr). Control group is composed of mothers who have normal birth weigth (NDA) (> 37 week, >2500). Effects of periodontal diseases and other risks on birth weigth were investigated by using multivariation logistic regression analysis. At the first part this study showed that pregnancy age, educational level, birth frequency and poor oral hygene caused worse periodontal status and increased treatment needs. At the second part, although occurance of relation between DDA and periodontal diseases were found, but same situation can not be proved between IUGG and periodontal diseases.