Pseudomonas aeruginosa'dan biyosürfaktan madde (rhamnolipid) sentezini etkileyen fizyolojik koşulların araştırılması
Investigation of the physiological conditions effecting the synthesis of rhamnolipid biosurfactants from Pseudomonas aeruginosa
  1. Tez No: 130994
  2. Yazar: TUĞBA TUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİR CANSUNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, ramnolipid, biyosürfektan, Pseudomonas aeruginosa, rhamnolipid, biosurfactant
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Pseudomonas aeruginosa' DAN BİYOSÜRFEKTAN MADDE (RAMNOLİPİD) SENTEZİNİ ETKİLEYEN FİZYOLOJİK KOŞULLARIN ARAŞTIRILMASI Tuğba Tuğrul Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Genel Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Mikrobiyal yüzey aktif ajanları biyosürfektanların, çok sayıda işlem ve endüstride uygulanabilir olmalarından dolayı, önemli bir mikrobiyal ürün olarak özellikle son yıllarda farkına varılmıştır. Yüzey gerilimini ve yüzeyler arası gerilimi azaltma özellikleri olan biyosürfektanlar, bugün, kimyasal olarak sentezlenen yüzey aktif ajanların yerini almışlardır. Bazı önemli özellikleri, örneğin toksisiteyi yok etme ve biyodegradasyon, bu mikrobiyal ürünleri hem spesifik endüstriler için çekici kılmış, hem de çevresel açıdan doğanın kabul edebileceği bir madde haline getirmiştir. Bu özelliklerinin yanı sıra biyosürfektanların kullanıldığı en önemli alan, petrolle ilişkili aktiviteler ve endüstrilerdir. Mikrobiyal petrol geri kazanımı, dağılmış petrolün temizlenmesi, yağ emülsifikasyonu, su içinde yağ veya yağ içindeki su emülsiyonlarının endüstriyel olarak kazanılması konularında çekici alternatiflerdir. Bu çalışmada, biyosürfektanların, potansiyel ve ticari uygulama alanı en geniş olan tipi ramnolipid üretimi için Pseudomonas aeruginosa kullanıldı. En verimli suş olarak seçilen Pseudomonas aeruginosa KP çalışmalarda kullanıldı. Ramnolipid varlığının saptanması amacıyla“drop-collapse”metodu uygulandı, ölçümler ise kolorimetrik olarak yapıldı. Besiyerinde karbon kaynağı olarak % 2 mannitol, azot kaynağı olarak da 2 g/L NaN03, ramnolipid üretimi için en uygun değer olarak bulundu. Optimum inkübasyon sıcaklığı 32,5 °C derece, pH değeri 7, inkübasyon süresi 14 gün, çalkalama hızı 150 rpm olarak saptandı. Çok değerlikli katyonlardan Fe ve Mg limitasyonu ve hücre duvarı geçirgenliğini etkileyen madde olarak EDTA' nın besiyeri ortamına eklenmesiyle de ramnolipid üretiminin arttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PHYSIOLOGICAL CONDITIONS EFFECTING THE SYNTHESIS OF RHAMNOLIPID BIOSURFACTANTS FROM Pseudomonas aeruginosa Tuğba Tuğrul Hacettepe University, Department of Biology, General Biology Section ABSTRACT Microbial surface active agents (biosurfactants) have recently been recognized as important microbial products with properties applicable in a number of industries and processes. Being capable of lowering surface and interfacial tension, biosurfactants are today thought to be efficient replacers and possible enhancers of chemically synthesized surface active agents. Some of their superior properties, such as absence of toxicity, biodegradability, and their specificity make these microbial products both attractive for specific industries and environmentally acceptable. Most of the emphasis to date has been given on the application of biosurfactants in petroleum-related activities and industries. They offer attractive alternative products for use in enhanced oil recovery, in cleaning oil spills, in oil emulsification and in breaking industrially derived oil-in-water and water-in-oil emulsions. In this research, Pseudomonas aeruginosa strains were used for the production of rhamnolipids, the widest type of biosurfactants in commercial and potential uses. Pseudomonas aeruginosa KP, was found to be the best strain and it was used in this research. In order to understand rhamnolipid presence in the culture broths, the“drop-collapse”method was used and the estimation of rhamnolipid was measured by colorimetric methods. The highest production of rhamnolipid in the culture medium was obtained when 2 % mannitol was used as the sole carbon source and 2 g/L NaN03 was used as the nitrogen source at 32,5°C, pH:7, 150 rpm for 14 days. Production under the limitation of multivalent cations such as Fe, Mg and addition of reagents which cause a change in cell wall permeability such as EDTA increased the rhamnolipid production.