Şanlıurfa ilinde iklim değişikliği sıtma-vektör organizma tabanlı coğrafi bilgi sistemi oluşturulması
Establishment of geographical information system (GIS) based on climate change-malaria-vector organism in Şanlıurfa city
- Tez No: 130948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM SÜALP ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Anopheles sacharovi, Plasmodium vivax, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), sıtma, iklim değişikliği, vektör ekolojisi, vektör kapasitesi, Şanlıurfa, GAP, Anopheles sachorovi, Plasmodium vivax, Geographic Information System (GIS), malaria, climate change, vector ecology, vectorial capacity, Şanlıurfa, GAP
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ŞANLIURFA İLİ'NDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ-SITMA-VEKTÖR ORGANİZMA TABANLI COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULMASI Ülkü Nihan Yazgan Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Ekoloji Anabilim Dalı ÖZ Vektör kökenli hastalıkların başında değerlendirilen ve ülkemiz açısından çok önemli olan sıtma, bu tez çalışmasının ana konusunu oluşturmaktadır. Son yıllarda dünyada vektör ekolojisi ve epidemiyolojisi konularında Coğrafi Bilgi Sistemlerinin oluşturulması ve kullanımı yönünde çalışmalar artmıştır. Bu araştırmada Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne örnek oluşturmak üzere, Şanlıurfa İli'nde; sıtma, sıtma vektörleri ve bölge ikliminde oluşabilecek değişiklikler karşısında her ikisinin durumunun günümüzdeki tespiti ve gelecekte izlenmesine yönelik Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kurulması ve model oluşturulması yönünde yaklaşımlar amaçlanmıştır. Uzun dönemli sıcaklık, yağış ve nem parametreleri kullanılarak yapılan iklimsel değerlendirmeler sonucu; Şanlıurfa genelinde sıcaklık ve nem değerleri bakımından anlamlı bir artış eğilimi gözlenmekle birlikte, yağış değerlerinde artış ya da azalış yönünde anlamlı bir eğilim bulunamamıştır, özellikle GAP sulamasının başladığı 1992 yılından sonraki artışlar dikkat çekicidir. CBS oluşturularak, günümüze kadar sıtma vakaları ile iklim parametrelerinin değişimi arasındaki ilişki irdelenmiş ve oluşan değişikliklerin Anopheles sacharovi ile Plasmodium vivatfm yaşam koşullarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. An. sacharovr n\n; insan sokma oranı, HBI (İnsandan kan emme indeksi), parus oranı, gonotrofik döngü süresi ve sporogonik döngü süresi tespit edilerek vektör kapasitesi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ESTABLISHMENT OF GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEM (GIS) BASED ON CLIMATE CHANGE-MALARIA-VECTOR ORGANISM IN ŞANLIURFA CITY Ülkü Nihan Yazgan Hacettepe University, Department of Biology, Ecology Section ABSTRACT Malaria, which is one of the most important vector-borne disease and one of the primary importance in our country is the main subject of this thesis. In recent years there is an increasing trend in using Geographic Information Systems for studies on vector ecology and epidemiology. The objective of this study is to establish a Geographic Information System in Şanlıurfa which lies on Southeast Anatolia Region in order to monitor future changes in malaria and malaria vector in correlation with changes in the climate of the region. It is concluded that there was a significant increase in the temperature and humidity trends of the region while no significant decrease or increase was found in the precipitation trends based on the results obtained from climatical evaluations made by using long term temperature, humidity and precipitation parameters. Increase in the trends after 1992, which is the starting year of the irrigation due to GAP is especially note worthy. The correlation between climatic parameters and changes in the number of malaria cases up to present was evaluated by using GIS. It was noted that these changes have a positive effect on the survival of Anopheles sacharovi Favre and Plasmodium vivax. The human biting rate, HBI (Human Blood Index), parus rate, duration of the gonotrophic and sporogonic cycle of An. sacharovi were calculated in order to evaluate the vectorial capacity.