Design of a gear research test rig
Makine dişli araştırmaları için bir deney düzeneği tasarımı
- Tez No: 130887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: dişli deney düzeneği tasannu, dişli iletim hataları, iletim hatası ölçümü, dişli kutusu tasarımı, gear test rig design, gear transmission error, transmission error measurement, gearbox design
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, dişlilerin kontrol edilebilen şartlar altında iletim hatalarınılçen güç dönüşümlü bir deney düzeneğinin tasarımı yapılmıştır. Düzeneğin test ve yardımcı dişli kutusu olmak üzere iki dişli kutusu vardır. Ayrılabilen kavramalar yardımıyla sisteme statik olarak burulma momenti yüklenmektedir. Sisteme güç değişken hızlı bir motor yardımıyla sağlanmaktadır, bu güç sistemdeki kayıpları ve atalet dirençlerini karşılayacak kadardır. Sistemde kullanılan elemanların örneğin; test dişlileri, miller, rulmanlar, burulma çubukları, kavramalar ve diğer elemanların, tüm tasarım hesaplan ve çizimleri bilgisayar yardımıyla yapılmaktadır. İletim hatasını ölçmek için yüksek hızlarda çalışabilen ve yüksek çözünürlülüğe sahip dönen optik kodlayıcılar kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a power circulating research rig is designed to measure the gear transmission error under controllable conditions. The rig consists of two gearboxes, test and slave gearboxes. Static torque is locked into the system via split couplings. Power which mainly compensates for the losses in the system and overcoming the inertial resistance is supplied to the system by a variable speed electric motor. All design calculations and drawings of machine elements, which are used in the system, such as: test gears, shafts, bearings, torsion rods, couplings and others, are made by using computer. Rotary optical encoders which can operate at high speed and have high resolutions are used to measure transmission error.