Alendronat sodyumun vital diş pulpası üzerine etkilerinin histolojik olarak incelenmesi
Histological evaluation of the effects of alendronate sodium on vatal pulp
  1. Tez No: 129871
  2. Yazar: S.BURÇAK CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ BATIRBAYGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alendronat Sodyum, Bifosfonatlar, Amputasyon, Pulpa, Kalsiyum Hidroksit, Alendronate Sodium, Biphosphonates, Amputation, Pulp Dental, Calcium Hydroxide
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Cengiz SB., Alendronat Sodyum'un vital diş pulpası üzerindeki etkilerinin histolojik olarak incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada, ortopedi ve jinekoloji literatüründe sert doku rezorpsiyonunu önleyici etkisiyle tanınan Alendronat sodyum'un pulpa üzerine etkileri formokrezol (FK) ve kalsiyum hidroksitle (Ca(OH)2) karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Rat azılarında deney ve kontrol materyalleri ile gerçekleştirilen amputasyonları takiben hayvanlar 7, 15, 30 ve 60. günlerde feda edilerek dişler histolojik incelemeye alınmışlardır. Her inceleme periyodu için materyal başına gerekli olan 6 adet diş örneği, 3 erkek rat kullanılarak elde edilmiştir. İnflamatuar hücre cevabı, doku disorganizasyonu ve sert doku depozisyonu açısından incelenen örnekler (n=6/ inceleme periyodu) skorlamadan sonra Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmişlerdir (P=0.05). Ayrıca, Alendronat Sodyum ve Kalsiyum Hidroksit gruplarında deney periyodlarına ilişkin skorların karşılıklı değerlendirilebilmesi amacıyla Mann-Whitney U testi kullanılmıştır (P=0.05). Histolojik incelemede tüm gruplarda 30 ve 60. günlerde mikrosızıntıya bağlı olarak ekspoz bölgesinde tam doku iyileşmesi tespit edilemediği halde amputasyon sonrasında pulpal canlılığın korunmasının amaçlandığı Alendronat Sodyum ve Kalsiyum Hidroksit gruplarında kök duvarları boyunca düzenli dentin yapımı izlenmiştir. 30 ve 60. günlerde her iki grup arasında ekspoz sahası ve kök duvarları boyunca izlenen inflamatuar hücre cevabı ile aynı segmentlerdeki sert doku oluşumu skorları yönünden önemli bir istatistik farklılığın bulunmadığı bu çalışmanın sonuçları, Alendronat Sodyum'un Kalsiyum Hidroksite benzer şekilde pulpal canlılığı koruyabildiğini ve sert doku depozisyonuna olanak tanıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Cengiz SB., Histological evaluation of the effects of alendronate sodium on vital pulp, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pedodontics, Ankara, 2003 In the present study Alendronate Sodium, which is known in orthopedics and gynecology for its inherent capacity to avoid hard tissue resorption was evaluated for its effect on pulp tissue in comparison with Formocresol (FC) and Calcium Hydroxide (Ca(OH)2). Following amputation procedures perfomed on rat molar teeth with the test and control materials, the animals were sacrificed on days 7,15,30 and 60 for histological evaluations. For each test material 6 teeth were obtained from 3 male rats. The histological samples were assessed for inflammatory cell response, tissue disorganization and hard tissue deposition and scored (n=6/evaluation period). Intermaterial comparisons versus time were carried out statistically using Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U tests at (P=0.05). Being vital amputation materials, additional intermaterial comparisons between Alendronate Sodium and Calcium Hydroxide were performed statistically (Mann-Whitney U test, P=0.05). In all groups the exposure sites revelaed absence of healing at days 30 and 60 due to microleakage, while a regular deposition of dentin was evident along the pulpal walls of the radicular dentin in Alendronate Sodium and Calcium Hydroxide groups. In days 30 and 60, the latter two groups showed no statistically significant differences between the inflammatory cell response and hard tissue deposition scores; either in the exposure sites or along the dentinal walls. The resuls of this study suggest that Alendronate Sodium is capable of maintaining pulpal vitality while promoting hard tissue formation, similar with Calcium Hydroxide.