Vital ağartma ajanlarının farklı porselenler üzerine etkileri: Yüzey sertliği, pürüzlülüğü, renk değişikliği ve oral bakteri tutumunun in vitro olarak incelenmesi
Effects of vital bleaching agents on different dental ceramics: Surface hardness number, surface roughness, color changes and oral bacteria adhesion in vitro
  1. Tez No: 129872
  2. Yazar: V. NESRİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL MERAL ŞAHMALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Porselen, ağartma ajanı, renk değişimi, yüzey sertliği, yüzey pürüzlülüğü, bakteri tutunumu, Porcelain, bleaching agent, color stability, microhardness, surface roughness, bacteria adhesion
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Şahin N., Vital ağartma ajanlarının farklı porselenler üzerine etkileri; yüzey sertliği, pürüzlülüğü, renk değişikliği ve oral bakteri tutunumunun in vitro olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diş Protez Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Estetiğe verilen önemin her geçen gün artması, dişhekimlerine renklenme oluşmuş dişlerin tedavisi isteği ile başvuran hastaların sayısını arttırmıştır. Evde ağartma yöntemi (NGVB), dişlerin ağarıtılmasında kullanılan etkili, basit, ekonomik, giderek popülaritesi artan bir tedavi seçeneği olmuştur. Çalışmamızda iki tip ağartma ajanının üç farklı porselen üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla Ceramco III, Vita ve Ceramco Finesse porselenleri kullanılarak toplam 60 adet diskler şeklinde porselen örnekler hazırlandı. Örnekler iki gruba ayrıldı. Birinci grup için Nite-White (%16 Karbamit peroksit jel) ağartma ajanı, ikinci grup için Rembrant (%10 Karbamit peroksit jel) ağartma ajanı kullanıldı. Ağartma öncesinde örneklerin renk ölçüm değerleri elde edildi. Yüzey sertlik ölçümü vickers sertlik sayısı ile belirlendi. Yüzey pürüzlülüğü bir profilometre yardımıyla değerlendirildi.“Streptococcus Mutans”bakteri adezyonu koloni sayım değerleri, pelikıl tabakası oluşturulmuş ve oluşturulmamış örnekler üzerinde ayrı ayrı sayılarak elde edildi. Birinci ölçümlerin tamamlanmasından sonra ağartma ajanları, ondört gün süreyle günde sekiz saat olmak üzere iki gruba ayrılmış porselen örneklere uygulandı. Ağartma sonrası ölçümler tekrarlandı. Sonuç olarak, çalışmada kullanılan herbir porselen grubunda belirgin renk değişikliği bulundu. Ağartma sonrasında yüzey sertliği azalırken, yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Yine ağartma sonrasında“Streptococcus Mutans”tutunumu pelikıl tabakası oluşturulmamış gruplarda artmıştır. Pelikıl tabakası oluşturulmuş gruplarda bakteri tutunumu Finesse porselen grubunda artarken, Ceramco porselen grubunda azalmıştır. Nite White ağartma ajanı kullanılan Vita porselen grubunda bakteri tutunumu artarken, Rembrandt ağartma ajanı kullanılan grupta azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Şahin N., Effets of vital bleaching agents on different dental ceramics; surface hardness number, surface roughness, color changes and oral bacteria adhesion in vitro, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Dental Prosthesis, Ankara, 2003. Patients often seek dental treatment for esthetic problems such as discolored teeth. Nightguard vital bleaching has gained a world-wide popularity among dentists as an effective and simple method for the whitening of stained or discolored teeth. Patients who recieve mouthguard bleaching procedures may have ceramic restorations on their existing teeth. This study aims to estimate the effects of bleaching agents on different ceramic materials. In this study three different ceramics namely Ceramco III, Vita and Ceramco Finesse were used. Porcelain samples were in one shade and total 60 samples were prepared. Two different bleaching agents Nite White (%16 carbamide peroxide) and Rembrandt (%10 carbamide peroxide). Before bleaching, CIELab readings, microhardness and surface roughness of restorative materials, were recorded. The adherence of bacteria to restorative materials with or without salivary biofilm was determined bacteriologically. Bleaching was carried out 8 hour per day for two weeks. After bleaching tests were carried out again. The results revealed that all of the ceramic materials showed significant color changes. Bleaching agents decreased microhardness of the porcelain and increased surface roughness. Significant difference was found in the adherence of bacteria to bleached and non bleached porcelain groups without salivary coating. After bleaching, bacteria adhesion was increased. In the group with salivary coating, the number of bacteria increased in Finesse restorative group and decreased in Ceramco restorative group. In Vita-Nite White porcelain-bleaching agent group the number of bacteria increased and Vita- Rembrandt group the number of bacteria decreased.