Plazmid DNA saflaştırılması için silika bazlı sorbentler
Silica based sorbents for plasmid DNA purification
- Tez No: 131007
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN PİŞKİN, PROF. DR. ADİL DENİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silika, Plazmid DNA. DNA saflaştırma, Silica, Piasmid DNA. DNA separation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
PLAZMİD DNA SAFLAŞTIRILMASI İÇİN SİLİKA BAZLI SPESİFİK SORBENTLER Duygu Kurt ÖZ Bu çalışmanın amacı, değerli biyolojik moleküller olan genomik ve plazmid DNA'nın saflaştırılması için silika bazlı sorbentlerin sentezi ve bu amaçla kullanılabilirliklerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla yüzeyinde pozitif NH2 grupları bulunan silika bazlı afinite sorbentleri hazırlanmıştır (ortalama çapları: 100-150 um). Silika partiküllerin yüzey modifikasyonu 3- Aminopropiltrimetoksisilan (APTS) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Modifiye edilen silika partiküller, optik mikroskop, FTIR ve elementel analiz yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Genomik DNA'nın 3-Aminopropiltrimetoksisilan- silika partiküllere adsorpsiyonu kesikli ve sürekli sistemde incelenmiştir. Son olarak Escherichia-coli bakterisinde üretilen plazmid DNA'nın 3- Aminopropiltrimetoksisilan-silika partiküllere olan adsorpsiyonu sürekli sistemde incelenmiş ve adsorpsiyon sonuçları mevcut ticari kolonla karşılaştırılmıştır. Bulunan sonuçlar şöyle özetlenebilir: Silika partiküllere bağlanan NH2 miktarı 38-60 mmol/g silika aralığında bulunmuştur. Genomik DNA için kesikli sistemde maksimum adsorpsiyon pH 7.0'de gözlenmiş ve 49.1 mg/g olarak bulunmuştur. Sürekli sistemde ise DNA adsorpsiyon kapasitesinin arttığı görülmüştür. Her iki sistemde non spesifik DNA adsorpsiyonu 0.5 mg/g'dır. Genomik DNA desorpsiyon oranı %75'dir. Son olarak 3- Aminopropiltrimetoksisilan-silika partiküllere plazmid DNA adsorpsiyonu incelenmiş ve 205.5 ng/g olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SILICA BASED SPECIFIC SORBENTS FOR PLASMID DNA SEPARATION Duygu Kurt ABSTRACT The aim of this study is to produce silica based sorbents for purification of piasmid and genomic DNA. For this purpose, silica based affinity sorbents which carriers positive NH2 groups on their surfaces were prepared (average size: 100-150 jim). 3-Aminopropyltrimethoxy-silane were used for surface modification of silica particles. These particles were then characterized by optical microscopy, FTIR and elementel analysis. Adsorption of genomic DNA on 3-Aminopropyltrimethoxy - silica particles were examined in continous and batch systems. Lastly, adsorption of piasmid DNA which is produced from E.coli onto 3-Aminopropyltrimethoxy - silica particles were examined in continous system and adsorption results were compared with commercial columns. The results may be summarized as follows: amounts of NH2 on modified silica surface were found range of 38 - 60 mmol/g silica. Maximum adsorption for genomic DNA was observed at pH 7.0 (up to 49.1 mg/g). Genomic DNA adsorption capacity of the modified silica increased in continous systems. Non - specific DNA adsorption was negligible (0.5 mg/g). Desorption of genomic DNA ratios were achieved % 75. Lastly, adsorption of piasmid DNA on 3-Aminopropyltrimethoxy - silica particles were examined in continous system and was found 205 \ig/g.