Şanlıurfa ili Phlebotomus papatasi (Scolpoli) (Diptera:Psychodidae) lokal popülasyonlarının biyo-ekolojik özellikleri bakımından karşılaştırılması
Comparison of Phlebotomus papatasi (Scolpoli) (Diptera:Psychodidae) local populations regarding to bio-ecological properties in Şanlıurfa, Turkey
  1. Tez No: 130980
  2. Yazar: ASLI BELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH BÜLENT ALTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Phlebotomus papatasi, ekofenotip, morfometri, enzim elektroforezi, hayat tablosu, Phlebotomus papatasi, ecophenotype, morphometries, enzyme electrophoresis, life tables
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ŞANLIURFA ILI PHLEBOTOMUS PAPATASI (SCOPOLI) (DIPTERA: PSYCHODİDAE) LOKAL POPULASYONLARININ BİYO-EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Aslı Belen OZ Şark Çıbanı (Leishmaniasis) yurdumuzda sıtmadan sonra gelen en önemli vektör kökenli ve endemik hastaki ıklardan biridir. Hastalığın vektörlerinden olan Phlebotomus papatasi (Scopoli, 1786) populasyonları morfolojik, biyo - ekolojik, davranışsal özellikleri ve fizyolojilerinde, farklı yüksekliklere bağlı olarak yönü belirli olmayan varyasyonlar göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa ilinde farklı yüksekliklerdeki ekolojik bölgelerde (Akçakale - 368 m; Hayati Harrani - 488 m; Hamdun - 644 m; Alitaş - 1117 m) yaşayan dört lokal populasyon (ekofenotip) arasındaki farklılıkları değerlendirmektir. Enzimler ile yapılan çalışmalara göre, heterozigosite oldukça düşük ve özellikle Hamdun ve Alitaş bölgeleri için, allellerin sabit olduğu bulunmuştur. Benzerlikler kümelenmiş ve Akçakale ve Alitaş bölgelerinin, Hayati Harrani ve Hamdun bölgelerinden farklı bir grup oluşturduğu görülmüştür. Her bir yükseklikten toplanan 25 dişi bireye ait 43 morfolojik karakterden alınan doğrusal ölçümlerin analizine göre, Alitaş bölgesi (1 1 17 m) ayrı bir grup olarak kümelenmiştir. Ph. papatasi 'nin, ergin evresine ait 21 parametre, biyo - ekolojik ve davranışsal değişkenler olarak kullanılmıştır. Biyo - ekolojik analizler, morfometrik çalışmaları desteklemiş ve Alitaş bölgesi, ayrı bir grup olarak değerlendirilmiştir. v
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF PHLEBOTOMUS PAPATASI (DIPTERA: PSYCHODIDAE) LOCAL POPULATIONS REGARDING TO BIO-ECOLOGICAL PROPERTIES IN ŞANLIURFA, TURKEY Aslı Belen ABSTRACT After malaria, leishmaniasis is another important endemic disease in Turkey. Phlebotomus papatasi (Scopoli, 1786) is a sand fly species that has been described as a vector of this disease. However, populations of Ph. papatasi from different geographical regions and/or eco-regions show subtle variations in morphology, bio-ecology, behavioural properties and physiology according to different altitudes. A purpose of this work is to evaluate the dissimilarities among the four geographical local populations (ecophenotype) at different altitudes in Sanliurfa (Akcakale-368 m; Hayatiharrani- 488 m; Hamdun-644 m; Alitas-1117 m). According to enzyme studies, heterozygotcyte was found to be extremely low and especially the alleles were determined to be fixed in Hamdun and Alitas eco-regions. The similarities were clustered and Akçakale and Alitas eco-regions showed a different group properties than Hayati Harrani and Hamdun. Linear measurements from the 43 morphological characters examined for each altitude (eco- region) were analyzed and Alitas eco-region clustered as a clear group. 21 parameters from the adult stage were used as bio-ecological and behavioral variables. As a result, bio-ecological analysis confirmed the results of the morphometric study and Alitas eco- region clustered as a clear group.