W. A. Mozart'ın opera sanatına yaklaşımı 'Shirli Flüt Operası' tezin yabancı dildeki adı: W. A. Mozart's approach to the art of opera and 'The Magic Flute'
- Tez No: 130161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Composer MOZART, Classical Epoche, Magic Flute, Emanuel Schikaneder the Librettist, Masonry, Critics, Symbolism
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Opera Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Bu tezde, W.A. MOZART' in klasik müzik tarihine damgasını vuran kişiliği, müzik anlayışı ve opera sanatına yaptığı katkılar ile bu bilgilerin ışığında en önemli operalarından biri olan“Sihirli Flüt”operası incelenmiştir. Bu tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bolümde bestecinin yaşamı, özellikleri, opera sanatına yaklaşımı ve genel olarak operaları incelenmiştir. İkinci bölümde“Sihirli Flüt”operası yazıldığı devrin özelliklerinin ışığında tüm yönleri ile ele alınmış, konuyla ilgili yorumlara önem verilmiş ve dramatik yapısı bilimsel olarak incelenmiştir. Anahtar Sözcükler : Besteci MOZART, Klasik Dönem, Sihirli Flüt, Librettist Emanuel Schikaneder, Masonluk, Eleştiriler, sembolizm IV ?%
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, W.A. MOZART ' s personality, musical interpretation, his strong influence and contribution to the history of classical music and one of his most important operas the“Magic Flute”have been investigated. There are two sections to this thesis. In the first section, the curriculum vitae of MOZART, the specialities of his character, his approach to the art of opera and his operas in general have been investigated. In the second section, The“ Magic Flute ”Opera has been analysed with the help of the features of the period it has been composed in and a special place has been given to the critics and comments about the opera. To the end, the daramatic structure of the play has been given according to the standards.