Complexation dynamism between poly(maleic anhydride-alt-acrylic acid) and certain transition metal cations
Poli(maleik anhidrit-ard-akrilik asit) ile bazı geçiş katyonlarının kompleksleşme dinamiği
- Tez No: 130979
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Poli(maleik anhidrit-ard-akrilik asit), polimer-metal kompleksi, uv-vis spektroskopi, viskozimetre, FTIR spektroskopi, DTG, DSC, XRD, DC elektrik iletkenliği, Poly(maleic anhydride-a/f-acrylic acid), polymer-metal complex, uv-vis spectroscopy, viscometry, FTIR spectroscopy, DTG, DSC, XRD, DC electrical conductivity
 - Yıl: 2003
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Poli(maleik anhidrit-ard-akrilik asit), poli(MAH-ard-AA) kopolimeri serbest radikal kopolimerizasyonu yöntemiyle sentezlenmiştir. Deneylerin ilk aşamasında poli(maleik asit-ard-akrilik asit), poli(MA-ard-AA) ile bu kopolimerin Cu2+, Ni2+, ve Cd2+ iyonları ile etkileşimleri sulu çözeltilerinde uv-vis spektrofotometresi ve viskozimetre ile 37°C de çalışılmıştır. Metal iyonu türünün kompleksleşme üzerindeki etkisi incelenmiş ve kompleks oluşum sabitleri mol- oranı yöntemiyle belirlenmiştir. Buna ek olarak bu iyonların poli(MA-ard-AA)'in polielektrolit davranışı üzerindeki etkileri de incelenmiştir. İkinci bölümde, Cu2+, Ni2+ ve Cd2+ iyonlarının poli(MA-ard-AA) ile polişelatları çeşitli pH ortamlarında elde edilmiştir. pH'a bağlı gravimetrik sonuçlar verilmiştir. Polişelatları n FTIR spektral çalışmaları, metal iyonları ile polimerin kompleksleşmesi ile ilgili önemli ipuçları vermiştir. Poli(MA-ard-AA) kopolimeri ve metal komplekslerinin termal özellikleri TG, DTG ve DSC ölçümleriyle araştırılmıştır. Metal iyonlarının poli(MA-ard-AA)'in kristalinite derecesine etkileri XRD tekniği ile belirlenmiştir. Poli(MA-ard-AA) ve geçiş metal komplekslerinin iletkenliği oda sıcaklığında ve 300-453K sıcaklık aralığında araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poly(maleic anhydride-a/f-acrylic acid), poly(MAH-a/f-AA) was synthesized by free- radical copolymerization. At the first part of the study, the interactions between poly(maleic acid-a/f-acrylic acid), poly(MA-atf-AA) and Cu2+, Ni2+, and Cd2+ ions were studied by uv-vis spectrophotometry and viscometry in aqueous solutions at 37°C. Effects of nature of the metal ions on the complexation were investigated and the formation constants were determined by mole-ratio method. In addition, the effects of these ions on the polyelectrolyte behavior of poly(MA-atf-AA) were investigated. In the second part, the chelation of poly(MA-aff-AA) with Cu2+, Ni2+ and Cd2+ ions were carried out under various pH conditions. Gravimetrical results were given depending on the phi. The FTIR spectral studies of the polychelates provided important clues regarding the complexation of the metal ions with the polymer. Thermal properties of poly(MA-aff-AA) and its metal complexes were investigated by TG, DTG and DSC measurements. The effects of metal ions on the degree of crystallinity of poly(MA-a/f-AA) were determined by XRD technique. Conductivity of poly(MA-a/f-AA) and its transition metal complexes where investigated at room temperature and in the temperature range of 300-453K.