Bazı aegilops ve triticum türlerine ait kloroplast DNA'larının genler arası bazı bölgelerinin RFLP analizi
RFLP analysis of some intergenic spacer regions in the chloroplast DNAs from some aegilops and triticum species
- Tez No: 130923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Triticum, Aegilops, cpDNA, RFLP, Wheat, Triticum, Aegilops, cpDNA, RFLP
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
BAZI AEGILOPS VE TRITICUM TÜRLERİNE AİT KLOROPLAST DNA'LARININ GENLER ARASI BAZI BÖLGELERİNİN RFLP ANALİZİ Sibel Özsoy ÖZ Tahıllar yeryüzünde ekim ve üretimi en fazla olan bitki grubudur. Tarıma elverişli yeni türlerin yetiştirilmesi için sürdürülen çalışmalar çoğunlukla, sınırlayıcı faktörün nükleer genlerin etkileri olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle, yapılan çalışmalar nükleer genom üzerinde yoğunlaştığı için organel DNA'ları hakkında mevcut bilgi oldukça sınırlıdır. Oysa ki sitoplazmik genetik faktörler bitkinin morfolojik, fizyolojik ve üreme özellikleri üzerinde etkilidirler. Kloroplast DNA'sının restriksiyon fragment boy polimorfizm analizleri (RFLP), yakın bitki türleri arasındaki filogenetik ilişkinin çalışılmasında güçlü bir araç haline gelmiştir. Yapılan çalışmada Triticum ve Aegilops cinslerine ait yedi buğday türü ile çalışılmıştır. Buğday kloroplastlarının genler arası iki bölgesi PCR yöntemi ile çoğaltılmıştır. Birinci bölge altı farklı restriksiyon endonükleaz enzimi ile kesilmiştir (Hpa II, Alu ı, Hine I, Ava III, A/de I, Hae III). İkinci bölge de altı restriksiyon endonükleaz enzimi ile kesilmiştir (EcoR I, Bel I, Hsp92 I, Taq I, Hinf\, EcoRV). Elde edilen fragmentler agaroz jelde incelenmiştir, Jel görüntüleme sisteminde fotoğraflanan jel analiz edilerek elde edilen verilerle fenogramlar çizilmiştir. Sonuç olarak birinci bölge için çizilen fenograma göre T. monococcum boeticum ve T. urartu birbirlerinden genetik olarak en uzak türlerdir. İkinci bölge için çizilen fenograma göre genetik olarak birbirine en uzak türler T. monococcum boeoticum ve T. aestivum olarak görünmektedir. Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler daha sonraki çalışmalar için temel teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
RFLP ANALYSIS OF SOME INTERGENIC SPACER REGIONS IN THE CHLOROPLAST DNAs FROM SOME AEGILOPS AND TRITICUM SPECIES Sibel Özsoy ABSTRACT Cereals are the most planted and produced plant group on earth. Continuing studies for breeding new species, which are suitable for agriculture, suppose that the restricting factors are the effects of the nuclear genes. Because of that, focusing of studies on the nuclear genome causes to restriction of the information about organel DNAs. However cytoplasmic genetic factors are effective on plant's morphologic, physiologic and reproductive features. Restriction fragment length polymorphism analysis of chloroplast DNA has become a powerful tool for studying phytogenetic relationship between plant species. In this study, seven wheat species, which belong to Aegilops and Triticum, were studied. Two intergenic spacer regions of wheat chloroplasts were amplified by PCR method. First region was digested with six different restriction endonuclease enzymes (Hpa II, Alu I, Hine I, Ava III, Nde I, Hae III). Second region was also digested by six restriction endonuclease enzymes {EcoR I, Bel I, Hsp92 I, Taq I, Hinf I, EcoR V). Obtained fragments were investigated on agarose gel. The gel, which was screened by image analyser system, was analyzed and by resultant data, Dhenoarams were Dlotted. As a result, accordina to the Dhenoaram. which was plotted for this region, T. monococcum boeoticum and T. urartu are genetically the most distant species. According to the phenogram, which was plotted for second region, T. monococcum boeoticum and T. aestivum genetically appear to be the most distant species. Results obtained from this study will constitute a base for further studies.