Yeni mikrobiyal kaynaklardan proteaz eldesi ve enzimatik özelliklerinin saptanması
Production of protease by new microbial sources and detection of significance
- Tez No: 130963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Proteaz, Üretim, Optimizasyon, Bacillus sp, Protease, Production, Optimization, Bacillus sp
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yeni Mikrobiyal Kaynaklardan Proteaz Eldesi ve Özelliklerinin Saptanması Özgür Kebabcı Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Biyoteknoloji Anabilim Dalı ÖZ Türkiye 'nin farklı yörelerinden toplanan toprak örneklerinden 15 bakteri susu izole edilmiştir. En yüksek proteolitik aktivite gösteren, Mersin ili Silifke ilçesi Susanoğlu beldesinden alınan toprak örneğinden elde edilen bakteri susu çalışmada kullanılmıştır. Bu susun tanımlanması yapılarak Bacillus sp. olduğu saptanmıştır. Gram pozitif özellikte olan bakterinin ortalama 1 0 p, uzunluğunda ve 1 \ı eninde, R tipi koloni morfolofisine sahip, subterminal sporlu, hareketli ve fakültatif anaerop karakterde olduğu saptanmıştır. Glukoz, fruktoz ve maltozu asit oluşturmak suretiyle fermente etmekte ancak gaz oluşumu gözlenmemektedir. Katalaz ve üreaz pozitifdir. Adi besiyerlerinde kolaylıkla üretilebilen mikroorganizma kanlı ağarda p-hemoliz meydana getirmektedir. Mikroorganizmanın 12. saate kadar üremesini sürdürdüğü ve 12. saatten sonra durgunluk fazına, 18. saatten sonra ise litik faza geçtiği saptanmıştır. Optimum üreme sıcaklık aralığının 20-40°C, pH aralığının 6,0-10,0 olduğu saptanmıştır. Maksimum üreme 30°C de gözlenmiştir. Maksimum üreme pH 'sı ise 7,0 'dır. Zamana bağlı proteolitik aktivitesi tayin edilen mikroorganizmada 12. ve 18. saatlerde maksimum aktivite gözlenmiştir. En yüksek proteaz aktivitesi 18. saatte tayin edilmiştir. 18. saat sonrasında aktivitede belirgin bir düşüş görülmektedir. En yüksek proteaz aktivitesi 30°C üretim sıcaklığında, 6,4 üretim pH 'sında saptanmıştır. Substrat (0,1 M fosfat tamponunda %1 kazein) ve enzim inkübasyonunda, 50°C 'de ve nötr pH 'da en yüksek aktivite gözlenmiştir. Optimizasyon sonrasında enzim kısmi olarak diyaliz yöntemi ile yaklaşık 2 kat saflaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Production of Protease by New Microbial Sources and Detection of Significance Özgür Kebabcı Hacettepe University, Department of Biology, Biotechnology Section ABSTRACT 15 bacterium strains were isolated from soil samples which were collected at different regions of Turkey. In this study, a bacterial starin.showing the highest proteolytic activity, from Susanoğlu village at Mersin-Silifke, was used. The strain was identified and determined as Bacillus sp. The bacterium is a gram positive, at IOjli length and 1p, wide, has R type colony morphology and subterminal spores, motile, and facultative anaerobe microorganism. It ferments glucose, fructose, and maltose which formed acid but not gas. Catalase and urease is pozitive. The bacterium can grow on common medium easily and can form p-haemolyze on blood agar. It was determined that the microorganism continues growing up to 12th hour and up to 18th hour it was in stationary phase, after 18th hour it was in lytic phase. The optimum growth temperature range was 20-4Q°C and optimum pH range was 6.0-10.0 respectively. Maximum growth was obtained at 30°C and 7.0 pH. The highest protease activity was determined at 18th hour and after it decreased evidently. The highest protease activity was determined at 30°C and 6.4 pH. The highest protease activity was determined at 50°C and neutral pH, incubating protease and substrate (%1 casein in 0.1 M phosphate buffer). After optimization, the enzyme was partially 2 fold purified with dialysis.