Kimya eğitiminde multimedyanın etkileri ve ders aracı olarak kullanılması
The Effects of multimedia in chemistry education and the use of multimedia as a course material
  1. Tez No: 130949
  2. Yazar: ÖZGE ÖZYALÇIN OSKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ MORGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Kimya Eğitiminde Başarı Artışı, ROT Testi, Bilgisayara Karşı Tutum, Sosyo-Ekonomik Faktörler, Computer Assisted Teaching, Increase of Student Success in Chemistry Education, ROT Test, Attitude Towards Computer, Socio-economic Factors
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
KİMYA EĞİTİMİNDE MULTIMEDYA'NIN ETKİLERİ VE DERS ARACI OLARAK KULLANILMASI Özge Özyalçın Oskay Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Fen-Mat. Alanlar Anabilim Dalı ÖZ Günümüzde bilim ve teknolojideki gelişmeler günlük yaşamımızı etkileyerek, yeni üstün ulaşım ve haberleşme teknikleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu gelişmeler sonuçta multimedya olarak toplumun yapısını ve eğitim sistemlerini etkilemektedir. Burada ortaya çıkan ve tartışılması gereken konu, multimedyanın ve özellikle Bilgisayarın ve Bilgisayar okur-yazarlığının Kimya Eğitimindeki etkilerinin neler olduğudur. Ayrıca interneti kullanarak bu konuda çeşitli araştırmalar yapan eğitim kurumlarının çalışmalarına anında ulaşabilmek veya bu kurumlarca hazırlanmış olan ders araçlarının (software) öğrencilere bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) olarak verilmesi ülkemizde kimya eğitiminin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Eğitimde bilgisayar kullanımı bilim teknolojideki ilerlemelere paralel olarak artmaktadır. Bilgisayar kullanarak bilgiyi üretme, saklama, tekrarlama ve çok yönlü etkileşime olanak sağlama sonucu kimya eğitiminde yaygın olarak yapılmaktadır.Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Internet sınıfında yapılan bilgisayar destekli öğretimde öğrenci başarısını etkileyen faktörler araştırılmıştır. Uygulamaya katılan öğrencilere sırasıyla ROT testi, Bilgisayara karşı tutum ölçeği, öğrenme stili envanteri, sosyo-ekonomik test ve son olarak çeşitli kimya konularında hazırlanan kimya başarı testleri ön ve son test olarak uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Bilgisayar okur-yazarlığını öğrencinin geldiği çevrenin sosyal yapısı, öğrencinin ailesinin ekonomik durumu, öğrencinin bilgisayara karşı tutumu ve öğrenme stili etkiler.Çalışmamızda ön plana çıkan öğrencilerin öğrenme stilleridir. Öğrenme stiline bağlı olarak öğrencilerin uzamsal canlandırma yetenekleri, bilgisayara karşı tutumları ve başarıları farklılık göstermektedir. BDÖ uygulamalarında öğrencilerin öğrenme stillerinin göz önüne alınması ve uygulamaların buna göre planlanması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF MULTIMEDIA IN CHEMISTRY EDUCATION AND THE USE OF MULTIMEDIA AS A COURSE MATERIAL Özge Özyalçın Oskay Hacettepe University Department of Education Secondary School Fields of Maths and Science Section ABSTRACT Today, innovations in science and technology effects our daily life and as a result of this, new, superior communication techniques occur. All of these innovationseffect society's structure and education system, as multimedia. The subject here, that comes on the scene and must be discussed is multimedia's, especially computer's and the computer literacy's effects on chemistry education. Also, reaching to the studies of educational institutions making researches using internet or using softwares developed by these institutions as computer assisted education will help to develop chemistry education.The usage of computers in education is increasing parallel! to the innovations in science and technology. The ability of computers to produce, store, repeat and to interact the knowledge make them widely used in Chemistry Education. In Hacettepe University Education Faculty, Chemistry Education Branch in the computer assisted instruction in Internet Class, the factors that effect student performance are analysed. To the students attending this class ROT test, Computer Attitude Scale, Learning Style Inventory, Socio Economic Test,and pre and post Chemistry Achievement Tests are applied, and the results are analysed. Students' families' socio-economic status, attitudes towards computers and learning styles effect their computer litearcy. In our study, the basic thing is the students' learning styles. Depending on the learning styles, students' spatial visualisation, attitudes toward computers and their successes differ from eachother. In computer assisted learning applications, taking in consideration of students' learning styles and planning the applications according to them have great importance.