Farklı implant-dayanak birleşim tasarımlarında vida mekaniğinin üç boyutlu sonlu eleman stres analizi ile incelenmesi
Evaluation of screw mechanics in different implant - abutment mating desing by three dimensional finite element stress analysis
- Tez No: 129873
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İmplant-dayanak birleşimi, vida mekaniği, non-linear sonlu eleman stres analizi, Implant-abutment mating design, screw mechanics, non-linear finite element stress analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Onat Ç., Farklı implant-dayanak birleşim tasarımlarında vida mekaniğinin üç boyutlu sonlu eleman stres analizi ile incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada, aynı yükleme koşulları altındaki farklı implant-dayanak birleşim tasarımlarına sahip iki implant sisteminin iki farklı çapında, implant komplekslerinde oluşan stres dağılımlarının mekaniksel özellikleri üç boyutlu sonlu eleman stres analizi ile incelendi. Bu amaç için, 4.1 mm ve 4.8 mm çaplarındaki iç konik implantlar ile 4 mm ve 5 mm çaplarındaki dış altıgen implantların, dayanakları ve kronlarıyla birlikte sonlu eleman modelleri oluşturuldu. Her bir implant kompleksine, yükleme koşulu 1: Dayanak vidasına uygulanan tork sonucu oluşan preload; yükleme koşulu 2a: Kron cusp tepesinden 150 N dikey; yükleme koşulu 2b: Kron cusp tepesinden, 150 N implant uzun eksenine oblik; yükleme koşulu 2c: Kron santral fossasından 150 N dikey olmak üzere dört farklı kuvvet uygulandı. Stres analizlerinin sonuçları, implant-dayanak birleşimi tasarımdaki ve implant çaplarındaki farklılıkların, implant komplekslerinde farklı mekaniksel davranışların sergilenmesine neden olduğunu gösterdi. Tüm yükleme koşullarında, iç konik implantlarda dış altıgen implantlara göre daha düşük stres değerleri elde edildi ve olası bir mekanik komplikasyon riskinin daha zayıf olduğu gözlendi. İç konik implantların her iki çapında stres büyüklükleri ve dağılımları benzer bulundu. Dış altıgen implantların 5 mm çapına kıyasla 4 mm çapında, streslerin dayanak vidasındaki yoğun ve yaygın dağılımı gözlendi. Tüm implant kompleksleri için mekaniksel açıdan en kritik sonuçların, implant uzun eksenine oblik yüklemelerle, en uygun sonuçların ise kronların santral fossasından dikey yüklemelerle elde edildiği görüldü. İmplant-dayanak birleşim tasarımı ve implant çapının dental implantların mekaniği üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Onat C, Evaluation of screw mechanics in different implant-abutment mating designs by three dimensional finite element stress analysis, Hacettepe University, Health Sciences Institute PhD Thesis in Prosthodontics, Ankara, 2003. In this study, mechanical stress distribution within the implant complex of two implant systems having different implant- abutment mating designs were evaluated by using three dimensional finite element stress analysis for two different implant diameters under identical loading conditions. In this regard, finite element models of 4.1 mm and 4.8 mm diameter internal cone, 4 mm and 5 mm diameter external hex implants with respective abutments and crowns were constructed. The following four load conditions were applied for each implant complex: Load condition 1 : Preload as a sequel of torque application on the abutment screw; Load condition 2a: 150 N vertical load application on the cusp; Load condition 2b: 150 N oblique load application on the cusp; Load condition 2c: 150 N load application on the central fossa of the crown. The non-linear contact analysis revealed that implant-abutment mating design and implant diameter had decisive effects on the mechanical characterisation of the implant complex. Under all loading conditions, stress magnitudes and hence, the possible risk of mechanical complications for internal cone implants were considerably lower than external hex implants. For both internal cone implants, similar stress magnitudes and distributions were obtained. In comparison with 5 mm diameter implant, high stress concentrations were observed for the 4 mm diameter external hex implant. Regardless of implant design, the most critical mechanical stresses were obtained under oblique loading, whereas favorable stress magnitudes and distributions, granting long-term implant-abutment joint integrity, were observed under vertical loading on the central fossa of the crown. Implant-abutment mating design and implant diameter have ruling effects on the mechanics of dental implants.