Periodontal cerrahi sonrası iyileşme sürecinde supragingival klorheksidin uygulamasının klinik , mikrobiyolojik ve morfolojik parametreler üzerindeki rolü
The role of supragingival chlorhexidine application on clinic, microbiological and morphological paremeters during the healing period following periodontal surgery
  1. Tez No: 129866
  2. Yazar: IŞIL ALANYALI BAKIRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÜNSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İrrigasyon. iyileşme, klorheksidin, periodontal cerrahi, periodontitis, Chlorhexidine, healing, irrigation, periodontal surgery, periodontitis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
130 ÖZET Periodontal Cerrahi Sonrası İyileşme Sürecinde Supragingival Klorheksidin Uygulamasının Klinik, Mikrobiyolojik ve Morfolojik Parametreler Üzerindeki Rolü Araştırmamız, periodontal cerrahi uygulamadan hemen sonra bir hafta süreyle supragingival irrigasyon ya da gargara şeklinde uygulanan klorheksidin (CHX) solüsyonunun, 3 aylık dönemde klinik, mikrobiyolojik ve morfolojik parametreler üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Yaş ortalamaları 39 olan ve aynı çenede periodontal flap cerrahisi endikasyonu koyulmuş karşılıklı iki posterior bölgeye sahip olan 16 erişkin periodontitis hastası, araştırmamıza dahil edilmiştir. Cerrahi uygulanan bölgedeki dişlerden cerrahi uygulamanın hemen öncesinde yapılan başlangıç muayenesinde, klinik değerlendirme amacıyla plak indeksi (PI), gingival indeks (GI), cep derinliği (CD), klinik ataşman seviyesi (CAL), gingival çekilme (GR), sondalamada kanama (BOP) değerleri kaydedilmiş ve mikrobiyolojik değerlendirme için plak örnekleri alınmıştır. İlk bölgenin flap operasyonu tamamlandıktan sonra, aynı hastanın kontralateralinde gerçekleştirilecek olan ikinci cerrahi uygulama için bir ay süreyle beklenmiştir. Birinci cerrahi operasyondan sonra bir hafta süreyle klorheksidinin pulslu irrigasyon ile uygulandığı bölgeler deney bölgelerini, ikinci cerrahi operasyondan sonra klorheksidinin gargara şeklinde uygulandığı bölgeler kontrol bölgelerini oluşturmuştur. Elde edilen klinik bulgulara göre, klorheksidinin supragingival irrigasyon uygulaması, gargara uygulamasına göre cerrahi sonrası 10. günde PI skorları üzerinde daha etkili bulunmuştur. Cerrahi sonrası 15. günde de, PI ve GI değerleri açısından deney bölgelerinde, başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı azalmalar gözlenmiştir. İrrigasyon uygulamasının cerrahi sonrası 10. günde PI üzerindeki etkinliği ara yüzeylerde de izlenmiş ve bu yüzeylere ait bulgular ayrıca değerlendirildiğinde, aynı sonuçların geçerli olduğu bulunmuştur. Deney ve kontrol bölgelerinde, cerrahi sonrası 7. günde ve 3. ayda alınan plak örneklerindeki aerob bakteri sayıları açısından başlangıca göre anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ancak, 7. günde anaerob bakteri sayıları ile anaerob gram negatif pigment oluşturan basillerin (BPB) sayılarında başlangıca göre azalmalar izlenmiş ve bu azalmalar deney bölgelerinde anlamlı olarak bulunmuştur. Mikrobiyolojik parametrelerdeki bu iyileşmelerin 3. ayda geri döndüğü saptanmıştır. Morfolojik değerlendirme amacıyla replika modellerinin SEM ile incelenmesi neticesinde ise dentogingival bölgenin yüzey morfolojisi açısından deney ve kontrol bölgelerine ait modellerde belirgin bir farklılık izlenmemiştir. Klorheksidinin bir pulslu irrigatör ile uygulanmasının, cerrahiden hemen sonraki kısa dönemde PI, GI değerleri ve mikrobiyolojik parametreler üzerinde faydalı etkileri gözlenmiş ve mekanik oral hijyen yöntemleri uygulamalarının zor olduğu cerrahi sonrası erken iyileşme döneminde, bu uygulama şeklinin gargara uygulamasına alternatif olarak önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
131 SUMMARY The Role of Supragingival Chlorhexidine Application on Clinic, Microbiological and Morphological Parameters During the Healing Period Following Periodontal Surgery The aim of the present study was to evaluate the influence of chlorhexidine (CHX) application immediately after the periodontal surgery for 1 week on the clinical, microbiological and morphological parameters. CHX solutions were applied in the form of mouthrinse or pulsated irrigation and their effects were investigated for up to 3 months period. 16 adult periodontitis patient who had bilateral posterior periodontal flap surgery sites in the same jaw and with a mean age of 39, were included in this study. Just before the operation, plaque index (PI), gingival index (GI), probing depth (PD), clinical attachment level (CAL), gingival recession (GR), bleeding on probing (BOP) values were recorded clinically from the surgical sites and plaque samples were collected for microbiologic evaluation. These data were accepted as baseline values. For each patient, two periodontal surgical operations were performed in two contralateral quadrants. Surgical operations were made with 1 -month intervals. The quadrant irrigated with CHX after the first surgery were accepted as test sites, while the quadrants rinsed with CHX after the second surgery were accepted as control sites. The clinical findings demonstrated that irrigation with CHX supragingivally were more effective on PI scores on the 10l day after the surgery. A statistically significant reduction in PI and GI values in the test sites compared to baseline values on the 1 5th day. Similar values were obtained for proximal tooth surfaces on the 10th day in terms of the effects of irrigation on PI values. Plaque samples collected from test and control sites revealed no meaningful differences in the number of aerob bacteria after the 7l day and 3rd month post-surgery. However on the 7th day, the number of anaerob bacteria and anaerob gram-negative pigmented bacilli (BPB) were found to decrease compared to presurgical values and these decrease were statistically significant in the test sites. These improvements in microbiological parameters reversed 3 months after surgery. Careful examination of replica models in SEM revealed no obvious differences in the surface morphology of dentogingival areas at both control and test sites. As a conclusion, the application of chlorhexidine solutions by means of pulsated jet irrigator could have positive influence on PI and GI values and microbiological parameters for short terms. In the early healing periods, especially when mechanical oral hygiene methods were difficult to perform by patient, this application mode of chlorhexidine might be recommended as an alternative method.