Şanlıurfa ili Anopheles sacharovi favre (Diptera:Culicidae) lokal popülasyonlarının biyo-ekolojik özellikleri bakımından karşılaştırılması
Comparison of Anopheles sacharovi favre (Diptera:Culicidae) local populations regarding to bio-ecological properties in Şanlıurfa, Turkey
  1. Tez No: 130982
  2. Yazar: HATİCE YURTTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH BÜLENT ALTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: An. sacharovi, hayat tablosu, morfometri, enzim elektroforezi, varyasyon, An. sacharovi, life table, morphometry, enzyme electrophoresis, variation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ŞANLIURFA İÜ ANOPHELES SACHAROVI FAVRE (DIPTERA: CULICIDAE) LOKAL POPULASYONLARININ BİYO-EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI Hatice Yurttaş ÖZ Türkiye, sıtmanın endemik olduğu ve sıklıkla epidemilerin yaşandığı, Avrupa kıtasının ucundaki en son ılıman ülkedir. An. sacharovi Türkiye'de sıtmanın en önemli vektörüdür. Yurdumuzda, sıtmanın yerleşik olduğu en önemli bölge olan Şanlıurfa'da yükseklikleri farklı olan dört eko-bölgede bulunan (Birecik-353 m; Sandı-682 m; Pamuklu-743 m; Gedik 1126 m), An. sacharovlrm dört populasyonu arasındaki olası farklılıkları ortaya koymak amacıyla, biyo-ekolojik (hayat tabloları), izoenzimatik ve morfometrik çalışmalar yapılmıştır. An. sacharovtrim tüm hayat evrelerine (yumurta, larva, pupa ve ergin) ait 48 ve sadece ergin evresine ait 18 biyo-ekolojik ve davranışsal parametre analiz edilmiştir. Sadece ergin evresinde Pamuklu ve Sandı eko-bögelerinin, birinci ve ikinci temel eksene göre farklı kümelenmeler gösterdiği tespit edilmiştir. Ergin ve lerve evresine ait parametreler değerlendiridiğinde ise, Birecik ve Sandı bölgeleri ile Pamuklu ve Gedik bölgelerinin faklı kümelenmeler gösterdiği saptanmıştır. Dört enzim sistemi analiz edilmiş (HK, PGI, EST, MDH) ve bunlardan üç tanesinin (HK, PGI, EST) yüksek düzeyde polimorfik olduğu bulunmuştur. Benzerlikler gruplanarak, Birecik ve Sandi eko-bölgeleri ile Pamuklu ve Gedik eko-bölgelerinin farklı bir kümelenme gösterdiği tespit edilmiştir. Her eko-bölgeden, 23 dişi örneğini 63 morfolojik karakterinin doğrusal ölçümleri CANOVAR istatiksel test yöntemi kullanılarak klasik fenetik bakış açısı içerisinde analiz edilmiştir. En yüksek eko-bölge olan Gedik (1126m), ayrı bir kümelenme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF ANOPHELES SACHAROVI FAVRE (DIPTERA: CULICIDAE) LOCAL POPULATIONS REGARDING TO BIO-ECOLOGICAL PROPERTIES IN ŞANLIURFA, TURKEY Hatice Yurttaş ABSTRACT Turkey is the last temperate zone on the edge of the European continent in which malaria is prevalent at endemic and occasionally epidemic proportions. An. sacharovi is the most important vector of malaria in Turkey. In order to evaluate the dissimilarities among the four eco-regions (Birecik-353 m; Sandı-682 m; Pamuklu-743 m; Gedik 1 126 m) according to mainly different altitudes in Sanliurfa Province which is the most important endemic area for malaria, morphometric, isoenzymatic and bio-ecological (life tables) studies were carried out with four populations of An. sacharovi. Forty-eight bio-ecological parameters in all life stages (egg, larvae, pupa, adult) of An. sacharovi and 1 8 from the only adult stage were used as bio-ecological and behavioral variables and these parameters were analyzed. Only for adult stage, Pamuklu and Sandı eco-regions were showed as different group according to first and second principal axes. When the preadult stage was analyzed, Birecik-Sandi and Pamuklu-Gedik eco-regions were found to be different two clusters. Four enzyme systems (HK, PGI, EST, MDH) were analyzed and three of them (HK, PGI, EST) were found to be highly polymorphic The similarities were clustered and Birecik and Sandi eco-regions showed a different group than Pamuklu and Gedik. Linear measurements from the 63 morphological characters of the examined 23 female specimens for each altitude (eco-region) were analyzed in the view of classical phenetics by using CANOVAR analyses. Gedik which is the highest eco- region (1 126 m), clustered as a clear group.