Özel emeklilik planlarında vergilendirme ve Türkiye uygulaması
Taxation in private pensions plans and application for Turkey
  1. Tez No: 130965
  2. Yazar: SENAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜÇKAN YAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Emeklilik, emeklilik planları, vergilendirme, Retirement, pension plans, taxation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aktüerya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZEL EMEKLİLİK PLANLARINDA VERGİLENDİRME VE TÜRKİYE UYGULAMASI Senay Şahin Hacettepe Üniversitesi, istatistik Anabilim Dalı Aktüerya Bilim Uzmanlığı Programı ÖZ Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyal güvenlik alanında sürekli düzenlemelere gidilmekte, mevcut sorunlara çözüm arayışları üretilmektedir. Bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, bu çözüm arayışlarının sonucunda oluşturulmuş ve yakın bir zaman içerisinde uygulanmaya başlayacak olan bir sistemdir. Türkiye'de ilk defa uygulanmaya başlayacak olan bu sistem, sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı nitelikte olup, tamamen gönüllü katılıma dayalıdır. Dolayısıyla sisteme katılım teşvik edilmelidir. Vergi sisteminde bazı düzenlemeler yapılarak bu teşvik unsurunun oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, emeklilik kavramı, emeklilik planları, farklı ülkelerde emeklilik sistemlerinde uygulanan vergi yöntemleri incelenmiştir. 2002 yılı üçüncü dönem, yaş grubu, cinsiyet ve iş gücü durumuna göre kurumsal olmayan sivil nüfus verileri kullanılarak emeklilik koşulları sağlandığında toplanabilecek birikim değerleri ve vergilendirme sonucu elde edilebilecek vergi gelirleri bazı varsayımlar altında ve sayısal uygulamalar çerçevesinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
TAXATION IN PRIVATE PENSION PLANS AND APPLICATION FOR TURKEY Senay Şahin Hacettepe University, Department of Statistics, Actuarial Science Program ABSTRACT Both in the world and in our country there have been continuous studies on social security that have culminated in various solutions to existing problems. As a result of these studies individual private pension saving and investment system has improved, a system which is going to be implemented in the near future. This system which will be used for the first time in Turkey is a complementary of the social security system and completely based on voluntary participation. Consequently this participation must be encouraged and here it's intended to create an element of encourage by means of making certain regulations in the tax system. In this study retirement concept, pension plans, and tax methods applied in different countries on pension system are analyzed. The study presents, under certain assumptions and within the framework of numerical calculations, saving values and tax income derived from taxation when the retirement conditions are fulfilled, by using year 2002 third none soot civilian population data.