Meriç deltasının genotoksik potansiyelinin umu test sistemi ile Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002, NM1011 ve NM3009 suşları kullanılarak araştırılması
Investigation of genotoxic potential of Meriç delta with umu test system by using Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002, NM1011 and NM3009 strains
  1. Tez No: 130924
  2. Yazar: LEVENT ZORBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBECCEL DURUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Umu test, genotoxicity, surface water, Meric delta, Nitroarenes
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
MERİÇ DELTASININ GENOTOKSlK POTANSİYELİNİM UMU TEST SİSTEMİ İLE Salmonella typhimurium TA1535/pSK 1002, NM1011 VE NM3009 SUŞLARİ KULLANILARAK ARAŞTIRILMASI Lc Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada Meriç deltasından alınan su örneklerinin genotoksik potansiyelleri araştırılmıştır. Su örneklerindeki organik ekstraktlar değişik yakalama ve uzaklaştırma koşulları altında, XAD-2 ve XAD-4 resinleri kullanılarak oluşturulan kolon metoduyla toplanmıştır. SOS-indükleme aktivitesinin saptanması umu test sistemi kullanılarak çalışılmıştır. Test sisteminde, S.typhimurium TA1535/pSK1002 susu S9'lu ve S9'suz ortamda atasal suş olarak kullanılırken, S.typhimurium NM1011 (nitroredüktaz enzimini normalin üzerinde ifade eder) ve S.typhimurium NM3009 (nitroredüktaz ve O-asetiltransferaz enzimlerini birlikte normalin üzerinde ifade eder) suşları mutajenik nitroarenleri saptamak amacıyla kullanılmıştır. Ergene istasyonundan alınan bahar dönemi örnekleri, S.typhimurium NM1011 ve NM 3009 suşiarında p-galaktosidaz aktivitesinde çok yüksek olmayan bir indüksiyonuna neden olmuştur. Enez istasyonundan alınan yaz örnekleri, atasal susta S9'suz ortamda orta, S.typhimurium NM3009 susunda ise zayıf mutajeniteye neden olmuştur. Yaz örneği tüm suşlarda indüksiyon görülmesine karşın, S.typhimurium NM1011 ve NM3009 suşlarındaki indüksiyonlar atasal suştakinden daha yüksek değildi. Bu sonuç, kirleticilerin nitroarenlerden değil diğer organik bileşiklerden kaynaklandığını düşündürmektedir, ilginç olarak farklı mevsimlerde bazı istasyonlardan alınan su örnekleri bakteri yoğunluğunda belirgin bir artışa neden olmakla birlikte, p-galaktosidaz aktivitesinde kontrole göre ciddi düşüşlere neden olmuştur. Anahtar Kelimden Umu test, genotoksisite, yüzey suları, Meriç deltası, Nitroarenler. Danışman: Doç.Dr. Mübeccel DURUSOY, Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı. IV
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF GENOTOXIC POTENTIAL OF MERIC DELTA WITH THE UMU TEST SYSTEM BY USSNG Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002, NM1011 AND NM3Û09 STRAWS Levent Zorbek Hacettepe University, Department of Biology, Molecular Biology Section In the study, the genotoxic potential of the water samples from the Meric delta was investigated. Organic concentrates from water samples were collected by using column method with XAD-2 and XAD-4 resins under various adsorptive and desorptive conditions. Determination of the SOS-inducing activity was examined with the umu test system. Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002 was used as a parental strain with and without S9 and the strains S. typhimurium NM1011 (overexpressed nitroreductase) and S. typhimurium NM3009 (overexpressed nitroreductase and O-acetyltransferase) developed for the detection of mutagenic nitroarenes were used in the test system. The spring sample taken from the station Ergene caused an induction in p~ galactosidase activity in S.typhimurium NM1011 and NM3009 strains which was not very high. The summer sample taken from station Enez caused an intermediate mutagenicity in the parental strain without S9 and weak mutagenicity in NM3009 strain. Although the inductions were seen in all strains in summer samples, the inductions in NM1011 and NM3009 strains were not higher than parental strain's. This suggests that pollutants are not derived from nitroarenes but from other organics. It is interesting that the water samples obtained from some of the stations in different seasons caused an evident decrease in p-galactosidase activity in the all strains tested, although there was a significant increase in the bacterial density.