İki farklı post-core sisteminde koronal mikrosızıntının boyama yöntemiyle karşılaştırılması
Comparison of coronal microleakage in two different post-core systems by die penetration method
  1. Tez No: 129879
  2. Yazar: SİMEL TEZCAN TAMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrosızıntı, Adaptasyon, Zirkonyum post, Döküm post, Microleakage, Adaptation, Zirconia post, Casted Post
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Tamer, S.T., İki farklı post-core sisteminde koronal mikrosızıntının boyama yöntemiyle karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Çalışmada iki farklı post-core sistemi; metal döküm post-core ile, porselen post ve core, koronal mikrosızıntı açısından karşılaştırılmıştır. Yeni çekilmiş 40 adet tek köklü insan dişi mine-semet sınırının 2mm üzerinden kesilmiş ve kök-kanal tedavisi yapıldiktan sonra, örnekler 4 eşit gruba ayrılmıştır ve birinci ve ikinci gruba Cr-Ni döküm post-core yapılmış, üçüncü ve dördüncü gruba da zirkonyum prefabrike post (CosmoPost, Ivoclar) ve IPS-Empress2 core (Cosmolngot C, Ivoclar) yapılmıştır. Birinci ve üçüncü gruptaki örnekler, özel olarak hazırlanmış olan“adaptasyon apareyi”nde 15N ile sıkılarak, arada siman olmaksızın sabitlenmiştir. İkinci ve dördüncü gruptaki postlar ise dual-cure rezin siman (Panavia F) ile, yine adaptasyon apareyine yerleştirilerek 15N kuvvet altında simante edilmiştir. Daha sonra tüm örnekler %0.5'lik aküöz bazik fuksin ile boyanmış ve epoksi rezine alınmıştır. Bu şekilde hazırlanan örnekler, bukkolingual yönde orta hatlarına kadar aşındırılmıştır. Örnekler önce fotoğraflanarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve sızıntı miktarları incelenmiş, daha sonra binoküler mikroskopta inceleme yapılmış ve elde edilen sonuçlar kömür mikroskobuyla karşılaştırılmıştır. Tespit edilen sızıntı miktarları skorlanmış ve elde edilen veriler de istatistiksel olarak incelenmiştir. Sonuçta gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunamamıştır. Ancak porselen-simante örneklerde, diğer örneklere göre, nispeten daha az sızıntı izlenmiştir. Ayrıca tüm simante örneklerde sızıntının, dentin-siman arasındaki bölgede daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Tamer, S.T, Comparison of coronal microleakage in two different post- core systems by die penetration method, Hacettepe University Health Science Institute PhD Thesis in Prosthodontics, Ankara, 2003. In this study, two different post-core system which are; metal cast post-core and porcelain post-core, are compared about coronal microleakage. New extracted, single rooted, 40 human teeth were cut 2mm above the cervix and the roots were endodontically treated. After gutta-percha filling, 2/3 of the roots prepared with a special 1.4mm diameter drill. Samples were divided into 4 groups randomly; group 1 and 2 fabricated with Cr-Ni cast posts and cores, group 2 and 3 fabricated with zirconia prefabricated posts (CosmoPost, Ivoclar) and IPS-Empress cores (Cosmolngot C, Ivoclar). Samples in group 1 and 3 were pressed with 15N by a specially made“adaptation aparate”, without using cement. Samples in group 2 and 4 were cemented with dual-cure resin cement (Panavia F) under 15N force, by using again the adaptation aparate. Later all samples were put into %0.5 aqueous basic fuchsine die and taken to epoxy resin. Then prepared samples were wearied in buccolingual direction until the centre of the teeth. Samples were firstly sent to the computer by taking photographs and their leakage analyses were made, later they were examined under binocular microscope and the handled data was compared with data taken from the coal microscope. Handled leakage amounts were scored and these findings statistically examined. Results were showed that; there were statistically no differences between adapted and cemented samples. But in the porcelain-cemented group, there was almost less leakage than the other groups. Beside, the microleakage was seen much more between dentin-cement.