Alt çene implant destekli overdenture protezlerde farklı tutucu tiplerinin ve değişik kret yüksekliklerinin implantlarda oluşan strain'e etkisi
The effect of attachment type and mandibular crest height on the strain induced on implants supporting overdentures
- Tez No: 129878
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental implant, overdenture, denture precision attachment, alveolar ridge, strain
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Mersin, T., Ait Çene implant Destekli Overdenture Protezlerde Farklı Tutucu Tiplerinin Ve Değişik Kret Yüksekliklerinin İmplantlarda Oluşan Strain'e Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmada, implant destekli overdenture'larda iki farklı tutucu tipi ve üç farklı kret yüksekliğinin, implantlardaki straine etkisi araştırılmıştır. Kanin bölgelerinde, kölelerine rozet strain gauge yerleştirilmiş iki adet implant bulunan, yüksek rezidüel kretlere sahip, mandibular dişsiz, otopolimerizan akrilik rezin model elde edildi, ve mukozayı taklit eden, 1.5 mm kalınlığında bir plaka ite kaplandı. Altı adet bar/matriks tutuculu, altı adet topuz tutuculu overdenture hazırlandı ve tutucular, protezlerin ilgili bölgeleri delinerek otopolimerizan akrilik rezin akıtma yöntemi ite protezlere tutturuldu. Her bir protez medete yerleştirilerek üçer kez, posteriordan dikey yönde, çift taraflı ve eşzamanlı olarak 100, 150, 200, 300, 400 N statik kuvvet ite yüklendi. İmplantlardak i strain ve mukozayı taklit eden plakadaki deformasyon miktarı, eşzamanlı olarak kaydedildi, indeks yardımıyla protez kenarları kısaltılarak, orta ve düşük kret yüksekliklerini temsil eden protezler hazırlandı. Yükleme ve kayıt işlemleri ilk modeldeki gibi tekrarlandı. Veri toplama ve analog sinyal işleme sistemi ite elde edilen strain verileri ve deformasyon miktarları, tutucu tipleri arasında Mann Whitney U testi, kret yükseklikleri arasında Friedman testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Topuz tutuculu protezler, bar tutuculu protezlerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek strain verilerine sahipti (p0.05).
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Mersin, T., The effect of attachment type and mandibular crest height on the strain induced on implants supporting overdentures, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Prosthodontics, Ankara, 2003. The purpose of this study was to investigate the strains induced on implants, supporting mandibular overdentures, with respect to two different attachment types and different amounts of alveolar bone resorption. In order to assess the strains on implants, a strain gauge rosette was bonded on the collar of each implant and was incorporated into the canine regions of an acrylic resin experimental model with high residual ridges. Experimental model was coated with 1.5 mm thick elastomeric material for tissue resiliency simulation. Ovoid-shaped bar attachments and ball attachments were used as retantive elements on implants and six specimens were constructed for each configuration. Each specimen was loaded with 400 N static axial force, applied on the posterior teeth bilaterally and simultaneously, for three times. For each loading sequence, strain induced on implant and deflection of mucosa simulant were recorded. Residual ridge height was altered by means of index moulds and loading - recording sequences were repeated for different residual ridge heights. Overdentures with ball attachments caused statistically significantly higher strain on implants and lower amount of deflection on tissue-bearing area than overdentures with bar attachments (p0.05). As a result, attachment type used effects the load distribution between implants and edentulous ridge. Tension was observed at the lingual sides of the neck of the implants. Therefore, it can be predicted that, when loaded vertically in in vitro conditions, an anterior component of force is formed on the dentures, related with the anatomy of alveolar ridge.