The Study if clauses in the English coursebooks and the limitations in their in the learner's performances
İngilizce ders kitaplarındaki 'if' tümceleri ve bunların kullanımının öğrencilerin performansındaki sınırlılıkları
  1. Tez No: 130175
  2. Yazar: SİNEM ÖZKASAP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: If belirteç tümcecikli yapılar, anlamsal sınıflandırma, yapısal sınıflandırma, genelleme, anlam, If clauses, Semantic classification, Structural classification, overgeneralisation, meaning
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
IV ÖZET Bu çalışma“if tümcelerinin İngilizce ders kitaplarında işlenişini ve bu işleniş tarzının öğrencilerin performanslarında yarattığı sınırlılıkları incelemek amacıyla yapıldı. Bu amaca ulaşmak için, ”if tümcelerinin işleniş tarzını göstermek için çok çeşitli kaynaklar incelendi. Bu kaynaklar arasında İngilizce dilbilgisi kitapları sınıf içi ders kitapları sayılabilir. Ayrıca ingilizce kısa hikayeler, romanlar ve yazılı metinler“if tümcelerini analiz etmek amacıyla kullanıldı. Bu analizin sonucu olarak, her bir çeşit ”if tümcesinin kullanım sıklığı çıkarıldı. Buna ek olarak, cümle analizleri ve sıklık sayımı“if tümcelerini sınıflandırmak için kullanılan formülleştirilmiş başlıkların burada yer alan çoğu örnek cümleyi karşılamadığını ortaya çıkardı. Bununla birlikte iki farklı sınıfa ”yanlış“ ve ”doğru“ olarak işaretlenmek üzere bir grup ”if tümcesi verildi. Bu çalışmada, öğrencinin belirli tipler altında görmediği tümce örneklerini yanlış olarak işaretlemeye meyilli bir tavır sergiledi. Bundan öğrencinin“if tümcelerinde anlamdan çok cümle yapısına önem verdiği sonucuna varıldı. Bu çalışma ”if tümcelerinin kavranmasında anlamın esas olduğunu önermektedir.“If tümcelerini anlamlarına göre sınıflandırmak mümkündür. Bunun ışığında, anlamsal bir sınıflandırma sunulmaktadır. Bu sınıflandırma ”if tümcesiyle, ana cümle arasındaki bağımlılığa ve anlama dayalı olarak oluşturulmuş dokuz "if tümcesini anlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aimed to investigate the treatment of“if clauses”in the English course books and the limitations in their uses in the learners' performances due to the presentation of the language item in question. To achieve this aim, various sources were examined so as to illustrate the presentation of“if clauses”. These various sources were English reference grammar books, course books which were used in classes. What is more, short stories, novels, plays, and texts in English were used with a view to analysing the sentences which include“if clauses”. As a result of this analysis, the frequency count of each type of“if clause”was reached. Furthermore, the analysis and the frequency count displayed that the formulaic labels used for categorisation of the“if clauses”did not work in the categorisation of different example sentences. Also, a set of example sentences with“if clauses”were given to two different groups of learners to be marked as“true”or“false”. In this activity, the learner had a tendency to mark the sentences whose forms were not illustrated in“types”of“if clauses”as“false”. Hence, it was clear that the first thing that the learner focused on was the structure of the“if clause”rather than meaning. This study suggests that meaning is essential to the comprehension of“if clauses”. It is quite possible to classify“if clauses”according to the meaning that can be conveyed. In the light of this, a semantic classification is presented. This classification introduces nine categories of“if clauses”which are based upon meaning and the dependence between the main clause and the“if clause”.