Alt ve üst sosyo-ekonomik düzeydeki dokuz yaş grubu kız ve erkek çocukların yaratıcılıklarını etkileyen bazı faktörler üzerinde bir araştırma
A Research on some factors influencing the creativity of nine year old girls and boys from upper and lower socio-economical levels
- Tez No: 12987
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİNE MANGIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Psikoloji, Home Economics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Creativity, Divergent Thinking, Covergent Thinking, Fluency, Flexibility, Originality, Elaboration
- Yıl: 1990
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Xll ÖZET Doktora Tezi ALT VE ÜST SOSYO-EKONOMİK DÜZEYDEKİ DOKUZ YAŞ GRUBU KIZ VE ERKEK ÇOCUKLARIN YARATICILIKLARINI ETKİLEYEN BAZI FAKTÖRLER ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRMA Neriman ÇA?ATAY-ARAL Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Mine MANGIR 1990, Sayfa: 158 Jüri: Doç. Dr.Mine MANGIR Prof.Dr.Meziyet ARI Prof.Dr.Duyan MA?DEN Bu araştırma, alt ve üst sosyo-ekonomik düzeydeki dokuz yaş grubu çocukların yaratıcılık düzeylerinin incelen mesi ve bu çocukların yaratıcılıkları arasında fark bulunup bulunmadığının saptanması ve de yaratıcılığı bazı etmenlerin etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Ankara II merkezinde alt ve üst sosyo-eko nomik düzeyden seçilen semtlerdeki ilkokulların üçüncü sını fına devam eden dokuz yaş grubu çocuklar üzerinde yürütül müştür. Alt sosyo-ekonomik düzey için Hasan özbay,Aktepe ve Derbent İlkokulları, üst sosyo-ekonomik düzey için Çankaya,IV Dr. Reşit Galip ve Ahmet Vefik Paşa İlkokulları araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmaya dahil edilen okullardan alt ve üst sosyo ekonomik düzeylerden ve farklı cinsiyetlerden eşit sayılarda doksanar adet denek seçilmiş toplam örneklem yüzseksen de nekten oluşmuştur. Araştırmada çocukların zihinsel seviyele rini belirleyebilmek amacıyla“Goodenough însan Çiz Zeka Testi”, yaratıcılık düzeylerini saptayabilmek için“Torrance Yaratıcı Düşünme Testi”ve çocuk ile ailesi hakkındaki genel bilgileri elde edebilmek için de“Genel Bilgi Formu”kulla nılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilme sinde“Çitf Yönlü Varyans Analizi”ile“Duncan Testi”kulla nılmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir. Aynı sosyo-ekonomik düzeydeki kız ve erkek deneklerin yaratıcılık boyutlarından aldıkları puan ortalamaları arasın daki farkın önemli olmadığı (P.>0.05) görülmüştür. Alt ve üst sosyo-ekonomik düzeydeki kız ve erkek çocukların yaratıcılık boyutlarından aldıkları puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı (P< 0.01) olduğu bulunmuştur. ı Doğum sırasının yaratıcılıkta etkili olmadığı (P>0.05), alt ve üst sosyo-ekonomik düzey doğum sırasına göre incelen diğinde ise sosyo-ekonomik düzeyin yaratıcılık boyutlarında önemli olduğu saptanmıştır (P0.05), alt ve üst sos- yo ekonomik düzeyden olma ile kardeş sayılarının yaratıcılık boyutlarına olan etkisinde sosyo-ekonomik düzeyler arasındaki farkın önemli (P< 0.01) olduğu görülmüştür. Annelerin yaşlarına göre çocukların yaratıcılık boyut larından aldıkları puan ortalamalarında sosyo-ekonomik düzeyin her boyutta (P0.05) saptanmıştır. Araştırmaya alman deneklerin anne ve baba eğitim durum larının yaratıcılık boyutları üzerine etkisinin önemli (P< 0.05) olduğu görülmüştür.V Annenin çalışıp çalışmama durumu incelendiğinde; alt ve üst sosyo-ekonomik düzeylerde yaratıcılığın esnek lik ve detaylara girme boyutları bakımından farklılıklar önemli (P< 0.01) bulunurken annenin çalışıp çalışmaması nın ve sosyo-ekonomik düzeyle annenin çalışıp çalışmama interaksiyonunun önemli olmadığı (P>0.05) saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vi ABSTRACT PhD Thesis A RESEARCH ON SOME FACTORS INFLUENCING THE CREATIVITY OF NINE YEAR OLD GIRLS AND BOYS FROM UPPER AND LOWER SOCI0- ECONOMICAL LEVELS Neriman ÇA?ATAY-ARAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mine MANGIR 1990, Page: 158 Jurry: Assoc.Prof.Dr. Mine MANGIR Prof.Dr. Meziyet ARI Prof.Dr. Duyan MA?DEN This research was conducted with the purpose of studying the creativity levels and the differences of tho se levels of nine year old girls and boys from upper and lower socio-economical levels, and the factors effecting the creativity. The study covered nine year age group of children attending the third class of elementary schools located in districts of upper and lower socio-economical status in Ankara Province. Hasan özbay, Aktepe and Derbent Elementary schools for lower socio-economical status and Çankaya, Dr. Reşit Galip and Ahmet Vefik Paşa Elementary schools for up per socio-economical status were included in the research.vxx Ninety subjects of each sex from upper and lower socio-economical levels were selected and total sampling consisted hundred and eighty children. In the study,“Goodenough Draw A Man Intelligence Test”,“Torrance Test Of Creativity Thinking”and“General Information Tests”were applied for the determination of intelligence level, creativity level and for general infor mation conserning the child and the family, respectively.“Analysis Of Variance Methods”and“Duncan Tests”were used for the statistical evaluation of the research data. Research findings are as follaws: The was no significant difference between the ave rage scores of creativity of the girls and boys belonging to the same socio-economical levels (P>0.05). Difference of the average creativity scores of girls an boys at upper and lower socio-economical status levels were found to be statistically significant (P< 0.01). Birth-order was not found to be significant on cre ativity (P>0.05) while when socio-economical level was considered, it was determined to be significant on creati vity (P< 0.01), (P< 0.05). The type of the care subjects took at pre-school period, had an important impact on elaboration (P0.05). The impact of the socio-economical strata and number of siblings on creativity features was evaluated and the differences between the socio-economical levels was detec ted to be meaningful (P< 0.01). On mean scores, of creativity items of subjects according to mothers age, socio-economical status was signi ficant (P0.05). Impact of parental education on creativity subtests were determined to be significant (P^ 0.05). When mother's employement was considered, flexibility, elaboration differences at both socio-economical levels wereV1X1 significant (P0.05). Fathers occupation was significant on flexibilty and elaboration (P< 0.01).