Potansiyel biyolojik kontrol ajanı Steinernema anatoliense'nin (Rhabditida:Steinernematidae) bio-ekolojik özellikleri
Bio-ecological characterization of potential biological control agent Steinernema anatoliense (Rhabditida:Steinernematidae)
  1. Tez No: 130927
  2. Yazar: DİDEM ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Entomopatojenik nematodlar, Steinernematidae, biyolojik kontrol, böcek patojeni nematodlar, Entomopathogenic nematodes, biological control, Steinemematidae, insect pathogenic nematode
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
POTANSİYEL BİYOLOJÎK KONTROL AJANI Steinernema a#tafq//ense'NİN (Rhabditida: Steinemematidae) Bİ YO -EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Didem Şimşek ÖZ 1999-2001 yılları arasında ülkemiz topraklarında Steinemematidae ve Heterorhabditidae familyalarına ait entomopatojenik nematodların çeşitliliği ve dağılımları ile ilgili detaylı bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada Türkiye'nin Kars ilinden yeni bir entomopatojenik nematod türü olduğu düşünülen Steinernema sp. izolat (36-9) izole edilmiştir. Daha sonra bu izolatla ilgili yapılan çalışmalar sonucu bu izolatın yeni bir tür olduğu tespit edilmiş ve Steinernema anatoliense olarak adlandırılmıştır (Hazır et al., 2003). Bu çalışmada Steinernema anatoliense hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için biyo-ekolojik çalışmalar yapılmıştır. Steinernema anatoliense 'nin gelişimi 5°C,10°C, 15°C, 20°C, 25°C ve 30°C lerde konak olarak Galleria mellonella larvası kullanılarak araştırılmıştır. S.anatoliense' nin Galleria mellonella larvalarını 20°C, 25°C ve 30°C lerde 2 günde öldürdüğü gözlenmiş olup 5°C de herhangi bir sonuç al.namamışt.r. Denenen sıcaklık derecelerinde S.anatoliense' nin konak içine giren infektif juvenillerinin sayısı araştırıldığında, bu sayının en yüksek 25°C de olduğu gözlenmiştir. İnfektif juvenillerin konaktan çıkış zamanları incelendiğinde bu sürenin en kısa 25°C de (6 gün), en uzun 15°C de (17 gün) olduğu tespit edilmiştir. 10°C de sonuç alınamamıştır. Denenen sıcaklık derecelerinde S.anatoliense' ye ait toplam infektif juvenil sayısının en fazla 25°C de olduğu en az ise 30°C de olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre S.anatoliense' nin 25°C de en iyi sonuçları verdiği gözlenmiş olup bu entomopatojen nematodun 25°C ye adapte olduğu ifade edilebilir. Farklı toprak nemleri (%1, %3, %5, %8, %10, %15, %20) denenerek nemin infektivitede etkisi ölçüldüğünde % 1 0 nem içeren toprakta infektivitenin en yüksekolduğu tespit edilmiştir. %15 ve %20 nem içerikli topraklarda infektiviteye rastlanmamıştır. Steinemema anatoliense' ye ait kısa boylu infektif juvenillerin (430 um) genelde erkek (%62,5),uzun boylu olarak seçilen infektif juvenillerin (645 um) ise genelde dişi (%82,5) bireyleri meydana getirdikleri tespit edilmiştir. Bu iki ekstrem arasında yer alan normal boylu (544 um) infektif juveniller ise % 42 oranında erkek,% 58 oranında dişi bireyleri meydana getirmişlerdir. Bu veriler boy uzunluğunun eşey durumunu etkilediğini göstermektedir. Steinernematidlerin ayrı eşeyli olduklar bilinmektedir fakat hermafrodit bir izolat araştırmada bulunduğu için bu yeni türün de eşey durumu incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda Steinemema anatoliense' nin ayrı eşeyli olduğu tespit edilmiştir. Steinemema anatoliense' nin hayat döngüsünü 7 günde tamamladığı gözlenmiştir. Moleküler yöntemler kullanılarak yapılan analizler sonucunda Steinemema anatoliense ile simbiyotik yaşayan bakterinin Xenorhabdus nematophilus olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
BIO-ECOLOGICAL CHARACTERIZATION OF POTENTIAL BIOLOGICAL CONTROL AGENT“Steinernema anatoliense”(Rhabditida: Steinernematidae) Didem Şimşek ABSTRACT During the years of 1999-2001, an extensive study was conducted on the variation and distribution of entomopathogenic nematodes which belong to Steinermatidae and Heterorhabditidae families in our country. In this study, Steinernema sp. isolate, considered to be a new type of entomopathogenic nematodes from Kars province of Turkey, was isolated. Afterwards, this isolate was found to be as a new species and named as Steinernema anatoliense. In this study, biological studies have been made in order to have more detailed information about Steinernema anatoliense. The development of Steinernema anatoliense has been studied at 5°C, 10°C, 15°C, 20°C, 25°C and 30°C by using Galleria mellonella as host. It has been observed that S. anatoliense killed Galleria mellonella larvae in 2 days at 20°C, 25°C, and 30°C and no result was obtained at 5°C. When the number of infective juveniles of S. anatoliense which entered into host was researched at tested temperature degrees, it has been observed that the highest number is at 25°C. When the time of emergence of the infective juveniles from host cadaver were investigated, it has been determined that this time is the shortest at 25°C (6 days) and the longest at 15°C (17 days). No result was obtained at 10°C. It has been determined that total number of infective juvenile of S. anatoliense at the tested temperature degrees is the maximum at 25°C and the minimum at 30°C. According to the results obtained, it has been observed that S. anatoliense gave the best results at 25°C and it can be said that this entomopathogen nematode is adaptable to 25°C. The highest infectivity was determined in soil which contained % 10 humidity when the infectivity effect of humidity was measured by testing different soil humidities (% 1, %3, %5, %8, %10, %15, %20). No infectivity was observed in soils which contained %15 and %20 humidity. ssrsssf" tnnsfl*It was found that the short (430 urn) and tall (645 urn) infective juveniles of Steinernema anatoliense generally produced male (%62.5) and female (%82.5) individuals respectively. Normal tall (544 urn) infective juveniles which stood between these extremes produced %4 male and %58 female individuals. These data show that tallness affects sex. Steinernematids are known to be of different sex. However, sex was investigated in this new species since a hermaphrodit isolate was been found in the research. As a result of these experiments, Steinernema anatoliense was found to be of different sex.lt has been observed that Steinernema anatoliense completed life cycle in 7 days.As a result of the analysis which had been made by using molecular methods, it has been found that the bacterium which lives symbiotic with Steinernema anatoliense is Xenorhabdus nematophilus.