Ortaöğretim biyoloji eğitiminde disiplinler arası öğretim yaklaşımının değerlendirilmesi
Evaluation of interdisciplinary teaching approach in high school biology education
  1. Tez No: 130964
  2. Yazar: SEVİLAY DERVİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplinler arası öğretim, biyoloji eğitimi, Interdisciplinary teaching, biology education
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ORTAÖĞRETİM BİYOLOJİ EĞİTİMİNDE DİSİPLİNLER ARASI ÖĞRETİM YAKLAŞIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Sevilay Dervişoğlu Hacettepe Üniversitesi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanlar Anabilim Dalı. ÖZ Bu çalışmada disiplinler arası öğretim yaklaşımı tanıtılmış ve Türkiye koşullarında orta öğretim biyoloji eğitimde uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla hazırlanan anket formu Ankara ilindeki 67 biyoloji öğretmeni ve 25 okul yöneticisine uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda biyoloji öğretmenlerinin büyük bir kısmının disiplinler arası öğretim hakkında bilgilerinin olmadığı görülmüştür, öğretmenler biyoloji ders saatlerini disiplinler arası öğretimin uygulanması için yetersiz bulmuşlar ve program çok yüklü olduğundan disiplinler arası çalışmalara zaman kalmadığını belirtmişlerdir. Bunun yanında, programda yer alan biyoloji konularının disiplinler arası öğretime yeterince uygun olmadığı ifade edilmiştir, öğretmenler okullardaki zümreler arası iletişimin disiplinler arası çalışmalar için“orta”derecede yeterli olduğunu belirtirken, hem öğretmenler hem de yöneticiler okullarda disiplinler arası öğretim için gerekli organizasyonun sağlanabileceğini ifade etmişlerdir. Okulların araç gereç donanımı bakımından her iki grup tarafından“az”yeterli bulunduğu görülmüştür. Yöneticiler yasal düzenlemelerin ve yapısal şartların disiplinler arası öğretime uygun olmadığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF INTERDISCIPLINARY TEACHING APPROACH IN HIGH SCHOOL BIOLOGY EDUCATION Sevilay Dervişoğlu Hacettepe University, Secondary School Science & Mathematics Section. ABSTRACT In this study, interdisciplinary teaching approach and feasibility of the approach in the high school biology education in Turkey were searched. A survey was prepared for this aim and conducted to 67 biology teachers and 25 school principals in Ankara. The results showed that the majority of biology teachers did not know much on interdisciplinary teaching approach. Teachers stated that allocated time for biology courses was not adequate for this teaching approach and also emphasized there was not much time for interdisciplinary studies because of the heavy content of the curriculum. Furthermore, it has been stated that the the subjects in biology curriculum were not suitable enough for the interdisciplinary teaching approach. While teachers expressed that communication among the sub - branches was adequate for interdisciplinary studies at“medium”level, both teachers and principals stated necessary organization could be provided for interdisciplinary studies in schools. Both teachers and principals found that equipment of the schools were adequate at“low”level. Besides, the principals stated that legal regulations and structural conditions were not suitable for the interdisciplinary teaching approach.